Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vše o dotačních programech pod jednou střechou

V pavilonu A brněnského výstaviště představí Státní fond životního prostředí ČR programy podpory obnovitelných zdrojů a úspor energie pro rodinné a bytové domy na rok 2009.

Uvažujete o náhradě kotlů na uhlí při vytápění za jiné, ekologičtější zařízení? Přemýšlíte o možnosti zateplit váš bytový dům nebo přímo postavit nízkoenergetickou stavbu? Potom by vaše kroky měly směřovat do Poradenského centra na Stavebních veletrzích v Brně, kde v pavilonu A bude od 21. do 25. dubna 2009 poskytovat podrobné informace o dotačních možnostech Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR.

Veškeré informace pod jednou střechou!

Řada stavebníků nebo majitelů rodinných domů odkládá svůj záměr, protože se obávají, že na něj nemají dostatek finančních prostředků a o dotacích ví v lepším případě jen z doslechu nebo vůbec. Navíc panuje u veřejnosti obava, že celý proces je administrativně složitý a pro obyčejného člověka nezvládnutelný. "Že tomu tak není, přesvědčí zájemce právě poradenské centrum na Stavebních veletrzích 2009 v Brně. Tady, v pavilonu A se vedle základních informací zájemce dozví jak postupovat, dostane se mu odborného poradenství a současně si bude moci prohlédnout expozice výrobků a produktů přímo souvisejících s dotačními možnostmi - zateplovací technologie, kotle na biopaliva, solární nebo jiné zdroje energie a tepla a řadu dalších. Na jednom místě si tak může naplánovat další postup, Jedná se o unikátní projekt, se kterým tady v Brně přicházíme jako první," říká Jana Tyrichová z BVV.

Co lze za dotace pořídit?

Již dnes lze získat výrazné dotace na výměnu kotlů na uhlí za vytápění obnovitelnými zdroji a také instalaci solárních kolektorů na ohřev vody. "Od dubna 2009 bude tento program nahrazen významně rozsáhlejším dotačním programem. V současné době mohou lidé, kteří chtějí vytápět svůj rodinný dům ekologicky, žádat o dotaci podle tzv. Příloh II Směrnice MŽP o poskytování prostředků ze Státního fondu životního prostředí. Na tento program je pro první kvartál 2009 vyčleněna částka zhruba 40 miliónů korun. Od dubna 2009 na tuto podporu naváže rozsahem unikátní dotační program pro domácnosti, pro který bude na čtyřleté období k dispozici až 25 miliard korun a který bude zaměřen jak na obnovitelné zdroje, tak na energetické úspory při rekonstrukcích budov a v novostavbách," upozorňuje Lenka Brandtová, tisková mluvčí SFŽP ČR. Protože vyhlášení programu a zveřejnění podrobných podmínek podpory (včetně výše dotací) se předpokládá v březnu 2009 a podávání žádostí bude možné od dubna 2009, je návštěva pavilonu A velmi aktuální.

Kdo zamíří do pavilonu A?

Samozřejmě jsou zde vítání všichni návštěvníci Stavebních veletrhů 2009, ale Poradenské centrum využijí především vlastnící rodinných a bytových domů: fyzické osoby, bytová družstva, sdružení vlastníků, města a obce a podnikatelé. A protože nejde pouze o technologie, ale především finance, budou do administrace programu zapojeny i finančních institucí (banky, stavební spořitelny apod.).


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...