Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vodní hospodářství rodinného domu či chalupy

Vlivem vzrůstajících nákladů na vodné a stočné se začíná do popředí dostávat problematika ekologického a přitom ekonomického řešení vodního hospodářství. To platí nejen v oblasti komunálních (obecních) čistíren odpadních vod, ale mnohdy už i u samotné stavby či rekonstrukce rodinného domu nebo chalupy.

V podstatě se dá tato problematika rozdělit na dvě základní části:

  • nakládání s dešťovými vodami
  • likvidace splaškových vod

Na vody dešťové se v poslední době díváme více jako na laciný zdroj užitkové vody, který je možno využít nejen pro zalévání zahrady, ale také může s výhodou nahradit až 50% vody používané v domácnosti, jak je vidět z přiloženého grafu "Rozložení potřeby vody domácnosti". Na webových stránkách firmy ASIO, spol. s r.o., která se již 15 let zabývá problematikou komplexního řešení vodního hospodářství, najdete množství výpočtových programů, které pomáhají při návrzích jednotlivých zařízení. Jedním z nich je i algoritmus, který Vám pomůže zjistit optimální velikost nádrže na dešťové vody v závislosti na velikosti plochy střechy, ze které je možno tyto vody zachytit, oproti spotřebě na zvolené účely. Produkt vhodný pro využití těchto vod se u firmy ASIO, spol. s r.o nazývá AS-REWA. Pokud se rozhodnete, že dešťové vody zatím využívat nebudete, ale přesto jste postaveni před problém likvidace těchto vod, můžete je buďto zaústit do dešťové či jednotné kanalizace nebo tento problém řešit zasakováním. V tomto případě se většinou jedná o zbudování určitého podzemního prostoru (o objemu cca 1-2 m3 v závislosti na velikosti a druhu odvodňované plochy), kde se přívalové vody zretenují a postupně se vsáknou do půdního horizontu. Výrobky vhodné k tomuto účelu se nazývají AS-NIDAPLAST nebo AS-KRECHT.

Co se týče problematiky likvidace splaškových vod, tak zde je to o něco složitější. Vždy se musí vycházet ze dvou základních poznatků. První je legislativní pohled daného vodoprávního úřadu (u RD je to většinou stavební či vodoprávní úřad), který řeší celkovou koncepci likvidace splaškových vod v dané oblasti či obci. Například stavbu obecní kanalizace včetně čistírny odpadních vod nebo problematiku umístění objektu na citlivém území určeném pro vodárenské účely atd. A na pohled, který se zabývá charakterem odvodňovaného objektu (RD, chata, ...). V zásadě je možno použít těchto zařízení:

  • žumpa - bezodtoká nádrž, kterou je vždy po naplnění nutné nechat vyvézt fekálním vozem. Ze zkušenosti víme, že se jedná o zařízení, které snadno stavební úřad povoluje, ale ve skutečnosti jsou zde nejvyšší investiční i provozní náklady. Provozní náklady na likvidaci 1m3 se v těchto případech mohou vyšplhat až nad 300 Kč. Pro srovnání, ve městech se tyto náklady pohybují kolem 25 Kč. Účinnost čištění tohoto zařízení je nulová.

  • septik - je již zařízení, které slouží k čištění splaškových vod. Obvykle se používá tam, kde objekty jsou využívány pouze sezóně pro rekreaci. Toto zařízení se skládá z nádrže, která je rozdělena na dvě či tři komory, ve kterých se znečištění odbourává pomocí anaerobních bakterií. Pro zvýšení účinnosti se obvykle doplňují zemním filtrem (voda protéká filtrační vrstvou např. pískovým ložem). Účinnost čištění samotného septiku je 20-30%. Po doplnění o zemní filtr, který tvoří terciérní dočištění, se účinnost zvýší nad 90%.

  • domovní čistírna odpadních vod (ČOV) - je z hlediska ekologie i ekonomiky nejvýhodnějším řešením u objektů, které jsou určeny k trvalému obývání. Odbourání znečisťujících látek je založeno na kultivaci aerobních mikroorganismů, které pro svůj metabolismus potřebují dostatek živin (uhlíkaté znečištění z odpadní vody) a dostatečné množství vzduchu. Ten je dodávaný pomocí malého dmychadla. Na našem trhu je k dostání více typů ČOV, které se liší nejenom cenou, ale i technickým uspořádáním, materiálem, životností nebo spotřebou el. energie. Výhodou domovní čistírny AS-VARIOcomp K od firmy ASIO, spol. s r.o je spolehlivý provoz, nízké provozní náklady, přijatelná cena a masivní konstrukce bezešvých nádrží prodlužující životnost. Navíc jsou tyto čistírny jako jedny z mála vybaveny akumulačním a usazovacím prostorem. To je dobré pro zvýšení účinnosti a stability procesu, protože přitékající objem vody je zachycen bez toho, aby musel stejný objem odtéci. Navíc nové i starší modely mohou být doplněny o membránový modul, který zaručuje zlepšení kvality čištění odpadních vod o celou jednu třídu a posune tak vyčištěné odpadní vody na úroveň vod dešťových. Membránový modul je schopen z odpadních vod odseparovat i viry a bakterie, což je nezbytné v případě, že chceme tyto vody recyklovat jako užitkovou vodu. Účinnost čištění normální ČOV je 93-96% u ČOV s membránou je to 98-99%.

V případě zájmu je možné si i k této problematice na webových stránkách www.asio.cz najít zajímavé podrobnosti nebo programy, které Vám pomohou při návrhu jednotlivých zařízení. Pakliže Vás tento článek oslovil nebo jste postaveni před podobný problém, rádi Vám pomůžeme i kdyby to mělo být pouze dobrou radou.

Zařízení dodávaná firmou ASIO, spol. s r.o.

  • Domovní čistírna odpadních vod AS-VARIOcomp
  • Domovní čistírna odpadních vod s mikrofiltrací AS-VARIOcomp Ultra
  • Zařízení pro zachycení a zpracování dešťových vod AS-REWA
  • Výrobky pro zasakování dešťových vod AS-Krecht a
  • AS-NIDAPLAST
  • Plastové nádrže, septiky, jímky
  • Čerpací a vodoměrné šachtice
  • a další

Obr: graf potřeby vody pro domácnost
 
Obr: reálné foto ČOV


Obr: foto ROTA
 
Obr: membránový modul do ČOV


Obr: kresba RD - Obr.5