Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Duben - ještě tam budem!

Ne náhodou je titulkem stará pranostika - v dubnu ještě v našich zeměpisných šířkách není topení žádným luxusem, ale holou nezbytností. Zároveň ale každý hospodář už teď počítá, kolik ho stála zima, jaké náklady si vyžádalo topení.

A protože je naivní si myslet, že ceny energií ještě někdy zlevní tak, jako byly za časů našich babiček, není pravděpodobné, že bychom se mohli obejít jen se systémy z jejich doby - Petry, piliňačky nebo kotle z roku raz dva asi v době drahých zdrojů nejsou to pravé, a už vůbec ne otevřené krby s účinností do 10 %, plynové i jiné kotle poslední generace se honosí účinností od téměř 70 % výše. Je tedy logické, že myšlení rozumně uvažujících lidí se ubírá dvěma směry - které se ale ve finále setkávají: jak zlepšit tepelně izolační vlastnosti staveb a jak zlevnit jejich vytápění - resp. v létě chlazení. Jde o spojité nádoby a mělo by se tedy psát o vzájemných synergiích, ale problematika je natolik rozsáhlá, ale zároveň principy tak prosté, že si můžeme dovolit věnovat se pouze jednomu z uvedených směrů. Řekněme vytápění.

V této oblasti se už dlouho mluví o jednom principu - tepelných čerpadlech, ale upřímně řečeno ještě nedávno to vypadalo, jako kdyby realita hodně zaostala za očekáváním. Teprve posledních pár let se situace mění, zato tím rychleji - tepelná čerpadla se stávají štikou v rybníku: "Zatímco německý topenářský trh v roce 2007 utrpěl ztráty, má za sebou odvětví tepelných čerpadel úspěšný rok. Prodalo se celkem 45 300 tepelných čerpadel určených k vytápění, tedy o jedno procento víc než v předchozím roce (44 980 kusů)." - citát z projevu, který k problematice tepelných čerpadel pronesl Karl-Heinz Stawiarski, jednatel spolkového svazu pro tepelná čerpadla u příležitosti veletrhu Chillventa v říjnu 2008.

Přelom ve využívání tepelných čerpadel?

Již předloni získal Master Therm CZ s.r.o. na jedné z výstav "Čestné uznání za nejlepší exponát" pro tepelné čerpadlo BoxAir. Jde o čerpadlo typu vzduch - voda, a pozoruhodné je hned v několika směrech. Je to tzv. venkovní kompakt, to znamená, že v relativně malé venkovní jednotce z antikorozního materiálu je úplně všechno. Stačí připojit pouze dvě hadice okruhu topné vody k topnému systému a elektrický kabel.

S nadstandardní výbavou - ekvitermní regulací, rotačním kompresorem Sanyo, elektronicky řízeným expanzním ventilem, vestavěným elektrickým kotlem, oběhovým čerpadlem topné vody a ultra tichým ventilátorem, odtávání pomocí reverzace a dalšími "vychytávkami" představuje malý zázrak. BoxAir může navíc ohřívat nebo v létě chladit, topí do okamžiku, kdy venkovní teplota vzduchu dosáhne -20°C. V tu chvíli automaticky přebírá funkci vytápění elektrokotel. Ale hlavní krása spočívá v pohledu na účty za plyn - celou zimu nula! Přitom pořizovací cena není ani dvojnásobkem ceny plynového kotle renomovaného výrobce a žádné další náklady, například na vrty (jde o systém vzduch - voda) nehrozí! Tak i takový šperk mezi topnými zdroji bude k vidění - a nejspíš i ke koupi - v průběhu Stavebních veletrhů Brno 2009 od 21. do 25. dubna.

Že nevěříte mystice tepelných čerpadel a za barnumské považujete tvrzení o tom, jak venkovní vzduch pod minus deseti stupni příjemně vyhřeje vaše hnízdečko? Na skepsi máte právo a může se vám líbit i pohled na živé plameny - co třeba krbovou vložku? Ale ani česká klasika - kamna, kachlová kamna nebo sporáky na pevná paliva - si nenechala utéct vývoj. Spalovací proces se zdokonaluje pomocí konstrukčních kouzel uvnitř spalovacího prostoru a znovu se potkáte s nedůvěrou - cože? Krbová kamna a osmdesátiprocentní účinnost?! A což teprve těch druhů a typů radiátorů, sálavých systémů a vím já čeho ještě - a to všechno je součástí stavby, proto také součástí SHK.

Radím dobře - jděte na veletrhy, nejlépe na ty již zmiňované Stavební veletrhy Brno. Ono se vždycky lépe vysvětluje - a tedy i chápe - když se lidé vidí z očí do očí, když se můžete hned zeptat na cokoli, co vám není jasné nebo co zní podezřele. Topení není investicí na rok - tím opatřujete svoje bydlení možná i pro další generaci. Tak si dopřejte luxusu poznat dopodrobna všechno, co se skrývá za termínem moderní topení - není lepšího místa a času, než SHK Brno 21. - 25. 4. 2009!


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...