Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Urbis invest - probouzejí se kraje

Liberecký kraj bude na veletrhu Urbis Invest prezentovat svoje investiční a rozvojové projekty jako doklad svého obrovského potenciálu pro investiční partnery letos poprvé. To jiné subjekty, například Jihočeský a Středočeský kraj, města Olomouc, Strakonice, Příbram a řada dalších, jsou tomuto veletrhu věrné již řadu let.

Také z jejich podnětů a především z poznatků získávaných jednak vlastním marketingem, jednak z vesměs reprezentativně obsazených odborných seminářů a konferencí doprovodného programu pocházejí impulsy k inovacím této veletržní akce. A že jsou to inovace kvalitní, o tom svědčí i trvale rostoucí zájem o účast na veletrhu, naposledy mj. z řad krajů, a to nejen českých. I proto letošní ročník Urbis Invest bude hostit řadu nových subjektů, které věhlas a prestiž akce přilákali k účasti.

Liberecký kraj

V úvodu zmíněný Liberecký kraj bude na veletrhu investičních příležitostí Urbis Invest v letošním roce poprvé. Společnými vystavovateli jsou města Ralsko a Nový Bor a společnost Investorsko inženýrská a.s. Zástupci KÚ hodlají představit několik nástrojů na podporu investic a podnikání v kraji. Prvním z nich je databáze brownfields Libereckého kraje - nástroj, který umožňuje rychle vyhledat potřebné informace podle přesně zadaných kritérií. Databáze funguje již rok, u uživatelů se setkala s kladným ohlasem a je často využívána. Také proto se kraj snaží udržet ji stále aktuální: každoročně se ověřují informace, přidávají nově vyhledané lokality nebo naopak odebírají lokality, které jsou již odstraněny nebo revitalizovány. Katalog brownfields je dalším nástrojem, jehož cílem je zvýšit povědomí o nevyužívaných objektech a aktivně podporovat jejich revitalizaci. V něm nalezne zájemce nejen typové lokality, ale i přehled dotačních titulů, ze kterých lze čerpat prostředky na jejich revitalizaci.

Město Nový Bor představí účastníkům veletrhu své průmyslové zóny a brownfieldy, Ralsko bude nabízet investiční příležitosti pro podnikatele v podobě objektů a pozemků v areálu pro průmyslové využití. Obě města se dále zaměří i na propagaci turistiky. A právě spojení péče o brownfieldy s turistickým ruchem je novým aspektem, který se v plné síle na letošním veletrhu Urbis Invest projeví. Jde totiž o to, že řada dosud nevyužitých brownfieldů jsou ve skutečnosti objekty v nižší či vyšší míře chráněné jako památkové. Z toho plynou samozřejmě vyšší nároky již na pouhou údržbu - a povinnost pečovat o památky vyplývá pro majitele přímo ze zákona. Takže na jedné straně pro kraj nebo obec představuje vlastnictví takových objektů bohatství z pohledu kulturně - historické, a tím často i potenciální bohatství jako cíle turistického průmyslu, ale na straně druhé jde o permanentní zátěž. A to až do doby, než se z "potenciálu" stane trvale využívaná stavba. Nejlépe samozřejmě pokud je odpovídajícím způsobem opravená a revitalizovaná ve svých funkcích, nicméně těžko lze uvažovat o revitalizaci řady průmyslových staveb, které již dnes neodpovídají požadavkům moderní výroby a navíc často již ani podobná výroba neexistuje ani v místě a někdy ani v Evropě - příkladem může být nedávno ukončená výroba zápalek v podniku SOLO v Sušici.

Ústí nad Labem - revitalizace Krásného Března a Neštěmic

Čtvrti, která by se mohla stát druhým centrem města, se obyvatelé Ústí nad Labem zatím vyhýbají. Přitom tato lokalita přímo oplývá potenciálem rozvoje - při správném přístupu. V Krásném Březně a Neštěmicích sídlí řada úspěšných ústeckých společností. Ve spolupráci města a lokálních podnikatelů se před rokem začala formovat myšlenka komplexní revitalizace. Cílem je zlepšit tuto oblast, která jako vstup do města musí reprezentovat, ale je třeba i zkvalitnit zdejší - nejen podnikatelské - prostředí: místní chtějí, aby bylo přátelské, čisté, zelené a příznivé pro rozvoj podnikání, což přímo souvisí se změnou vnímání tohoto prostoru.

"Chtěli bychom, aby se o našem projektu mluvilo mezi lidmi, aby se o něm diskutovalo na odborných portálech. Studie možností území má upoutat pozornost a otevřít oči, upozornit na obrovský potenciál tohoto území," říká Ing. František Podrápský, vedoucí odboru strategického rozvoje. Také proto se projekt bude prezentovat v Brně - podle města nejatraktivnější výzvou pro architekty a investory je poloha Krásného Března a Neštěmic na břehu řeky Labe. Dosavadní chápání nábřeží jako plochy pouze pro podnikání se mění: požadavkem doby je živý prostor pro přitažlivé bydlení a vodní rekreaci.

Zájem o veletrh z okolních zemí - Žilina

Prezentace Žilinského kraje, který rovněž obohatil svůj kalendář akcí o účast na URBIS INVEST letos poprvé, představí katalog investičních příležitostí Žilinského kraje. Ten má dvě části - analytickou, s údaji o investičních příležitostech členěných podle regionů a typu (brownfield, greenfield, nevyužívané kulturně - historické budovy) a analýzou podnikatelského a investičního prostředí, zpracovanou až na úroveň jednotlivých regionů Žilinského kraje, a vlastní katalogovou část. Kraj se chystá prezentovat i důvody, proč investovat právě u nich. Možnosti investic jak "na zelené louce" - tak ostatně proběhla i dosud největší investice, KIA Slovakia - tak i široká nabídka "brownfields", to vše bude doplněné o zásadní informace, jako je přítomnost kvalitní pracovní síly v podmínkách příznivého podnikatelsko - investičního prostředí Slovenska, výhodné polohy a dopravní dostupnosti kraje.

Zlínský kraj představí Holešov

Vrchol investičních příležitostí ve Zlínském kraji tvoří strategická průmyslová zóna Holešov. Vzniká na místě vnitrostátního veřejného letiště, s jehož provozem se již nepočítá, a na přilehlých pozemcích. Celková rozloha zóny je 360 hektarů. Přípravou zóny je pověřena společnost Industry Servis ZK, stoprocentně vlastněná Zlínským krajem. Její dokončení je plánováno na konec roku 2009, první investoři tak zamíří do zóny v roce 2010 a s plným provozem se počítá v roce 2012. Mělo by jít hlavně o průmyslovou výrobu, výrobu potravin a nápojů, zpracování dřeva, plastů a kovů, ale počítá se i s polygrafickým, strojírenským a automobilovým průmyslem a investiční výstavbou v oblastech strategických služeb, technologických center a výzkumem a vývojem. Podstatnou část nákladů na výstavbu základní technické a dopravní infrastruktury hradí stát. Projekt v Holešově je totiž zařazen, podobně jako například Mošnov, Nošovice či Kolín, mezi strategické rozvojové plochy v ČR přímo podporované národní vládou.

I Hradec Králové se chce zviditelnit

Královéhradecký kraj je na severu propojen šesti mezinárodními silničními a dvěma železničními hraničními přechody s Polskem. Je zároveň dnes již napojen na dálniční síť České republiky. V současné době jsou hlavními výrobními obory v kraji strojírenství, výroba elektrických zařízení, plastových a pryžových komponent, zpracování dřeva a výroba nábytku i dříve tradiční textilní průmysl. V Polabské nížině pak jsou ideální podmínky pro zemědělství.

Toto samo o sobě - avšak mnohem obšírněji - hodlá prezentovat zmíněný kraj především proto, že věří v potenciál veletrhu přinést připraveným vystavovatelům reálné šance realizovat svoje záměry v oblasti investičních aktivit institucionálních i soukromých investorů. Kraji jde totiž i o využití jeho významného potenciálu historicky významných objektů - a to jak pro rozvoj produkce a zaměstnanosti, tak i pro cestovní ruch. Perspektivní rozvojové a investiční příležitosti vidí kraj mimoto i v oživení své vědeckovýzkumné základny, včetně využití potenciálu vysokých škol (3 univerzity, 5 klastrů), v rozšíření a zkvalitnění dopravní infrastruktury, ale i v aplikaci PPP projektů a rozvoji přeshraniční spolupráce s Polskem.

V dubnu do Brna

Aktuálně zmapované nabídky lokalit investičních a rozvojových příležitostí nejrůznějšího typu od průmyslových objektů přes zemědělské, vojenské a historické až po administrativní, se tak pokusí získat pozornost návštěvnické obce veletržního dění. Ta, i díky aktivitám pořadatelů veletrhu, přijíždí nejen z tuzemska, ale každoročně ve vyšším počtu i ze zahraničí. Věříme, že tento rostoucí trend - a to i přes panující atmosféru stagnace finančních trhů - bude potvrzen i letos. Vždyť investovat svoje prostředky v době propadu trhu bývá jednou z nejvýnosnějších operací na realitních trzích.

Nejde samozřejmě o slepou víru, ale o dosavadní zkušenosti účastníků z minulých ročníků. Kontakty "z Brna" totiž až dosud rozhýbaly nejeden investiční záměr a totéž lze očekávat od účasti na letošním veletrhu Urbis Invest. Investoři tuzemští, ale i z Polska, Ruska, Německa a samozřejmě i ze vzdálenějších destinací totiž ve svých kalendářích návštěvu veletrhu Urbis Invest mají zatrženou červeně. A dvojitě!


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...