Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Střechy Praha 2009

čtvrtek 29.1.2009



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek: pravé křídlo Průmyslového paláce, stánek č. 252, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Zaměření: Mezinárodní veletrh střešních krytin, materiálů, doplňků, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech. Realizace a rekonstrukce staveb.
Odborná doprovodná výstava Úspory energií a obnovitelné zdroje
Zvýrazněné téma:
  • STŘEŠNÍ KRYTINY
    • Tradiční i moderní krytiny šikmých a plochých střech
    • Správná volba střešní krytiny
  • DŘEVĚNÉ STAVEBNÍ KONSTRUKCE
    • Problematika konstrukcí staveb ze dřeva
      • tesařské spoje pro dřevěné konstrukce dříve a nyní
      • moderní dřevostavby
  • Evropské normy pro dřevěné konstrukce
Termín konání: 29. - 31.1. 2009
Čas konání:
Čtvrtek 09 - 18 hod
Pátek 09 - 18 hod
Sobota 09 - 17 hod
Místo konání: Výstaviště Praha Holešovice - Průmyslový palác

Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
Střecha - součást obálky budovy

Moderní střechy a interiéry pod nimi již mnohdy nejsou nejvíce ohroženy dešťovou vodou, ale vlhkostí pronikající z interiéru. Ta je do konstrukce transportována difuzí přes stavební materiály nebo spolu se vzduchem filtrací netěsnostmi v konstrukci. Pokud interiérový vzduch proniká filtrací z interiéru do konstrukce, může vodní pára, kterou vzduch obsahuje, kondenzovat na chladných površích a snižovat tak účinnost tepelné izolace, ohrožovat dřevěné konstrukce z hlediska napadení a rozvoje dřevokazných organismů apod.

Nadměrná filtrace vzduchu zvyšuje tepelné ztráty - je třeba ohřívat vzduch pronikající netěsnostmi do interiéru a naopak, ohřátý vzduch uniká netěsnostmi do exteriéru. Netěsnosti v obálce budovy ovlivňují i další parametry, jako například povrchové teploty, vzduchovou neprůzvučnost atd.

Šířením vzduchu konstrukcemi se zabývá i ČSN 73 0540-2, která říká, že součinitel spárové průvzdušnosti iLV spár a netěsností v konstrukcích a mezi konstrukcemi navzájem, kromě funkčních spár výplní otvorů, musí být v průběhu celé doby užívání budovy téměř nulový, tj. nižší než nejistota zkušební metody pro jeho stanovení.

Těsnost domu, resp. jeho obálky je možné v průběhu realizace a po jejím dokončení ověřit metodou tlakového spádu, tzv."blowerdoor" testem. Při této zkoušce je v domě vytvářen speciálním zařízením přetlak nebo podtlak a sleduje se, jak velký tok přiváděného nebo odváděného vzduchu je potřebný pro udržení daného přetlaku nebo podtlaku. Při zkoušce se zároveň stanovuje přibližná celková plocha netěsností. Přesnou polohu netěsností je možné dohledat anemometrem nebo termovizní kamerou.

Těsnost obálky budovy a tedy i střechy je aktuálním tématem projektantů, expertů, realizačních firem i investorů. V expertní praxi jde vedle pronikání srážkové vody o nejčastěji řešený problém. Výrobci střešních systémů se snaží uvedeným problémům předcházet. O pokroku vývoje v oborech týkajících se zastřešení se můžete přesvědčit na výstavě Střechy Praha 2009, a to jak přímo u jednotlivých expozic, tak při odborných přednáškách v rámci doprovodného programu.

DOPROVODNÝ PROGRAM:
kompletní doprovodný program

Čtvrtek 29. ledna 2009

Přednáškový sál I - Seminář STŘEŠNÍ KRYTINY

09:30 Zásady pro výběr krytin šikmých střech (Doc. Ing. Antonín Fajkoš)
10:30 Zásady pro výběr vhodné povlakové izolace nových i rekonstruovaných plochých střech
Výběr vhodného druhu ploché střechy (Ing. Karel Chaloupka)
11:20 Návrh plochých střech z hlediska šíření vlhkosti (Ing. Petr Slanina)
12:00 Zásady pro správný návrh střešních plášťů - dle umístění stavby (Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc.)
12:40 Zatížení sněhem dle ČSN EN 1991-1-3 (Ing. Marie Studničková, CSc.)
13:00 Zatížení větrem dle ČSN EN 1991-1-4 (Ing. Jaromír Král, CSc.)
13:45 Diskusní fórum k problematice šikmých i plochých střech

Přednáškový sál II - DŘEVĚNÉ STAVEBNÍ KONSTRUKCE - VOLNÝ VSTUP

10:00 Kompletační konstrukce v dřevostavbách - hlavní chyby (Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc.)
10:40 Evropské normy pro dřevěné konstrukce /ČSN EN 1995-1-1, ČSN EN 1995-2, ČSN 731702/ (Ing. Anna Kuklíková, Phd., Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc.)
11:20 Dřevo a výrobky ze dřeva - Certifikace v praxi (Ing. Jitka Beránková, Ph.D.)
11:50 Statické působení krovů - modelování, spoje (Ing. Karel Mikeš, Ph.D.)
12:20 Výběr a osazení otvorových výplní do moderních dřevostaveb (Doc. Ing. Václav Hájek, CSc.)
12:50 Chemická ochrana dřevěných střešních konstrukcí (Ing. Petr Ptáček, Ph.D.)
14:30 Zajímavé příklady montáže střešních oken v praxi (zástupce společnosti VELUX)

ZÍTŘEJŠÍ DOPROVODNÝ PROGRAM
Sál I
09.30 - 12.00 Blok odborných přednášek na téma hydroizolace a tepelné izolace střech (přednášející doc. Ing. Antonín Fajkoš, Ing. Karel Chaloupka)
13.00 - 17.00 Seminář Využití střech jako zdroje energie (přednášející Ing. Jaroslav Peterka, CSc., Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. Libor Novák a další)

Sál II

Blok odborných přednášek na téma hodnocení energetické náročnosti budov (přednášející Mgr. František Macholda, MBA, Ing. Karel Srdečný)

ROZHOVOR S PANÍ KATEŘINOU HÁJKOVOU
ředitelkou Střechy Praha s.r.o.

TZB-info: Letošní rok je již 11. ročník veletrhu. V čem bude letošní ročník jiný než předcházející?

11. ročníkem vstupujeme do druhého desetiletí veletrhu Střechy Praha, pro který je letos novinkou seminář Využití střech jako zdroje energie, jejímž garantem je Československá společnost pro sluneční energii a také Produktový pavilon, kde budou soustředěny novinky veletrhu a kde každý návštěvník získá ucelený přehled o inovacích ve střechařském oboru.

TZB-info: Kolik bude letos na veletrhu vystavovatelů, bude jich více než loni a přibudou nějací vystavovatelé i z jiných střechám příbuzných oborů?

Oproti loňskému roku se navýšil jak počet vystavovatelů tak i celková výstavní plocha. Větší je i počet zahraničních vystavovatelů, a to zejména v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů. Velké zastoupení bude z oblasti dřevěných stavebních konstrukcí a dřevostaveb. Návštěvníky překvapí model Eiffelovy věže o půdorysu 5x5 m, který se bude ve Střední hale Průmyslového paláce tyčit do výšky 8,5 metrů, čímž se stane nejvyšší stavbou výstavy. Eiffelovka ze smrkového dřeva váží 850 kg a bude jistě nejpoutavějším exponátem ke zvýrazněnému tématu Dřevěné stavební konstrukce.

TZB-info: Co obnáší příprava velkého veletrhu, jak vám ji zkomplikoval požár levého křídla Průmyslového paláce?

Příprava velkého veletrhu je celoroční práce, naším cílem je nadále držet jasnou specializaci a tu prohlubovat co do kvality. Samozřejmě po požáru levého křídla Průmyslového paláce jsme byli postaveni před otázku, kde veletrh proběhne. Naším hlavním cílem bylo zachovat termín výstavy a nabídnout vystavovatelům odpovídající náhradní prostory. Po náročném jednání padlo rozhodnutí, že místo konání se nemění a zůstáváme na Výstavišti v Praze Holešovicích, protože Průmyslový palác byl požárem poznamenán méně, než se zpočátku zdálo. Pravé křídlo a střední hala paláce a rovněž zázemí levého křídla zůstaly požárem prakticky nedotčeny. Levé křídlo Průmyslového paláce nahradila dočasná hala. Ta je náhradou více než dostačující a splňuje veškeré výstavní požadavky. Je umístěna na ploše původního levého křídla a napojena na prostory stření haly a foyer Průmyslového paláce.

TZB-info: Co vás na přípravách veletrhu nejvíce baví?

Je to velice různorodá práce, kde se setkávám se zajímavými lidmi, kteří mi dávají impulsy do další práce, seznamuji se také s novinkami v oboru střešních krytin a doplňků. Je to pro mě obrovská zkušenost.

TZB-info: Díky internetu se návštěvníci veletrhu nezdržují shromažďováním tištěných informací a mají více času na získávání praktických poznatků. Jaké praktické ukázky budou letos na veletrhu k vidění?

Praktické ukázky budou letos probíhat na podiu v hale Pravého křídla II:

29. a 30.1. (čtvrtek, pátek)
09.30 Montáž lehké střešní krytiny Lindab Topline
11.00 Fóliový systém Sika - První chodská + Sika CZ
12.00 Montáž lehké střešní krytiny Lindab Rova Goodlock
13.00 Střešní asfaltové pásy - První chodská + Parabit
15.00 Montáž lehké střešní krytiny Lindab Topline


31.1. (sobota)
09.30 Montáž lehké střešní krytiny Lindab Topline
11.00 První chodská + Sika CZ - Fóliový systém Sika
13.00 Montáž lehké střešní krytiny Lindab Rova Goodlock

 
 
Reklama