Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Začněte nový rok rekonstrukcí elektrorozvodů

Všichni majitelé nemovitostí, ať už jde o byty, rodinné domky či jiné stavby, dobře vědí, že práce se zde vždy najde kopa. Jak si plán na údržbu či vylepšení svého obydlí co nejlépe rozvrhnout? V lednu, kdy ještě stále panuje zima, se můžeme pustit například do rekonstrukce elektrorozvodů.

Mezi nejčastější problémy, které s sebou přináší zastaralé elektrorozvody, patří nedostatek zásuvek (zejména v kuchyni) či problémy spojené s přetížením rozvodů (zejména těch z hliníku). Nejen že tedy nemáte kam zapojit všechny ty krásné nové spotřebiče, které jste dostali od Ježíška, ale navíc riskujete, že při současném zapojení mixéru, rychlovarné konvice a teď tak moderní domácí pekárny na chleba budete neustále chodit "nahazovat" pojistky. V nejhorším možném scénáři může dojít i k požáru.

Než se rozhodnete zda, v jakém rozsahu a jakým způsobem budete rekonstrukci elektroinstalace provádět, je nezbytné provést kontrolu technického stavu současných rozvodů. Následně můžete naplánovat rozsah nutných úprav, rozhodnout o umístnění elektroměrové skříně, stanovit velikost hlavního jističe atd., podle toho, co vám doporučí odborník. Tomu je rozhodně velmi radno svěřit jak zmíněnou kontrolu, tak veškerou realizaci úprav. Není snad nutné zdůrazňovat, jak nebezpečné mohou amatérské zásahy být, navíc potřebujete revizi a nezbytnou garanci odvedené práce. Odborník vám také může pomoci snížit náklady tím, že posoudí, které části původní elektroinstalace lze ponechat a které je rozhodně nutné vyměnit. Nejčastěji se jedná o přetížené jističe, kabely, které nesplňují současné normy, a o nefunkční vypínače.

Provedení rekonstrukce musí v každém případě předcházet žádost schválená příslušnými úřady. Mnoho firem, které se elektroinstalačními pracemi zabývají, nabízí zákazníkům v rámci svých služeb i zajištění potřebných povolení.

"Veškeré bytové potřeby včetně rekonstrukce elektroinstalace lze financovat ze stavebního spoření, případně pomocí úvěru. Svým klientům poskytujeme možnost získat úvěr ze stavebního spoření či překlenovací úvěr s výhodnou úrokovou sazbou," říká Ing. Jana Koudelková vedoucí odd. metodiky spoření a úvěrů Raiffeisen stavební spořitelny a.s.

 
 
Reklama