Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak zkontrolovat potrubí zevnitř?

Speciální senzorový systém automaticky monitoruje potrubí

Potrubí - nejdůležitější cesta, kterou putují produkty ropného a plynárenského průmyslu. Jeho poškození, ať už způsobené únavou materiálu nebo vandaly představuje značný problém a finanční ztráty.

Potrubí - nejdůležitější cesta, kterou putují produkty ropného a plynárenského průmyslu. Jeho poškození, ať už způsobené únavou materiálu nebo vandaly představuje značný problém a finanční ztráty. Pokud k němu přesto dojde, je třeba co nejrychleji zjistit místo defektu a provést opravu. Škody mohou vzniknout také na souvisejícím vybavení, tedy čerpadlech či kompresorech. Pokud by existovaly senzory, které by nejen spolehlivě určily místo poškození nebo poruchy, ale také by dokázaly těmto komplikacím předejít, ušetřily by nejen spoustu peněz, ale také životní prostředí, které haváriemi trpí.

A kde by se takové senzory uplatnily? V úvahu připadá ruská Sibiř - která je nesmírně bohatá na nerostné zdroje a z bezpočtu ropných polí a rafinérií se napříč tundrou táhnou tisíce kilometrů potrubí. Protože často leží velmi daleko od jakékoli infrastruktury a jsou jen velmi těžko přístupné - vzhledem k mrazivým teplotám v zimě a bažinatému terénu v létě - realizuje se jejich monitoring pomocí vzdálených systémů obsahujících drátové senzory.

Nové bezdrátové senzory však budou v budoucnosti schopné předpovídat nebo detekovat poruchy, ale také úmyslná poškození. Budou pracovat na principu rozdílů tlaku v potrubí a identifikace zvuků. Díky novému softwaru jsou navíc schopné monitorovat čerpadla a kompresory. Sledují jejich vibrace, teplotu, či hladinu oleje. Nezávislé radiové senzory jsou k potrubí připevněny po sto metrech. Jakékoli nepravidelnosti se přenášejí z jednoho senzoru na druhý, což odstraňuje potřebu vysoké přenosové kapacity a snižuje energetickou náročnost. Také se tím urychluje komunikace směrem k ventilovým stanicím, jež jsou na potrubí nainstalovány každých dvacet pět až čtyřicet kilometrů a mají síťové spojení s řídicím centrem. Další úsporu energie přináší schopnost senzorů přepnout některé ze svých funkcí do pohotovostního režimu. Tato zařízení zároveň obsahují integrovaný mikroprocesor, který analyzuje a komprimuje veškerá přijatá data. Z nich pak odesílá jen ta nejdůležitější, což snižuje celkový objem přenášených dat.

ZESAN

Projekt ZESAN se zaměřuje na vývoj spolehlivých a energeticky účinných sítí senzorů. Sponzoruje jej německé Spolkové ministerstvo pro vzdělání a výzkum a zahrnuje spolupráci mezi řadou partnerů z privátního a veřejného sektoru. Na výzkumu se významně podílí společnost Siemens.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...