Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výsledky 5. ročníku Solární ligy

Dne 15. 1. 2009 byly na tiskové besedě v Evropském domě v Praze zveřejněny výsledky Solární ligy za rok 2008 – soutěže měst a obcí využívajících solární energii.

Výsledky klání, které pořádá Liga ekologických alternativ, byly vyhlášeny ve třech kategoriích rozlišujících velikost sídla, dále v kategoriích fotovoltaických systémů a termických systémů a v kategorii souhrnné.

Překvapením soutěže a vítězem ve třech kategoriích se stala obec Lešany na Benešovsku. V kategorii sídla s méně než 5.000 obyvateli Lešany porazily Rusavu kralující v minulých letech se solárním systémem na ohřev vody v bazénu obecního koupaliště. Lešany uspěly díky třem fotovoltaickým instalacím (39 kWp, 286 kWp a 403 kWp) přihlášeným do soutěže v posledních hodinách roku 2008.

František Vrkoslav, starosta obce Lešany, dodává: "Obec se až do relativně nedávné doby o solární energii nezajímala. Nápad přišel až v souvislosti s poptávkou po nalezení vhodného pozemku na instalace fotovoltaických systémů v obci. Takový vhodný pozemek obec opravdu měla, a to o rozloze 6,5 ha. Tři instalace vyrostly na části pozemku o rozloze 3,5 ha, na zbylé ploše zvažuje obec instalaci v blízké budoucnosti. Celkem by se mělo jednat už o výkon 1 MW."

Kategorii sídel s 5.000 až 50.000 obyvateli ovládly Dubňany z Hodonínska, a to díky nové elektrárně s rekordním instalovaným výkonem 2,16 MWp.

Mezi sídly nad 50.000 obyvatel se na prvním místě umístila Plzeň. Značný podíl na úspěchu Plzně v Solární lize měly bezesporu dotace na využívání obnovitelných zdrojů energie, které Magistrát města Plzně poskytuje již od roku 2004.

František Kůrka z plzeňského magistrátu doplňuje: "Do roku 2007 se dařilo dotovat všechny instalace alternativních zdrojů energie. V roce 2008 došlo k prudkému nárůstu počtu instalací fotovoltaických systémů, proto se z 54 žádostí dostalo v roce 2008 už jen na některé. S dotacemi ostatních alternativních zdrojů ale pokračujeme i v roce 2009, a to např. částkou 2200,- Kč/m2 u teplovodních slunečních kolektorů, 1800 Kč/kW u tepelných čerpadel a 500 Kč/kW u kotlů na biomasu."

Kompletní výsledky Solární ligy jsou k dispozici ZDE. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 20. ledna na semináři Aktuální projekty a trendy v kontextu Solární ligy ČR a Evropské ligy obnovitelné energie pořádaného v rámci veletrhu Infotherma v Ostravě ve dnech 19. - 22. ledna 2009.

 
 
Reklama