Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technika pro získávání energie z obnovitelných zdrojů má v roce 2009 zelenou

Konec roku je obdobím, kdy se lidé i firmy ohlížejí a bilancují, co jim právě končící rok přinesl. Takže co přinesl firmě Meibes, na to se ptáme ředitele českého zastoupení Ing. Zdeňka Kratochvíla.

Rozhodně nám přinesl příznivý vývoj, zvýšení prodeje řádově o 25 procent i nové zkušenosti v oblasti techniky obnovitelných zdrojů energie.

Přibližte nám, jaké události byly pro firmu v roce 2008 klíčové?

Je to především posílení naší pozice na slovenském trhu a rozvoj tamní pobočky, stejně jako získání celé řady nových zákazníků na Slovensku. Dále sem můžeme započítat stabilizaci některých stávajících obchodních kontaktů.

Co se týká celé skupiny Meibes, je to určitě zprovoznění nové výrobní haly v září v Německu, kam se bude koncentrovat výroba techniky pro obnovitelné zdroje energie - pro solární systémy a systémy s tepelnými čerpadly.

Meibes v roce 2008 začal expandovat i na americký trh, kde zaznamenává první úspěchy. Pro úplnost doplním, že se firma v posledních letech hodně soustředila na export a je v tom velmi úspěšná. Dnes dodává své výrobky do 28 zemí světa a téměř do všech zemí Evropy. V mnoha evropských zemích má dokonce své vlastní dceřiné společnosti.

Zmínil jste se o německém Gerichshainu, kde kromě nových výrobních prostor vzniká i nové školicí středisko. Poznají ho osobně i někteří čeští zákazníci?

Samotné školicí středisko je budováno se zázemím pro zahraniční návštěvy a pro školení zahraničních klientů, takže určitě v něm některé naše zákazníky v rámci našich pravidelných školení uvítáme.

Jakých dalších úspěchů jste v rámci koncernu Aalberts Industries (AI) dosáhli?

Je to převzetí firmy Rossweiner Armaturen und Messgeräte, GmbH, což je firma s dlouhodobou tradicí. Dnes je tato společnost největším výrobcem měřicí techniky v zemích bývalého východního Německa.

Zatím jste hovořil o podnikatelských úspěších, nárůstu počtu zákazníků, převzetí další firmy do rodiny AI, ovšem světová ekonomika a potažmo i průmysl vykazují spíš recesi. Dotkla se koncernu nějakým způsobem světová hospodářská krize?

Dotkla se nás především psychologicky. Naši zákazníci jsou opatrnější, zvažují realizaci svých nových projektů, kde je uvažováno i s našimi systémy. Nedotkla se nás ale například z hlediska počtu objednávek nebo naší vnitropodnikové situace. Přesto je management koncernu opatrnější v investicích. Zároveň však vzhledem ke směřování firmy vstříc již zmiňovaným technologiím obnovitelných zdrojů věříme, že tohle je správná cesta, protože obnovitelné zdroje energie a zařízení na jejich získávání je to, do čeho budou lidé i v době krize určitě investovat. Už jen proto, aby byli nezávislejší na tradičních zdrojích energií. V tomto vidíme dokonce způsob, jak krize využít.

Každá mince má dvě strany. Je tedy něco, co se vám nepodařilo tak, jak jste si představovali?

Zatím se nepodařilo najít vhodný objekt, kde bychom na Slovensku zřídili novou centrálu spolu s centrálním skladem. Přesto se naše slovenská pobočka úspěšně rozvíjí a v průběhu příštího roku chceme na Slovensku dokonce přijímat nové zaměstnance.

Mezi neúspěchy bych zařadil i to, že jsme přišli o jednoho významného výrobního partnera. Nebyli jsme totiž ochotni slevit z kvality dodávaných výrobků oproti současnému standardu. Nebyli jsme ochotni kupovat materiály jinde, abychom se dostali za každou cenu do vymezeného cenového rámce. Moc nás to mrzelo, protože pro nás to byl dlouholetý výrobní partner. To skutečně považuji za největší neúspěch roku 2008.

Je před námi rok 2009. Jaké máte plány?

Chceme posilovat výrobu již zmiňovaných komponentů pro získávání obnovitelných zdrojů energie. Budeme nabízet kompletní sety solárních systémů pro rodinné domy, připravujeme jednodušší variantu dálkových rádiových odečtů pro bytové domy. Nově se chceme zúčastnit v květnu vodohospodářské výstavy VATENVI v Brně, kde představíme řadu výrobků Seppelfricke.

Začátkem roku 2009 uvedeme do provozu zcela nové webové stránky, které by měly našim zákazníkům a zájemcům o naše výrobky poskytnout komplexní přehledné informace. Katalog výrobků pro rok 2009 bude rozšířený o nové výrobky, například s významným výrobcem zásobníků, vyjde v dubnu. Chystáme také rozšíření našeho marketingového oddělení.

Co byste popřál Vašim obchodním partnerům?

Všem našim zákazníkům, spolupracovníkům a přátelům přejeme mnoho štěstí a pracovních úspěchů v roce 2009.

Děkujeme za rozhovor.

 
 
Reklama