Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologické trendy ve výtahovém průmyslu (I)

Tento článek vychází z přednášky přednesené panem L. Bialym OTIS Co., publikované na Evropském výtahovém kongresu v září 2008 v Heilbronnu v Německu.

Úvodní poznámka překladatele:

Je velmi zajímavé přečíst si, jak výrazně dopadá ekologie a související trendy do "života" výtahových firem. Nové výrobky - výtahy již naplňují v mnoha ohledech požadavky na úsporu energií, používání vhodných materiálů a velmi je sledován dopad při jejich provozování na životní prostředí.

Obsah

Protože se výtahový průmysl stále více globalizuje, je důležité, aby technika byla slučitelná s ekologickými hledisky, které ve světě působí. Je třeba uvažovat používání energie a užívání materiálů a postupů příznivých pro životní prostředí. Trendy ve světě zahrnují demografické a technologické vlivy, stejně jako se musí diskutovat o rizicích pro životní prostředí a o přírodních zdrojích. Uvažuje se činnost vlád a vypracovávají se iniciativy průmyslu. Je třeba zkoumat trendy pro odpovídající činnosti ve výtahovém průmyslu zahrnující konstrukci i "zelenou" výrobu. Z toho vyplývá, že odpovídající činnosti musíme brát v úvahu všichni, abychom si zachovali budoucnost.

Úvod

Výtahový průmysl se ve své podstatě stává stále více globálním. Stává se částí progresivní globalizace světové ekonomiky. Navíc harmonizace a racionalizace norem a předpisů působí na průmysl jako důležitý faktor. Je důležité si uvědomit, že výtahy používají komponenty a systémy, které se používají také v jiných průmyslových odvětvích. Dále rozhraní mezi výtahy a budovami podléhají předpisům vlád a úřadů. Tyto předpisy jsou ovlivňovány mezinárodními dohodami. Proto k prozkoumání zvláštních souvislostí pro výtahový průmysl je účelné prověřovat hlavní trendy, které se ve světě vytvářejí.

Hlavní trendy

Zatím co došlo v ekonomicky vyspělých regionech světa, jako je západní Evropa a Japonsko, ke stabilizaci úrovně populace, jinde je stále ještě trend zvyšování populace. Toto je zvláště vidět v ekonomicky se rozvíjejících oblastech, jako je indický subkontinent, oblast Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Navíc se ukazuje trend stárnutí světové populace. Oba trendy díky zlepšené obecné ekonomické situaci zlepšují zásobování, kontrolu onemocnění a zdravotní péči. Rychlý vývoj a šíření techniky hraje vedoucí úlohu v moderním světě. Zvláště názorným příkladem této exploze je informační dostupnost, jako důsledek pokročilých komunikačních systémů. Velké mediální sítě, jako je televize, rádio a tisk se změnily na globální cíl. Počítačová technologie ovlivnila lidský život a internet má velký vliv na společnost jako celek. Telekomunikační systémy se rozšířily díky bezdrátové technologii, sítím spočívajícím na satelitní technice a mobilním telefonům. Proto se ideje, události, činnost, znalosti a informace rychle a rozsáhle šíří celým světem. Stejným způsobem se rychle šíří zájem o nové výrobky, trendy a témata z jednoho místa na druhé. Okamžité výsledky zdokonalených ekonomických podmínek, rychlý přenos techniky a toku informací zlepšuje prosperitu mnoha lidí, i když velké množství lidí stále ještě žije v chudobě. I tam se ukazuje stále více viditelný význam zvyšujícího se ekonomického bohatství. To se ukazuje v napětí, pokud jde o přírodní zdroje, v účincích na životní prostředí a v dopadu na sociální struktury.

Napětí v přírodních zdrojích je zřetelné v požadavcích na ropu a ropné deriváty, jako je benzín, plastické hmoty a petrochemické výrobky. Rychle rostoucí požadavky vytváří extrémní tlak na dodavatele ropy a zvyšují tlak na ceny výrobků na ropné bázi. Podobný tlak se vytváří na surový materiál, jako je ocel, měď, hliník a řadu materiálů používaných ve výrobě. Rovněž dramaticky vzrostl požadavek na konstrukční materiály jako je dřevo a cement. Změny v zákonitostech výživy vytvořily ve světě tlak na zásobování potravinami. K tomu došlo zvýšením populace, záležitostmi životního prostředí a v některých případech změnou zemědělské produkce z potravin na výrobu lihu pro pohonné účely. Dostupnost vody vhodné kvality pro domácí, zemědělské a průmyslové účely hraje také velkou roli. S rostoucí potřebou a se změnami životního prostředí se tyto životně důležité zdroje stávají vzácnějšími. Současně jsou tyto dostupné zdroje předmětem znečišťování a zvýšené slanosti v oblastech, kde se vody nedostává.

Účinky na životní prostředí se rychle zvyšují měnícími se ekonomickými podmínkami ve světě. Avšak i když se tento efekt většinou uznává v mnoha částech světa, je uznávání tohoto problému pomalejší, než tomu bylo v minulosti. Důvodem pro toto pomalé uznávání ve světě je jeho komplexnost a kontroverznost. Stačí poznamenat, že bylo opožděně přiznáno, že jeho vliv na životní prostředí je velice vážný.

Ekologické trendy

Účinky na životní prostředí, jako výsledek lidské ekonomické činnosti jsou ve dvou kategoriích, především na změny globálního klimatu, obecné známé jako "globální oteplování" a poškozování životního prostředí, pokud jde o vzduch, vodu a půdu. Oba tyto důležité účinky na ekologii planety je třeba dále probrat.

Změna globálního klimatu

Je dobře známo, že povrch země se ohřívá od doby poslední doby ledové. Ale nyní došlo k akceleraci, jako důsledku lidské činnosti, zahájené začátkem průmyslové revoluce a prudce se zvýšila v poslední době. Podstatou tohoto fenoménu je zvýšená úroveň "skleníkových plynů" v atmosféře. Skleníkové plyny především umožňují krátkovlnné energii vyzařované sluncem dopadat na zemský povrch a tím ohřívat půdu. Energie vyzařovaná zpět ze země do prostoru je v infračerveném pásmu s delší vlnovou délkou než je vlastní radiace. Tato emise je kryta skleníkovými plyny a proto ohřívá atmosféru. Termín "skleníkový efekt" znamená paralelu s procesem ohřívání vnitřku skleníku slunečním zářením přes sklo, zatím co je radiaci z vnitřku skleníku sklem zabráněno. Skleníkové plyny jsou důležité v atmosféře pro ohřívání země, která by jinak byla extrémně studená. Příliš mnoho skleníkových plynů vede k odpovídajícímu zvýšení teploty vzduchu.

Závažnými skleníkovými plyny jsou: vodní pára, oxid uhlíku, metan, oxid dusíku a chlorované fluorouhlíky. Většina skleníkových plynů má zdroj jak v přírodě, tak v lidské činnosti. Jádro ledu odebrané z antarktického ledovce odhalilo, že úroveň skleníkových plynů v atmosféře byla před průmyslovým obdobím v podstatě konstantní. Avšak od té doby koncentrace těchto plynů vzrostla. Přírodní zdroje skleníkových plynů jsou přibližně vyrovnány s vnitřní spotřebou těchto plynů fotosyntézou rostlin a planktonu, stejně jako zvětráváním skalních útvarů, které vytvářejí materiál, který reaguje se skleníkovými plyny.

Většinou zdrojů skleníkových plynů vlivem lidské činnosti je spalování fosilních paliv, jako jsou ropné výrobky, zemní plyn a uhlí, fermentace zvířecích výkalů a zemědělská a farmářská činnost, využívání chlorovaných fluorouhlíků v klimatizaci a chladicích zařízeních, rozpouštědla a střelivo.

Vodní pára je přirozeně se vyskytující skleníkový plyn a je větším dílem součástí skleníkového efektu. Zatím co lidská činnost hraje menší přímou roli v úrovni vodních par, teplejší vzduch způsobený lidskou činností pohlcuje větší část vodní par. Toto má za následek posilování skleníkového efektu. Atmosférická životnost různých skleníkových plynů kolísá mezi několika dny až tisíci roky. Avšak možné globální oteplování způsobuje každý plyn odlišně.

Celkový efekt zvýšené úrovně skleníkových plynů v atmosféře zvyšuje průměrnou teplotu vzduchu a zemského povrchu. To nutně neznamená, že všude je tepleji, ve skutečnosti mohou být některé oblasti skutečně chladnější, protože celkový systém počasí je ovlivňován změnou klimatu. Protože pevninské ledovce tají působením vyšší atmosférické teploty, hladina oceánu stoupá a ohrožuje pobřežní nížiny a města. Rozdílné teploty mají vliv na vznik větrů, silných dešťů atp. Tím jsou ovlivňovány důležité záležitosti, jako je zemědělská úroda, rozšiřování pouští, dostupnost vody a šíření hmyzu roznášejícího nemoci. Je zřejmé, že změna globálního klimatu vyžaduje naléhavou sjednocenou, celosvětovou pozornost.

Poškozování životního prostředí

K poškozování životního prostředí dochází kontaminací vzduchu, vody a půdy škodlivými látkami. Znečišťující látky vzduchu obsahují dioxiny síry, oxid dusíku, materiály obsahující olovo a chlorované fluorouhlíky. Znečišťující látky vody a půdy obsahují olovo, rtuť, polychlorované bifenyly, dioxin a chlorovaná rozpouštědla, jako jsou trichlóretylén, tetrachlor uhlíku atp. Tyto materiály a řada dalších nás musí znepokojovat, ať už ve vzduchu, vodě nebo půdě, mají sklon pronikat do spodních vod a konečně kontaminovat vodní zdroje a pronikat do potravinového řetězce.

Kromě toho tyto materiály působí na lidi, kteří jsou jim vystaveni při výrobě nebo při čistících postupech při zpracovávání těchto materiálů. Z toho je zřejmé, že znečišťující látky jsou škodlivé pro životní prostředí a pro lidi a jejich používání by se mělo zabránit.

Článek je uveřejněn se souhlasem vydavatele časopisu Elevator world (11/2008) pana R.S. Caporaleho.

 
 
Reklama