Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dubnové Stavební veletrhy - startovací rampa úspěchu

O stavebnictví se často hovoří jako o indikátoru zdraví ekonomiky. Je to logické: poptávka po výrobních prostorách vypovídá o rozvoji výroby, generuje výrobu stavebních hmot a poměrně vysokou zaměstnanost. A to přesto, že racionalizace a moderní materiály i v tomto oboru tradičně vysoké požadavky na kvantum pracovní síly poněkud snížily. Zaměstnanost ve stavebnictví a výrobách souvisejících, stejně jako v ostatních oborech výroby (viz poptávka po výrobních prostorách) zvyšuje poptávku po všem ostatním a ekonomika se rozbíhá. A vice versa...

Krize, to je právě onen obrácený chod. Proto kdysi J. M. Keynes navrhoval jako řešení krizí masivní státní investice. A skutečně, česká ekonomika zatím relativně nejlépe odolává celosvětové krizi především díky tomu, že zejména u nejnáročnějších stavebních děl - infrastruktura, liniové stavby a další, financované či kofinancované ze zdrojů EU - ještě problémy s nedostatkem likvidity nehrozí. Horší je situace v oblasti developerských projektů bytové a rezidenční výstavby. Developeři, ve značné míře pracující s úvěry bank a finančních institucí, cítí svoji zranitelnost a vyčkávají: drahé pozemky se nedají zhodnocovat jinak než kvalitními projekty, ty ale vyžadují stále vyšší investice, drahé materiály pro stavby se neobejdou bez kvalifikované, tedy drahé pracovní síly. A kruh se uzavírá. Trh vyčkává, ale ekonomika se stále pohybuje po spirále deprese. Všeobecně se soudí, že příští půlrok sice prohloubí krizi, ale mohl by ukázat i cestu z ní.

Současná úroveň státních investic evidentně nestačí, na druhé straně existují některá místa, kritické uzly, jejichž podpora by už mohla znamenat nastartování multiplikačního efektu a ve spojení s dalšími zásahy i "samovolnými" pohyby znovu nastartovat trh a poslat firmy do černých čísel. Jedná se především o energetickou politiku, onu známou kontroverzní ekologizaci staveb i stavebnictví. Nebo o high-tech potřebné pro tzv. "chytré stavby" - ICT technologie pro řízení vnitřního prostředí staveb, které optimalizují provoz budovy a výrazně tak šetří energie, ale zlepšují i prostředí pro uživatele.

To jsou ovšem jen dvě ukázky z řady možností, které se nabízejí - existují mnohá další řešení jak v procesu samotné výstavby, tak i její přípravy. A to jsme se ještě nezmínili o možných systémových opatřeních - počínaje kooperací všech zúčastněných (bank, stavebních firem i státní správy a samosprávných orgánů), zlepšováním péče o bezpečnost staveb (zajištění proti nemalým objemům krádeží) i na stavbách, logistickým řešením pro velké rozvojové zóny - ani o dluzích státu vůči individuálním stavebníkům v oblasti podpory ekologických a spořících úprav existujících i nově vznikajících staveb.

Nadcházející Stavební veletrhy Brno a také veletrh Urbis Invest budou v této situaci ideální příležitostí pro diskuse "just in time"! A to tím víc, čím tvrdší budou dopady recese na české stavební firmy a trh vůbec. V podstatě existuje jen málo podobných příležitostí, jako je tak široce založený a strukturovaný stavební veletrh. Příležitostí nejen ke střetům názorů - na efektivitu stavebnictví, finanční náročnost staveb, na úspory a "úspory" - ale i příležitostí okamžitě konfrontovat teorii se zkušenostmi firem i lidí z praxe. Dubnové Stavební veletrhy Brno 2009 a Urbis Invest, největší svátek stavebnictví u nás, tak bude - a již dnešní stav přihlášek i podoba doprovodného programu to potvrzuje - ideálním workshopem pro každého člověka i firmu, kteří chtějí, stejně jako ti nejúspěšnější ve světě, přijímat krizi jako výzvu a recesi ekonomiky jako šanci ke znásobení úspěchu a tím i zisků.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...