Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Maříž - Originální interiéry

Dnešní článek přináší především inspiraci. Mařížské malované obklady se nejlépe vyjímají mezi čistě bílými či jednobarevnými obklady. Celkové pořizovací náklady tak mohou být nižší než při zakoupení luxusních obkladů. Tuto tematiku jsme vybrali pro nastávající sváteční chvíle s ohledem na její ryze český původ.

O technice

MAŘÍŽ je autorská keramika, ručně malovaná zkušenými českými výtvarníky. Každý kus je jedinečný originál, který je malovaný glazurami na vysoký výpal, a proto barvy zůstanou navždy zářivé.

MAŘÍŽ, autorská originální keramika v sobě nese název vesnice Maříž nedaleko Slavonic na trojmezí Čech, Moravy a Rakouska, kterou za totality stihl smutný úděl obcí ležících "za dráty" u západních hranic. Z původně kvetoucí vísky, jež se pyšnila šlechtickým statkem a zámkem, bylo vystěhováno všechno obyvatelstvo a stavby se proměnily v rozvaliny zarostlé křovím. Po roce 1989 začala Maříž postupně ožívat. Tradici výroby keramiky zde v roce 1991 založil Kryštof Trubáček, akademický malíř a sklář, který vyráběl keramiku pro sebe a své známé již v 70. letech.

MAŘÍŽ, autorská originální keramika se stala brzy pojmem. Její duchovní otec ak.mal. Kryštof Trubáček vyškolil další malíře a osobně dohlížel na to, co smí a co nesmí opustit dílnu. Bohužel Kryštof Trubáček zemřel v červnu 2000 po dlouhé a těžké nemoci. Jeho dílna však žije dál a dnes je MAŘÍŽ nejen známá keramika ale i kulturní a turistické centrum na trojmezí Čech, Moravy a Rakouska.

Příklady interiérů

Maříž je charakteristická výrazně barevným, nezřídka i humorně stylizovaným dekorem, který vytváří nezaměnitelný dojem. Posuďte sami:

   

   

zdroj: www.aokmariz.cz

 
 
Reklama