Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Investice v korunách - zisk už bude v eurech!

Poslední listopadový týden proběhla v Brně významná ekologická akce, první vyvrcholení procesu, který by měl postupně vést k ekologizaci života u nás. Jednalo se o vyhlášení výsledků soutěže Energy Globe Award (EGA), přezdívané Ekologický Oskar. Řada nominací z finálových osmnácti se týkala tepla a jeho úspory v budovách.

Energie a budovy?

Celosvětově zdaleka největší objem tepla zbytečně vyrobeného jde na účet bydlení a služeb obyvatelstvu. Obchody, úřady, nemocnice, školy, obytné domy, to všechno jsou emitenti tepla, kteří jsou spolu se skleníkovými plyny hlavními viníky globálního oteplování. V současné době již nejde vlastně ani o diskusi o tomto tématu - platí totiž už stavební zákon, který vychází z evropské legislativy, a na rozdíl od předchozích zákonných úprav ekologická hlediska respektuje. Od 1. ledna roku 2009 budou dokonce v plné účinnosti některé odložené paragrafy zákona o hospodaření energií.

Všechno lze vidět "na Brně"!

Jeden z nominovaných projektů na letošní EGA je REP HOUSE - energeticky pasivní rodinný dům v Moravanech u Brna. Další energeticky úsporný obchod v Žatci byl nominovaný pro "větší tepelné izolace obálky budovy, noční vychlazování objektu venkovním vzduchem nebo využívání odpadního tepla z chlazení potravin na přípravu teplé vody, výrobu teplé vody solárními kolektory, použití moderní vytápěcí techniky - kondenzační kotel či instalaci vstupních zákaznických dveří omezujících tepelné ztráty větráním..." Anotace projektu vypadá jako pozvánka na Stavební veletrhy Brno, jako by stavba byla prováděná v duchu rad prezentovaných mnohokrát v rámci seminářů na IBF, totiž "ve stylu pasivní, a přesto levný". Ani jedna z položek uvedených ve zdůvodnění nominace nechybí mezi exponáty či tématy IBF přinejmenším poslední desetiletí a další stovky různých řešení jednotlivých komponent, které jsou pro pasivní stavby nezbytné, bylo možno nalézt doslova v každé třetí expozici IBF Brno 2008. Tím spíše se v duchu úspor energií ponesou celé mezinárodní Stavební veletrhy v Brně v roce 2009, v roce českého předsednictví EU.

Pozor - štítek!

Majitele a provozovatele budov o celkové podlahové ploše nad tisíc metrů čtverečních čeká řada povinností v souvislosti se zákonem č. 177/2006 Sb. o hospodaření energií. Přináší totiž zásadní změny v energetické náročnosti budov. Vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov. Například jde o paragraf 6 o účinnosti užití energie, kde je od 1. ledna 2007 novou povinností vlastníka nebo provozovatele kotlů a klimatizačních systémů zajistit pravidelnou kontrolu jejich účinnosti," vysvětluje Jiří Šála, autorizovaný inženýr a soudní znalec v oboru stavebnictví. Povinnost kontrol větších klimatizačních systémů má pak účinnost k 1. lednu 2009. "Nejdůležitější změnou je pak nový paragraf 6a o energetické náročnosti budov. Od 1. ledna 2009 musí být prokazatelně realizována opatření v oblasti snižování energetické náročnosti prakticky u všech nových budov a větších změn existujících budov," dodává Šála.

I při rekonstrukcích!

Existující budovy mohou být také rekonstruovány na nízkoenergetické nebo jim blízké. Náklady jsou sice vyšší než u novostaveb, avšak úspora energie je zejména u hůře tepelně chráněných starších budov také výrazně vyšší. Při očekávaném budoucím nedostatku klasických energií a s tím spojeným růstem jejich cen nabývá aktuálnosti heslo, které razí odborníci: Investujte v korunách a budete šetřit v eurech.

Nejen vytápění

Povinnost prokazovat energetickou náročnost platí i u těch již stojících budov, u nichž se změní vlastník nebo nájemce. Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek musí zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a dodržení předepsaných ukazatelů. Těmi jsou např. tepelně a světelně technické vlastnosti stavebních konstrukcí a budov nebo vlastnosti a způsob provozu technických zařízení. Kromě vytápění se do hodnocení energetické náročnosti budov nově zahrnují i energie na chlazení a klimatizaci, na ohřev teplé vody a na umělé osvětlení. Splnění požadavků se dokládá průkazem energetické náročnosti budovy. Bude ho tvořit protokol, prokazující energetickou náročnost budovy - grafické vyjádření energetické náročnosti budovy (energetický štítek) nesmí být starší deseti let a je povinný nejen při výstavbě nových budov, ale i při jejich větších změnách nebo při prodeji či nájmu budov nebo jejich částí.

Energetický štítek budovy se nijak zásadně neliší od energetického štítku spotřebičů. Správná volba energeticky méně náročného domu ovšem dokáže zajistit úspory v řádech desítek tisíc korun za rok. Energetický průkaz a energetický štítek budovy by měly sloužit pro jednoduché, průhledné a pochopitelné hodnocení budovy z hlediska jejích potřeb energií. Oba doklady umožňují porovnávat jednotlivé budovy z hlediska kvality tepelně technických a energetických vlastností, a tím i předpokládaných nároků na energii potřebnou pro vytápění (hodnotí se v přepočtu na čtvereční metr).

Oba dokumenty by měli zpracovávat odborníci v oblasti energetiky budov, aby výpočty respektovaly české i evropské vyhlášky a normy. Samotný energetický štítek je velmi přehledný dokument, okamžitě srozumitelný i pro naprostého laika. Ale i pro odborníky platí, že důležité informace se platí zlatem, a i ten nejpřehlednější dokument skrývá řadu úskalí jak při tvorbě, tak i aplikaci. Přitom právě téma energetických auditů budov bude v roce 2009 jedním z témat doprovodného programu Stavebních veletrhů Brno a - jak je na těchto veletrzích zvykem - mnohé semináře a přednášky špičkových odborníků jsou buď za symbolickou částku, nebo i zcela zdarma.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...