Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výtahy bez bariér

Každý, kdo bydlí v bytovém domě a je zároveň pohybově hendikepovaný ví, jak i sebemenší překážka v prostoru dokáže ztížit život. Mnohé o tom ví i mladé rodiny s kočárky, aktivní lidé, kteří z důvodu bezpečnosti vláčí své jízdní kolo do 5. patra, ale i "stěhováci", kteří se snaží dostat rozměrný nábytek ven nebo dovnitř. Prostě bezbariérový přístup není jen moderní heslo, ale i praktický a funkční výdobytek života v 21. století.

V současné době se v některých bytových domech zejména panelového typu provozují bubnové výtahy se strojovnou umístěnou dole v suterénu pod šachtou výtahu. Nevýhodou tohoto známého řešení je, že ačkoliv dům má vstupy ze dvou stran, ani jeden z nich neumožňuje bezbariérový přístup k výtahu. Hlavní vchod má obvykle menší vstupní schodiště z chodníku. Zadní dveře vedou do suterénu domu, kde se nachází strojovna výtahu a přístup k výtahu je dostupný až po vystoupání schodiště ze suterénu do přízemí domu.

Další nevýhodou je neefektivní využití prostoru šachty výtahu. Rozměry šachty a statika domu většinou umožňují instalaci trakčního výtahu s nosností vyšší než 250 kg a to až do 630 kg. Stávající stav umožňuje tedy jen přepravu maximálně 3 osob a zpravidla neumožňuje přepravu rozměrnějších předmětů typů kočárek nebo invalidní vozík. Společnost Beta Control navrhla, realizovala a registrovala řešení ojedinělé svého druhu, které dokázalo, že to jde. Laicky řečeno se bubnový pohon výtahu ve strojovně pod šachtou vymění za trakční umístěný v šachtě nebo v prostoru vedle šachty. Touto změnou se dosáhne zvýšení zdvihu, a tak je možné vytvořit o jednu stanici výtahu navíc. Prostor bývalé strojovny se tedy přemění na nejnižší stanici, a protože okolní terén je v úrovni suterénu domu, lze tak bez problémů pomocí výtahu vytvořit bezbariérový přístup do všech pater bytového domu. Úpravou rozměrů šachy navíc docílíme další výhody - nový výtah bude schopen přepravit více osob najednou nebo rozměrnější a těžší předměty.

Neváhejte se zeptat na další podrobnosti a poradit se o vhodnosti tohoto technického řešení právě pro váš dům. Pište na obchod@betacontrol.cz nebo volejte 546 223 491.

 
 
Reklama