Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

František Holec na zahájení veletrhu Aqua-therm: od ledna budou normy ke stažení na Internetu

Jubilejní patnáctý ročník veletrhu Aqua-therm byl dnes zahájen na Výstavišti PVA v Praze-Letňanech. Mezinárodního veletrhu vytápění, ventilace, klimatizační, sanitární a ekologické techniky se letos zúčastňuje na 400 firem, které zastupují dalších 115 společností a 211 značek. Očekává se kolem 40 tisíc návštěvníků.

Dosavadních čtrnáct ročníků proběhlo vždy pražském Výstavišti v Holešovicích. Požár levého křídla Průmyslového paláce však donutil pořadatele je změně umístění. Ředitel pořádající agentury Progres Partners Advertising Ing. František Kočí k tomu na slavnostním zahájení poznamenal: "Své působiště jsme byli nuceni změnit narychlo, například jsme museli nechat vytisknout znovu všechny informační materiály. Nicméně se nám podařilo dodržet termín veletrhu."


Ing. František Kočí: Své působiště jsme byli nuceni změnit narychlo, museli jsme vytisknout znovu všechny informační materiály

Na slavnostním zahájení veletrhu řekl Oldřich Vojíř, předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu, že ochrana životního prostředí není rozhodně jen záležitostí ekologů: "I podnikatelé mají cit pro ochranu prostředí, musí však najít cestu, která je pro ně efektivní." Upozornil také, že v elektroenergetice je stále dosahována účinnost kolem 22 %, ačkoliv moderní technologie dovolují ji zvednout až na úroveň přes 35 %. Pokud by byly takové technologie v praxi použity, znamenalo by to význačný příspěvek k ochraně klimatu i šetření zdrojů. "Jsme před novelou energetického zákona," pokračoval. "Uděláme všechno proto, aby podnikání v tomto oboru, včetně získání licence, se co nejvíce zjednodušilo."


Oldřich Vojíř: I podnikatelé mají cit pro ochranu prostředí, musí však najít cestu, která je pro ně efektivní

Po co nejširším použití šetrných technologií volal i náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Koliba. "Končí pro nás období levných energií," upozornil. "Je dobré, když se znalosti o nových, efektivních technologiích dostávají prostřednictvím veletrhu i jeho doprovodného programu mezi projektanty, výrobce i uživatele."

Ve své krátké řeči obrátila náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková pozornost účastníků k dalšímu závažnému problému současnosti, a to ke znečištění ovzduší. Zatímco na globální úrovni hrozí změna klimatu, na lokální úrovni České republiky jsou nyní nejzávažnějším problémem emise tuhých znečišťujících látek, pocházející z dopravy, a zejména z lokálních topenišť a topení uhlím. "Potřebujeme, aby se uhlím topilo co nejméně, a když už, tak co nejefektivněji," řekla. Po oblasti průmyslu, pro kterou už byla zavedena přísná legislativa pro ochranu prostředí, nastupuje nyní zájem o oblast komunální výstavby, bydlení a sídel, kde dochází ke značné produkci znečišťujících látek Proto je nutné i do této oblasti přinést šetrné technologie pro energii a stavění.


Rut Bízková: Potřebujeme, aby se uhlím topilo co nejméně, a když už, tak co nejefektivněji

Slavnostní zahájení uzavřel František Holec, prezident Svazu podnikatelů v oboru technických zařízení a místopředseda Hospodářské komory ČR. Zmínil se o metodě EPC (Energy Performance Contracting), která přispívá k rozšiřování nových, progresivních technologií. Spolu s hospodářským výborem PSP chce Hospodářská komora přispět k větší propagaci této metody prostřednictvím vyhodnocení úspěšných projektů a jejich propagace v médiích. Na závěr přidal František Holec dobrou zprávu: "Díky přístupu MPO budou od ledna 2009 pro všechny volně přístupné veškeré technické normy na Internetu s možností jejich stažení za minimální poplatek."


Veletrh Aqua-therm má bohatý doprovodný program, který má jako hlavní témata energetickou náročnost budov, výzkum a nové trendy v technice prostředí a energeticky úsporných technologiích nebo výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů. V rámci veletrhu proběhne rovněž kulatý stůl, organizovaný Hospodářskou komorou a Svazem podnikatelů v oblasti technických zařízení, kde se bude diskutovat o otázkách energetiky v ČR, vývoji cen v této oblasti i závěrech Nezávislé energetické (tzv. Pačesovy) komise. Veletrh Aqua-therm můžete navštívit ve dnech 25.-29. 11. v době od 10.00 do 18.00 hodin.


Na úspěšný patnáctý ročník Aqua-thermu!

 
 
Reklama