Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozvánka na stavbu: instalace tepelných čerpadel MACH

Společnost TC MACH, s.r.o. je významnou českou firmou, která se zabývá vývojem, výrobou a instalací tepelných čerpadel pro účely vytápění, ohřevu vody a pro využití tepelných čerpadel při speciálních aplikacích. Společnost zaměřila svoji vývojovou činnost především na vývoj tepelných čerpadel MACH typu vzduch/voda, která patří mezi technickou špičku na českém i světovém trhu.

TC MACH, s.r.o. poskytuje služby v následujících oblastech:

Mezi referenční objekty firmy patří následující instalace:

Bazén Nová Ves - Vytápění bazénové vody a bazénového prostoru

Rok instalace: 2004
Topný výkon: 34 kW
Popis: Vytápění bazénové vody a bazénového prostoru tepelným čerpadlem MACH V ZS 92 kompakt 700

Jedná se o sportovně relaxační objekt. Tepelným čerpadlem MACH vzduch/voda o výkonu 34 kW je zajišťován ohřev bazénové vody o objemu 380 m3 na teplotu +28 °C. Tepelné čerpadlo také ohřívá užitkovou vodu, která je akumulována do zásobníku o objemu 2.000 litrů. V neposlední řadě je tepelné čerpadlo využito pro vytápění přilehlých bazénových prostorů jako jsou šatny, sprchy a prostor kolem bazénu určený k odpočinku. Tyto plochy jsou opatřeny podlahovým vytápěním.

Návratnost investičních prostředků byla tři roky.

   

BF Fajmon Poděbrady - Realizace otopného systému

Rok instalace: 2005
Topný výkon: 27 kW
Popis: Firma TC MACH, s.r.o. byla v objektu firmy BF generálním dodavatelem celého otopného systému. Realizovali jsme zde otopný systém včetně vytápění tepelným čerpadlem MACH V ZS 75 kompakt 700.

Výrobní prostory nové haly jsou vytápěné podlahovým vytápěním o celkové ploše 1 000 m2. Díky velmi nízké provozní teplotě topné vody pro zajištění tepelné pohody je dosahováno vysokého provozního topného faktoru.

   

Léčebný ústav Čilistov - Systém tepelných čerpadel

Zatím největší instalace tepelných čerpadel MACH o výkonu 2 MW je realizovaná na Slovensku v Léčebném ústavu Čilistov. V roce 2006 byla společnost TC MACH požádána zahraničním investorem o vypracování projektové dokumentace a posléze realizací celého díla co nejefektivnějšího využití geotermálního tepla pro systém vytápění lázeňského objektu. "Při samotném návrhu jsme řešily celou řadu skutečností jako vypracování přesné energetické bilance navrhovaného řešení, správné navržení technologie jako celku či navržení systému měření a regulace včetně řešení algoritmů pro co nejekonomičtější provoz celého energetického komplexu," řekl tvůrce řešení Stanislav Mach.

Zdrojem tepla je hlubinný geotermální vrt o hloubce 2800 m. Geotermální voda je speciálním potrubím uloženým v zemi o celkové délce přes 2 kilometry dopravována trojicí oběhových čerpadel s řízeným výkonem k systému deskových výměníků v prostoru kotelny. Pro zajištění maximální životnosti čerpadel, výměníků a potrubí byla instalována speciální chemická úpravna geotermální vody. Způsob úpravy geotermální vody je plně automatický a nemá žádné negativní účinky na její kvalitu.

   

Hotel Jelínek Velké Meziříčí - Vytápění objektu a příprava teplé užitkové vody

Rok instalace: 2004
Topný výkon: 70 kW
Popis: Pro vytápění objektu hotelu ve Velkém Meziřící a přípravu teplé užitkové vody je použito tepelné čerpadlo MACH V ZS 92 (2 ks).

Jedná se o velice zajímavé řešení koncepce vytápění hotelových prostorů, ohřevu užitkové vody, vytápění bazénu, který je umístěn ve třetím nadzemním podlaží. Řešení je zajímavé v tom, že využívá energie z nuceného větrání pro následné využití v systému tepelných čerpadel MACH vzduch/voda. Pozoruhodné je rovněž využití tepla při samotné výrobě piva. Hotel si pro své hosty vaří své vlastní pivo.

Majitelé po velmi dobrých zkušenostech s naší společností a našimi výrobky v roce 2007 instalovali další tepelná čerpadla MACH do svých dalších objektů. Jsou velmi spokojeni se servisem a odborností našich pracovníků.

   

Dům s pečovatelskou službou Kralice - Vytápění objektu pro seniory a příprava teplé užitkové vody

Rok instalace: 2005
Topný výkon: 40 kW + 15 kW
Popis: Tepelná čerpadla MACH vytápí objekt a připravují teplou užitkovou vodu. Mimo topnou sezónu je jako primární strana tepelných čerpadel využívaný otopný systém objektu.

Jedná se o dům s pečovatelskou službou starších občanů. Otopný systém je tvořen velkoplošnými radiátory. V systému vytápění je použito tepelné čerpadlo MACH vzduch/voda o výkonu 40kW doplněné pomocným zdrojem plynovým kotlem. Je zde využito velmi zajímavé řešení, kdy mimo topné období je ohřev teplé užitkové vody zajišťován tepelným čerpadlem MACH voda/voda, kde primárním zdrojem je samotný otopný systém. Tímto řešením dochází k samotnému využití energetického potenciálu (tepla z lidí, svícení, vaření, atd.). Tepelné čerpadlo MACH pro přípravu teplé vody mimo topné období typu voda/voda má výkon 15kW.

   

RS Plast, a.s. Svitavy - Chlazení výrobní linky

Rok instalace: 2007
Chladící výkon: 45 kW
Popis: Tepelné čerpadlo nové generace typu Chameleon chladí výrobní linku a využívá odpadní teplo pro ohřev užitkové vody a topení.

Velmi zajímavá aplikace, která spočívá v přemisťování přebytečného tepla z procesu výroby do systému vytápění a ohřevu teplé vody. Výroba je založena na produkci plastových výrobků (plastové potrubí, plastové tvarovky, atd.). K výrobě se používají vstřikovací lisy, které produkují teplo z chlazení oleje a samotné formy. Teplo ze strojů je odváděno do centrální sběrné vodní jímky o objemu 2.000 litrů. Z této jímky je voda o teplotě +18°C dopravována do tepelného čerpadla MACH a následně ochlazována na teplotu +12°C. Tepelný výkon z tepelných čerpadel je sveden do centrální kotelny. Provozem bylo zjištěno, že teplo vyprodukované výrobou plně postačí k dostatečnému zajištění tepelné pohody a samotného ohřevu teplé vody.

Návratnost investičních prostředků vyšla na dva roky (dle reálných dat z provozu).

   

Víno Blatel - Využití tepla z řízeného procesu kvašení vína

Rok instalace: 2003
Chladící výkon: 40 kW
Popis: Velmi zajímavé technologické řešení s tepelnými čerpadly MACH, které spočívá jednak k zajištění požadované kvality vína, tak v následném využití naakumulovaného tepla do půdy během procesu kvašení pro další využití jako zdroje nízko potenciálního tepla.

Víno Blatel dodává víno do Arcibiskupských vinních sklepů v Kroměříži, které prodávají velmi kvalitní mešní vína. Kroměřížské arcibiskupské sklepy jsou jediné sklepy v České republice, které vůbec mohou dodávat mešní vína. Výroba vína zde se řídí přísnými vatikánskými normami. Po celou dobu kvašení je celý proces velmi ostře sledován. Tepelná čerpadla MACH v tomto procesu hrají důležitou roli a ovlivňují tak jeho kvalitu.

Vinařská společnost Víno Blatel vznikla v roce 1990 a navazuje na tradici pěstování révy vinné a výroby kvalitních vín z oblastí Strážnicka a Uherskohradišťska. Objemem výroby se řadí mezi deset největších vinařských firem v České republice. Víno Blatel pěstuje vinnou révu na více než 200 hektarech vinic. V blatnickém středisku sídlí vedení firmy a je tam umístěna lahvovací linka s kapacitou 3500 lahví za hodinu, sklady a expedice. V Hluku, kde jsou tepelná čerpadla MACH umístěna, se zpracovávají bílá vína. Je zde ležácký sklep s nerezovými tanky a dřevěnými sudy a vzorkový sklep.

   

Základní umělecká škola Kuřim - Instalace tepelných čerpadel pro vytápění objektů

Rok instalace: 2002
Topný výkon: 40 kW
Popis: Tepelné čerpadlo MACH V ZS 11 kompakt 700 svým bezporuchovým provozem zajišťuje společně s plynovým kotlem vytápění samotné Základní umělecké školy a koncertního sálu s výbornou akustikou. Otopný systém je tvořen podlahovým vytápěním. Tepelné čerpadlo zásobuje dodávku tepla z 85%.

Realizace akce byla dotovaná ze Státního fondu životního prostředí ČR.

   


Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.
logo Tepelná čerpadla MACH, s.r.o.

Vývoj, výroba a instalace patentově chráněných tepelných čerpadel MACH. Další oblastí působení jsou speciální aplikace v technologických procesech s odpadním teplem.