Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový projekt veletrhů ABF: SPORT TECH - mezinárodní odborný veletrh sportovních staveb, jejich technologií a vybavení

Naše redakce zaznamenala v oblasti stavebních veletrhů nový projekt SPORT TECH, který se uskuteční ve dnech 19. - 22. března 2009 v PVA Letňany. Na ideu projektu jsme se zeptali ředitele veletrhů ABF pana Martina Chmelíka.

Můžete našim čtenářům představit projekt SPORT TECH?

Veletrh je zaměřen na výstavbu sportovišť, jejich technologií a vybavení. Multifunkční arény, stadiony, sportovní haly, veřejná sportoviště a městský parter jsou nosnou částí nomenklatury veletrhu. Zároveň chceme vytvořit komunikační prostor pro projektanty, investory a generální dodavatele sportovních staveb a jejich subdodavatele. Navíc pořádáním veletrhu SPORT TECH chceme podpořit myšlenku pořádání LOH v ČR v roce 2020 či 2024. Vždyť olympiáda dává nejen Praze, ale celé České republice vizi do budoucna, dává prostor plánovat investice bez ohledu na nejbližší čtyři volební roky.

Co Vás vedlo k myšlence pořádání veletrhu?

V dnešní době vzniká v oblasti výstav a veletrhů mnoho nových projektů, které mnohokrát neuspějí. Tomuto se chceme vyhnout a již od 1. ročníku připravit akci na vysoké odborné úrovni. Dalo by se říci, že veletrh nestavíme na zelené louce, ale na již mezinárodně uznávaném veletrhu Bazény, sauny, solária & wellness, jehož 5. ročník nás příští rok v březnu čeká. Tento veletrh je z velké části zaměřen na výstavbu aquaparků, veřejných bazénů a koupališť a hlavním doprovodným programem je veřejná celostátní soutěž BAZÉN ROKU. No a při hodnocení posledního ročníku mne poprvé napadla myšlenka, že bychom do projektu mohli zapojit oblast stavebního průmyslu, neboť přihlašovateli jsou generální dodavatelé staveb, tedy většinou renomované stavební společnosti, investoři či projektanti.

Zmínil jste celostátní soutěž BAZÉN ROKU. Co nového přinese 3. ročník a kdy bude oficiálně soutěž vyhlášena.

I s touto soutěží chceme neustále pracovat a zapojit do ní daleko více odborníků, provozovatelů, investorů a i samotných návštěvníků aquaparků, bazénů a podobných veřejných zařízení. Nezměněna zůstane kategorie novostaveb a rozsáhlých rekonstrukcí. Avšak k ní přibude kategorie nová "Bazény 21. století". Oficiálně bude soutěž vyhlášena v druhé polovině měsíce října, veškeré informace budou zveřejněny na webových stránkách veletrhu (www.vystava-bazeny.cz).

Co obnáší kategorie Bazény 21. století?

Do této kategorie se budou moci přihlásit všechny provozy, které byly postaveny v časovém horizontu od 1.1.2000 do 31.12.2006. V této kategorii chceme hodnotit s odstupem času dlouhodobé poslání bazénových provozů, kvalitu stavebních prací, spolehlivost technologií ale i spokojenost samotných návštěvníků. Bude to velice náročné, ale věříme, že s pomocí poroty soutěže, provozovatelů a s Asociací pracovníků v regeneraci ČR (APR), která mimo jiné realizuje projekt "Kategorizace bazénů", se nám to povede a že celá soutěž bude výkladní skříní bazénových provozů ČR.

Vraťme se k veletrhu SPORT TECH. S kým spolupracujete při přípravě projektu?

O záštitu nad veletrhem jsme požádali Ministerstvo životního prostředí ČR, jmenovitě místopředsedu vlády a ministra životního prpostředí pana RNDr. Martina Bursíka. Co se odborných garancí týče, těch je hned několik. ČSTV, ČVUT, STU v Bratislavě, ČSTV, Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Česká asociace ocelových konstrukcí, Česká asociace pro osvětlování, Profesní cech obkladačů, Svaz kameníků a kamenosochařů. Nechybí ani E Side Property Limited - investor multifunkčního stadionu Eden, naší nejvýznamnější sportovní stavby v poslední době.

Jaká bude skladba vystavovatelů?

Ta samozřejmě vychází z nomenklatury veletrhu. Mezi hlavní vystavovatele budou doufám patřit velké stavební společnosti, firmy zaměřené na technické vybavení budov (TZB), firmy zaměřené na sportovní povrchy, výrobci osvětlení, sedaček, vnitřního vybavení sportovních staveb atd.

Komu je veletrh návštěvnicky určen?

Jak jsem uvedl, projekt je nomenklaturně propojen s bazénovým veletrhem, který má vysokou odbornou návštěvnost. Ale jelikož je oblast bazénového průmyslu omezena malým trhem, bylo potřeba přijít s novou myšlenkou a okruh potenciálních návštěvníků rozšířit. Většinový zákazník pro oba veletrhy je tentýž - městské a regionální municipality, developerské firmy a další velcí investoři, ale také stavební a projekční společnosti. Veletrh je tedy určen zástupcům krajů měst a obcí, projektantům, investorům, provozovatelům sportovních staveb, sportovním funkcionářům a členům sportovních klubů.

Jak pamatujete na návštěvníky, především odbornou veřejnost?

Připravujeme mezinárodní konferenci, na jejíž přípravě se podílí ČVUT v Praze, respektive Katedra zdravotního, ekologického a městského inženýrství. A do tandemu se nám podařilo zajistit Slovenskou technickou univerzitu (STU) v Bratislavě.

Která zajímavá témata se objeví na konferenci?

Hlavním tématem konference bude financování výstavby sportovišť, ať už multifunkčních arén, stadionů, aquaparků či veřejných bazénů jejíž výstavba v posledních letech zažívá boom. Je to jistě velmi zajímavé téma, především pro zástupce krajů, měst a obcí, jimž často na stole leží projekty, ale neví co dále, neboť nejsou jasné zdroje financování. Konference by měla poskytnout návod na financování zatím u ledu ležících projektů.

Děkuji za rozhovor.

 
 
Reklama