Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výroba elektrické energie na volném moři

Siemens vyvíjí plovoucí větrnou elektrárnu

Ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů hrají důležitou roli větrné elektrárny. To, že nejúspěšnější větrné parky jsou často umístěné na moři, je známý fakt. Největší větrný park na moři se nyní staví přibližně 46 km od pobřeží Suffolku v jihovýchodní Anglii a bude mít 140 turbín. I tyto systémy však mají svá omezení. Masivní pilíře totiž mohou stát v hloubce maximálně 100 metrů.

Vědci proto nyní pracují na systému, který přenese výrobu elektřiny na otevřené moře, kde je vítr silnější a stálejší než u pobřeží. Podle americké Národní laboratoře pro obnovitelnou energii je větrný potenciál ve vzdálenosti 5 až 50 námořních mil od amerického pobřeží vyšší než výrobní kapacita všech amerických elektráren. Ta dnes přesahuje 900 gigawattů.

Plovoucí turbíny ještě nebyly postaveny, avšak jejich plánování je již v plném proudu - v roce 2009 se bude na prvním prototypu zkoušet, zda tato technologie zvládne extrémní podmínky - silný vítr a vlny. Testování bude probíhat u pobřeží Norska. Tato lokalita nebyla vybrána náhodou. Norsko je pro testování prototypu ideální zemí proto, že mořské dno u jeho pobřeží prudce klesá. Navíc potenciální místa vhodná pro větrné elektrárny se totiž v Norsku často nacházejí v přírodních rezervacích. Tamní energetický sektor proto obrací svou pozornost k moři. Příklad má v Dánsku, které vztyčilo své první větrné farmy na moři před více než 15 lety. Všechny jsou ale umístěny poblíž pobřeží v hloubkách nepřesahujících deset metrů, kde se masivní sloupy dají relativně snadno ukotvit. Jejich rozšiřování je navíc náročné vzhledem k přítomnosti lodí, umístění v rybářské oblasti či kvůli tahům stěhovavých ptáků.

 

Testovaná elektrárna bude umístěna ve vzdálenosti přibližně 12 kilometrů od břehu. Dno se zde nachází zhruba 200 metrů pod hladinou. Instalovaný prototyp bude využívat konceptu tyčové bóje, kterou tvoří ocelová a betonová část a je vybavena tzv. balastními nádržemi. Tento koncept se již mnoho let využívá u plovoucích vrtných plošin. Těžiště 120 metrů dlouhého plováku se nachází hluboko pod vodní hladinou a brání tak větrné turbíně v tom, aby se ve vlnách houpala jako teploměr ve vaně. Přesné nastavení těžiště umožňují variabilní balastní nádrže. Struktura bude k mořskému dnu ukotvena třemi ocelovými lany, vyrobenou energii bude na pobřeží přenášet podmořský kabel. Jednoduchý design kotvy a ocelového kabelu je řeším pro instalace elektrárny ve velmi hlubokých vodách - masivní sloupy by se v hloubkách nad 100 metrů již nevyplatily. Takto bude možné využít moře o hloubce až 700 metrů.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...