Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdroj světla budoucnosti s rekordní účinností

Nové diody šetří náklady a dosahují kvalit klasických zdrojů světla

V současnosti připadá přibližně 19% světové spotřeby elektřiny na osvětlení. Od budoucích zdrojů světla se očekává snížení energetické náročnosti. Nejpravděpodobnější technologií jsou LED diody, které přinášejí až 80% úsporu energie.

Zároveň dosahují až padesátinásobně delší životnosti. Podmínkou běžného použití je dosažení kvality světla a světelným tokem na minimálně stejné úrovni jako klasické žárovky. Aktuálně se proto výzkum zaměřuje zejména na zvýšení účinnosti. Zatímco klasické žárovky dosahují světleného toku přibližně 15 lumenů na watt, úsporné žárovky 50 - 60 lm/W, nejnovější prototyp LED se může pochlubit účinností 136 lumenů na watt. Zároveň dosahuje světelného toku 155 lumenů při 350 miliampérech - to představuje zvýšení tohoto parametru zhruba o deset procent v porovnání s předchozím držitelem rekordu.

Nového rekordu dosáhli výzkumníci díky kombinaci celé řady technologií. Na posílení jasnosti použili vylepšený epitaxiální proces, při němž se nanáší tenký film látky vyzařující světlo na polovodičovou podložku. Zlepšili také design čipu. V neposlední řadě optimalizovali kombinaci modrého světla vyzařovaného samotným čipem a žlutého světla z fosforu nad ním, jež společně vytvářejí bílé světlo (viz níže).

Výzkumníci společnosti Osram nedávno uspěli také ve zlepšení robustnosti a svítivosti organických LED (OLED). Tyto ultratenké plastové filmy s vysokou jasností a nízkou spotřebou energie mají účinnost 46 lumenů na watt a životnost přesahující 5 000 hodin.

 

LED technologie naleznou uplatnění v mnoha oblastech nejen v domácnostech, ve veřejném osvětlení, ale také například v automobilismu. LED dioda se totiž rozsvítí již za 150 milisekund, což je výrazně dříve než dosud používané žárovky. A těchto několik milisekund může zachránit spoustu lidských životů - například pokud použijeme LED na brzdová světla.

Svítivá dioda LED

Svítivá dioda LED je polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Ten vyzařuje světlo v určitém spektru či jiný druh záření tehdy, pokud jím prochází proud. Spektrum emitovaného světla může dosahovat jak krajních ultrafialových a infračervených hodnot, tak barev viditelného spektra. Z principu tak nelze přímo emitovat bílé světlo. Starší diody používají technologie smíchání tří barev (podobně jako například televizory). Nejnovější technologie dnes využívají luminoforu. LED emitují modré světlo, část tohoto světla je přímo na čipu luminoforem transformována na žluté světlo a díky mísení barev vzniká bílá. Bílého světla je možné dosáhnout i pomocí ultrafialového záření, které je přímo na čipu luminoforem transformováno na bílé světlo.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...