Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová kniha řeší praktické tepelné mosty

Požadavky normy na tepelné izolace a tepelné mosty jsou neustále diskutované téma. Od 1.1.2009 bude toto téma ještě diskutovanější, neboť bude potřeba ke každému projektu pro stavební povolení přiložit Průkaz energetické náročnosti budovy, kde je nutné v části 5 zodpovědně doložit právě splnění požadavků normy. Proto je přínosem nedávno vydaná kniha KATALOG TEPELNÝCH MOSTŮ, 1 - Běžné detaily, autoři Roman Šubrt, Pavlína Zvánovcová a Martin Škopek, 240 stran, vydalo Energy Consulting, www.e-c.cz.

Tato kniha v úvodní části rámcově shrnuje 10 požadavků ČSN 73 0540-2, je zde i úvod do problematiky tepelných mostů.

Nosnou částí knihy je 87 zpracovaných detailů, každý ve více variantách (obvykle cca 10). Detaily jsou vizualizovány výkresy a barevnými znázorněními teplotních polí. Ve výkresech jsou všechny použité materiály popsány a okótovány, takže je možné výpočty přepočítat. Detail je vždy doplněn tabulkou shrnující vypočtené hodnoty pro všechny uvažované varianty detailu. Zde je možné najít všechny podstatné údaje pro vyhodnocení tepelného mostu -teplotní faktor, poměrný teplotní rozdíl vnitřního povrchu, vnitřní minimální povrchová teplota pro výpočtové teploty -13, -15 a -17 °C, lineární činitel prostupu tepla z vnitřní strany a lineární činitel prostupu tepla z vnější strany. Pod tabulkou pak je uveden výpočetní program, kterým byl detail hodnocen.

KATALOG obsahuje různé detaily od výpočtově jednoduchých (např. sendvičová stěna) po velmi složité. Za nejsložitější lze považovat výpočet nadkrokevního držáku tepelné izolace, kde jsou ve výpočtu zohledněny i oválné otvory v šikmé části stojiny.

V knize je uvedeno i srovnání výpočtů různými výpočtovými programy. Při hodnocení tepelných mostů je zajímavý přístup autorů k nahlížení tepelných mostů, kdy se lineární činitelé prostupu tepla z interiéru i exteriéru liší vlivem rozdílného chápání rozměrů stavby právě z interiéru a exteriéru.

Pro mnoho projektantů bude zajímavá i tabulka výsledků prvního detailu, kde je řešena sendvičová konstrukce různého zdiva s různým zateplením. V tabulce jsou uvedeny i hodnoty zkondenzovaného množství vodní páry. Je zde tedy možné posoudit, zda daná konstrukce splňuje požadavek normy na množství zkondenzované vodní páry, která nesmí být u sendvičové konstrukce větší než 0,10 kg na 1 m2.

Knihu je možné objednat u vydavatele na www.e-c.cz, popřípadě zakoupit u knihkupců.

Na přiložených obrázcích je ukázka z publikace - výpočet tepelného mostu nadkrokevním držákem. Jeho přesný vzhled je patrný z fotografie a jeho použití pak z výkresu detailu.


 
 
Reklama