Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dny stavitelství a architektury - pro veřejnost i odborníky

S posláním prezentovat veřejnosti moderní stavebnictví a s ambicí získat pro ně nové odborníky - učně a studenty - vstoupil do druhého ročníku projekt Dny stavitelství a architektury

. K oslovení veřejnosti sloužil v sobotu 18.října Den otevřených dveří na stavbách, školách a v projektových kancelářích. Do akce se zapojily všechny kraje a zájemcům bylo zpřístupněno na 60 staveb od malých objektů až po gigantické stavby dopravní infrastruktury. Na školách měli rodiče příležitost zeptat se odborníků a pedagogů na potenciální pracovní příležitosti, které čekají jejich potomky na technických i manažerských postech v oboru. Pro odborníky vyvrcholily Dny stavitelství a architektury v pondělí 20. října 2008 setkáním v Senátu PČR a slavnostním večerem v Betlémské kapli. Zde byly uděleny prestižní tituly Stavby roku a další významná ocenění.

Diskuse v Senátu PČR

Dny stavitelství a architektury osobně podporuje předseda Senátu PČR MUDr. Přemysl Sobotka, s nímž se v pondělí setkali na půdě senátu zástupci významných organizací sdružených v SIA ČR - Radě výstavby a partneři DSA. Své slovo k problematice stavebnictví zde v otevřené diskusi pronesli předseda Senátu PČR MUDr. Přemysl Sobotka, prezident SIA ČR - Rady výstavby Ing. Pavel Křeček, předseda správní rady Nadace ABF Ing.arch. Jan Fibiger, CSc., prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Ing. Václav Matyáš a předseda České komory architektů Ing.arch. Dalibor Borák.

Slavnostní večer v Betlémské kapli

Největší událostí slavnostního večera v Betlémské kapli bylo vyhlášení titulů Stavba roku 2008, Stavební firma roku 2007 a Osobnost stavitelství. Kromě více než 500 hostů se předávání cen zúčastnili předseda Senátu PČR Přemysl Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Slavnostním večerem provázela slovem i zpěvem Martina Kociánová.

Ocenění Stavba roku 2008 byla rozdána

Prestižní titul Stavba roku je každoročně udělován pěti stavbám, bez rozlišení pořadí, jako ohodnocení komplexní kvality dokončeného stavebního díla - architektury.

Do letošního ročníku soutěže Stavba roku bylo přihlášeno 61 staveb, 27 z nich postoupilo do 2. kola. Porota za předsednictví Doc. Ing. arch. Radmily Sedlákové, CSc. vybrala 15 z nich, které nominovala na titul Stavba roku a z nich vybrala pět nejlepších.

Titul Stavba roku 2008 získaly následující objekty:

Rekreační a sportovní komplex "Park Holiday" Praha
Moravský zemský archiv
Zavěšený most na D47 přes řeku Odru a Antošovické jezero
Obytný soubor Horní Počernice - Horní Počernice, V Lukách
Administrativní centrum Královehradeckého kraje

Osobností stavitelství se stal Ing. Václav Mach.


Rekreační a sportovní komplex "Park Holiday" Praha
 
Moravský zemský archiv


Zavěšený most na D47 přes řeku Odru a Antošovické jezero
 
Obytný soubor Horní Počernice - Horní Počernice, V Lukách


Administrativní centrum Královehradeckého kraje

Další ocenění

Byly předány také ocenění Stavební firma roku. Vypisovatelem této soutěže je Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. V kategorii do 25 pracovníků ocenění získala Šperl, spol. s r.o., Sušice. V kategorii do 200 pracovníků cenu obdržela PODZIMEK a synové s.r.o., Třešť. SWIETELSKY stavební s.r.o., České Budějovice vyhrála v kategorii velká stavební firma s více jak 200 zaměstnanci.

Letos poprvé byly předány ceny Nejlepším výrobcům stavebních hmot ve dvou kategoriích a to do 100 zaměstnanců HBS CZ s.r.o., STOMIX, spol. s r.o. a VELOX - WERK s.r.o. V kategorii nad 100 zaměstnanců zvítězili HELUZ cihlářský průmysl v.o.s., LASSELSBERGER a.s. a Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Dále byla udělena Cena předsedy Senátu PČR za stavbu sloužící veřejnému zájmu, kterou předal osobně MUDr. Přemysl Sobotka. Ocenění získal Domov sociální péče Hagibor. Dodavatelem je Hochtief CZ a.s. a autor L & P Architektonický ateliér.

Cenu primátora hl. m. Prahy za nejpřínosnější stavbu v rozvoji města získala Rekonstrukce a dostavba ateliéru Ladislava Šalouna, dodavatel BAK a.s., investor Akademie výtvarných umění v Praze, autor Ing. arch. Michal Bartošek.

Cenu Státního fondu pro rozvoj bydlení, který hodnotí úroveň bytových staveb, obdržela Stavba Bytový dům Tatarkova. Dodavatelem je MAO spol. s r.o., investor Dolmen TATARKOVA a.s., autoři Hlaváček & partner, s.r.o., Michal Hlaváček, Ondřej Kamenický, Zdeněk Holek, Václav Čermák, Martin Kabátník a Vlasta Mládek. Cena byla udělena za zajímavé využití lokality, střízlivé a účelné řešení, dobrý příklad v souvislosti s regeneracemi velkých panelových sídlišť.

Cenu státního fondu dopravní infrastruktury, která byla v letošním roce udělena poprvé, získal Projekt EIII-9, přeložka silnice I/7 Chomutov - Křimov.

Objednatelem je Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa Chomutov, projektantem VPÚ DECO PRAHA a.s. zhotovitelem: "Sdružení Chomutov - Křimov", vedoucí člen sdružení: Stavby silnic a železnic, a.s., oblast Čechy západ, závod Karlovy Vary, členové sdružení: SMP CZ, a.s., Strabag, a.s., Metrostav a.s., Max Bogl a Kýsl, komanditní společnost, Vodohospodářské stavby s.r.o.

V letošním 16. ročníku soutěže Stavby roku 2008 se zúčastnilo hlasování přes internet 44 781 hlasujících. Cenou "miss sympatie" a vítěznou stavbou, která získává titul Cena veřejnosti, je Administrativní centrum Královéhradeckého kraje, které získalo 17 996 hlasů. Dodavatelem je SKANSKA CZ a.s. závod Morava, autorem Ing. Pavel Tušl a investorem společnost IMMORENT ČR s.r.o.

Partneři Dnů stavitelství a architektury

Dny stavitelství a architektury podpořily společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a.s., OHL ŽS, a.s., SMP CZ, a.s., COLAS CZ, a.s., Subterra a.s., Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s., Metrostav a.s., Energie - stavební a báňská a.s., LASSELSBERGER a.s., Lafarge Cement, a.s., Skanska CZ a.s., Stavby silnic a železnic, a.s., HOCHTIEF CZ a.s., STOMIX, spol. s r.o., PSG-International a.s., Veletrhy Brno, a.s., VCES a.s. a Průmstav, a.s.

Hlavním mediálním partnerem Dnů stavitelství a architektury je časopis Stavebnictví a mediálními partnery jsou časopis ASB, Realizace staveb, Stavitel, týdeník Euro, měsíčník Podnikatel a rádio Impuls.

Pořadatelem DSA je SIA - Rada výstavby. Garanty jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS ČR) a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). DSA budou ukončeny dne 13.listopadu Inženýrským dnem, jehož hlavní náplní bude diskuse na téma "Evropa bez bariér".

 
 
Reklama