Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pitná voda pro obyvatele třetího světa

Jak zajistit životodárnou tekutinu i pro nejchudší obyvatele světa

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) nemá zhruba 1,2 miliardy lidí na světě přístup k čisté pitné vodě. Následkem nemocí z kontaminované vody ročně zemřou dva miliony lidí, většinou děti a starší lidé. Přístup ke zdravotně nezávadné vodě je základní lidskou potřebou i právem.

Nové technologie mohou pomoci i nejchudším obyvatelům pitnou vodu zajistit. Hlavním problémem, který musí výzkumníci řešit, je garance nízkých výrobních a pořizovacích nákladů.

Novinkou, kterou nyní neziskové organizace dodávají do rozvojových zemí, je filtrační jednotka SkyHydrant. Tři z nich byly v březnu loňského roku instalovány i v odlehlé vesnici Obambo-Kadenge v západní Keni nedaleko jezera Victoria. Tato vesnice s několika tisíci obyvatel se nachází 11 km na západ od města Siaya a během období dešťů je zcela neprůchodná. Ve obci není mnoho placené práce a velká většina obyvatel musí vyžít s méně než jedním dolarem na den. V obci se praktikuje samozásobitelské hospodářství základních plodin a v malé míře chov dobytka. Místní pastvina leží u hráze Gona Dam, která slouží jako zdroj vody.

Získání kvalitní pitné vody bylo pro obyvatele vesnice Obambo-Kadenge vždy velkým problémem. Jejím jediným zdrojem vody je totiž Gona Dam. Protože infrastruktura v obci zcela chybí a ani v budoucnu se tento stav nezmění, musí se lidé spoléhat na vodu, která z ní odtéká. Hráz je silně zanesená bahnem, protože okolí není chráněné před erozí půdy a zvířaty. Vody prochází zemědělskými pozemky a domy. V obci však neexistují skoro žádná hygienická zařízení, veškerý odpad tedy odtéká do volné přírody. Voda je jím velmi silně kontaminovaná. Obyvatele proto sužují nemoci způsobené znečištěným prostředím, mezi nejhorší patří cholera, tyfus a úplavice. Také úmrtnost je v oblasti velmi vysoká.

 

Filtry SkyHydrantTM nyní ve stanici s nezávadnou vodou poskytují stálý přístup k čisté vodě od brzkého rána až do pozdního odpoledne s několikahodinovou přestávkou uprostřed dne. Systém využívá nízkotlaké membrány s nominální kapacitou 20 000-30 000 litrů za den v závislosti na stavu napájecí vody. Filtry po vyčištění produkují 2 200 litrů za hodinu - dostatečnou zásobu čisté vody pro celou obec.

Systém funguje na principu samospádu. Voda z hráze přitéká do samostatné umělé nádrže, která musí být umístěna alespoň 1,5 metru nad vlastními filtry. Díky tomu získá dostatečný tlak, aby mohla protéci filtrační jednotkou. Surová voda vtéká do dutých miniaturních vláken a poté je protlačena jejich stěnami. Tak vzniká čistá voda, která je téměř bez sedimentů. Zbylé kaly a odfiltrované nečistoty se odstraňují manuálně každých cca 90 minut. Systém odstraňuje téměř všechny pevné částice a baktérie a výrazně snižuje hladinu virů.

SkyHydrant - údaje a fakta

Počet lidí zásobovaných vodou: 2.500 - 3.000
Roční náklady na osobu: < 50 centů
Životnost systému: 10 let
Náklady na výstavbu filtrů: 8-10 USD/osobu
Použité chemikálie: žádné
Velikost filtrovaných částic: > 0,01 micronu
Náklady na litr: 0,002 centu
Manuální propláchnutí filtru: 3xdenně


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...