Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovace pro bezpečný provoz koupelnových radiátorů

Využívání dvou zdrojů tepla k vytápění jako alternativy k docílení tepelné pohody v interiéru s dalším využitím zdroje tepla k sušení textilií v celoročním provozu patří v současné době v bytové výstavbě ke standardu.

Převážně v koupelnách a podobných prostorách jsou instalována trubková otopná tělesa, která nabízí kombinovaný způsob připojení na otopnou soustavu a elektrické připojení prostřednictvím instalovaného elektrického topného tělesa.

Společnost ELVL s.r.o. se touto problematikou kombinovaného vytápění zabývá již od svého založení v roce 1994. Své zkušenosti, které za ta léta získala, využívá ve své vývojové, výrobní a obchodní činnosti, v partnerských vztazích se svými výrobními i obchodními partnery. V současné době přichází s nabídkou inovované řady elektrických topných těles EL.05, kde zásadní změnou prošel integrovaný ochranný prvek, kterým je omezovač teploty. Ten je posílen o elektrickou aretaci vypnutého stavu, jejímž úkolem je v okamžiku rozpojení obvodu omezovačem teploty zamezit samočinné vratné funkci omezovače při poklesu teploty na tělese. Vratná funkce omezovače teploty je uvedena v činnost pouze po odstranění nežádoucího stavu v otopné soustavě a opětovném uvedení elektrického topného tělesa obsluhou do provozu.

V praxi dojde k využití funkce tohoto prvku například při úniku teplonosné látky z otopného tělesa, ke kterému dochází při zavzdušnění otopného tělesa nebo při opravě otopné soustavy a opomenutí odpojení elektrického topného tělesa od elektrické sítě. Omezovač teploty rozpojí elektrický obvod topných spirál a elektrická aretace vypnutého stavu zajistí vypnutí elektrického topného tělesa po celou dobu poruchového stavu. Elektrické topné těleso lze uvést zpět do provozu až po odstranění závady na otopné soustavě a doplnění teplonosné látky.

Elektrická aretace vypnutého stavu elektrického topného tělesa při těchto poruchových stavech na otopné soustavě zamezí poškození otopného tělesa a zamezí poškození samotného elektrického tělesa, ke kterému docházelo při překročení vypínací teploty tepelné pojistky vřazené do obvodu odporových topných spirál tělesa nebo při poškození omezovače teploty z důvodu cyklického spínání a rozpínání obvodu.

Společnost ELVL s.r.o. připravuje nabídku elektrických topných těles EL.05 v širokém sortimentu výkonů a provedení s tímto ověřeným ochranným prvkem elektrické aretace vypnutého stavu již v tomto období pro tuzemský i zahraniční trh.

Elektrická topná tělesa EL.05

Jmenovité napětí 230V/50Hz
Příkon 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000, 1200, 1350 W
Třída spotřebiče I
Omezovač teploty max. 95° C
Připojovací závit G1/2" /DIN ISO 228/

EL.05 RK - elektrické topné těleso s regulátorem prostorové teploty a programem sušení

Krytí IP44
Pracovní poloha vertikální, v pravé nebo levé vertikální komoře

 

EL.05 R - elektrické topné těleso s regulátorem prostorové teploty a síťovou vidlicí se spínačem

Krytí IP21
Pracovní poloha vertikální, v pravé nebo levé vertikální komoře

 

EL.05 S - elektrické topné těleso se spínačem a síťovou vidlicí

Krytí IP41
Pracovní poloha vertikální, v pravé nebo levé vertikální komoře

 

EL.05 E - elektrické topné těleso s připojením do elektroinstalační krabice

Krytí IP44
Pracovní poloha vertikální, v pravé nebo levé vertikální komoře

 

EL.05 INFRA - elektrické topné těleso s odděleným elektronickým regulátorem prostorové teploty a bezdrátovým přenosem signálu

Krytí IP44
Pracovní poloha vertikální, pouze v pravé vertikální komoře

 


ELVL s. r. o.
logo ELVL s. r. o.

Výroba a prodej designových otopných těles a elektrických radiátorů BITHERM, trubkových koupelnových radiátorů v teplovodním i elektrickém provedení, elektrických sušáků ručníků, vysoušečů obuvi, elektrických topných těles s regulací vytápění a sušení.