Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Seminář o dotacích na rekonstrukce škol a školek na pasivní standard

Seminář proběhne 30. října od 10:00 na výstavišti v Brně jako součást mezinárodní konference PASIVNÍ DOMY 2008, účastníci z veřejné správy mají na seminář vstup zdarma. Pro zájemce bude po semináři připravena exkurze do pasivního domu.

Již více než rok mohou města a obce využívat peněz z evropských fondů na zateplování škol a dalších veřejných budov. Zatím bylo mezi jednotlivé projekty rozděleno pět a půl miliardy korun, další miliardy čekají na své uplatnění. Jaké možnosti a úskalí jsou skryta v těchto dotacích odhalí seminář ve čtvrtek 30. října na brněnském výstavišti.

"Velkým problémem současných škol je nejen velmi vysoká spotřeba energie na vytápění, ale jak ukazuje výzkum Státního zdravotního ústavu i nedostatečné větrání. Žáci a studenti proto v hodinách kvůli vysoké koncentraci oxidu uhličitého často ztrácí koncentraci a usínají", říká Jan Bárta z brněnského Centra pasivního domu, které seminář organizuje. Zkušenosti z řady novostaveb i rekonstrukcí ukazují, že s použitím materiálů a technologií pro pasivní domy lze úspěšně vyřešit obojí.

Díky kvalitnímu zateplení celé budovy včetně výplní otvorů a vyřešení všech klíčových detailů lze snížit potřebu tepla na vytápění až o devadesát procent, a zbavit tak školy neustále se zvyšujících výdajů za energie. Díky jednoduchému systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla je možné zajistit v třídách čerstvý vzduch a pomoci udržet dětskou pozornost.

Názorným příkladem úspěšného řešení je rekonstrukce a dostavba školy v rakouském Schwanenstadtu, která bude na semináři představena zástupcem investora - města Schwanenstadt. Rekonstrukce probíhala za plného provozu od června 2006 do října 2007, a podařilo se snížit spotřebu energie na vytápění o 90 procent.

Pro zájemce o praktickou ukázku pasivních domů je ihned po semináři připravena exkurze do pasivního rodinného domu v Židlochovicích u Brna.

Seminář je součástí konference PASIVNÍ DOMY 2008 a účastníci z veřejné správy mají na seminář vstup zdarma. Seminář pořádá Centrum pasivního domu ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí. Předběžný program semináře naleznete níže. V případě Vašeho zájmu se prosím přihlašte online na stránkách www.pasivnidomy.cz, nebo zašlete svoji přihlášku na email seminare@pasivnidomy.cz s uvedením jména, organizace a kontaktního emailu, a informaci, zda se zúčastníte exkurze.

Další informace a program semináře

 
 
Reklama