Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrárna na poušti

Elektrárna v Austrálii vystačí s malým množstvím chladicí vody

Uhelné elektrárny potřebují pro svou činnost neobnovitelné zdroje – zejména černé a hnědé uhlí. Snížení jejich spotřeby je asi největší výzvou následujících let. Toho lze dosáhnout zvýšením energetické účinnosti. Ta se totiž celosvětově pohybuje na úrovni pouze 30%.

Už méně často se ale mluví o tom, že elektrárny potřebují pro svou činnost také další vzácnou surovinu - vodu. Tu používají k chlazení. Pokud chceme být šetrnější k životnímu prostředí, musíme se zaměřit i na hospodárné nakládání s vodními zdroji.

V australském Kogan Creeku se nyní staví uhelná elektrárna, jež potřebuje jen velmi malé množství chladicí vody, a je proto ideální pro umístění v suchých oblastech. Lokalita Kogan Creek byla zvolena proto, že uhlí se nachází nepříliš hluboko pod zemí a ve vzdálenosti 28 kilometrů vede hlavní přenosové vedení vysokého napětí. To zásobuje energií velká města na východním pobřeží včetně Brisbane a Sydney, v nichž žije téměř polovina obyvatel Austrálie. Potok Kogan Creek je však, stejně jako spousta vodních toků v Austrálii, po většinu roku vyschlý. Ve zdejší elektrárně není voda, proto tu nenajdeme ani chladicí věže, které k ní jinak neodmyslitelně patří.

Místo obvyklých chladicích věží najdeme v elektrárně střechu o velikosti fotbalového hřiště, postavenou na 15 metrů vysokých podpěrách. Na první pohled to vypadá, že tu je zbytečně - ochrana před deštěm v polopoušti postrádá smysl a ani tu není pro zastínění dalších zařízení. Důvod je jiný. Pod obřími plechy z vlnité oceli naaranžovanými jako štítová střecha vypouštějí dvě nízkotlaké turbíny páru o teplotě 60 až 80 stupňů Celsia. Každou vteřinu proteče zhruba půl tuny plynu velkými tepelnými výměníky, které se podobají obřím automobilovým chladičům.

Větráky o průměru devět metrů foukají zezdola vzduch na kovové plechy a ochlazují páru natolik, že se sráží. Přibližně 500 litrů vody proteče každou vteřinu do sběracího zařízení na dolním konci skupiny tepelných výměníků a poté do nádrže, z níž se voda čerpadly znovu přivádí do elektrárny a v kotli ohřívá na teplotu 540 stupňů Celsia. Voda proto není bez užitku vypouštěna do okolí, ale nestále v elektrárně cirkuluje.

Ani elektrárna Kogan Creek však zcela bez vody fungovat nemůže - tři nádrže, které tuto kapalinu čerpají z hlubokých vrtů, ji poskytují na požární a hygienické účely. Také doplňují ztráty v parním cyklu turbín a dodávají chladicí vodu pro vybavení, jež nelze chladit pouze vzduchem. Množství použité vody je však natolik nízké, že láme rekordy. V porovnání s obdobnými elektrárnami snižuje vzduchový chladič spotřebu vody o 90 procent - to poskytuje rezervy navíc na extrémně suchá období, během nichž musí klasické vodou chlazené elektrárny snížit svůj výkon.

Tři "nej"

Obří chladicí kondenzátor německé firmy je největší svého druhu na světě. Elektrárna Kogan Creek je zase nejúčinnější v Austrálii a s výkonem 750 megawattů také největší v Austrálii. Očekává se, že podobné technologie budou brzy instalovány i v dalších australských elektrárnách.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...