Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ucelený systém kabelů a konektorů pro fotovoltaiku

V roce 1957 vyvinul Oskar Lapp první průmyslově vyráběný flexibilní ovládací kabel ÖLFLEX® a ukončil tak do té doby běžné únavné protahování jednotlivých vodičů izolačními hadičkami.

Tento vynález znamenal pro uživatele zásadní změnu a stal se kompletně novým standardem pro celosvětově vyráběné kabely. ÖLFLEX® však byl jen začátkem mnoha významných výrobkových zlepšení. Díky těsnému kontaktu společnosti, kterou Oskar Lapp založil, s trhem a poznávání potřeb zákazníků bylo vyvíjeno více a více nových druhů kabelů. Dnes, po 50 letech dynamického vývoje, disponuje Lapp Group jedním z nejširších výrobních programů kabelů a kabelového příslušenství na světě.

Experti odhadují, že energetický potenciál produkovaný sluncem, je prakticky nevyčerpatelný - minimálně na příští 4 miliardy let. Naproti tomu zdroje surovin jsou velmi omezené. Množství solární energie dopadající na zem překračuje denní spotřebu 10 000-15 000 krát. Nejen z toho důvodu se v posledních letech etablovala fotovoltaická technologie v oblasti "obnovitelných zdrojů energie" a vyvolala v tomto oboru skutečný boom.

Skupina LAPP, která operuje po celém světě s více než 3 000 zaměstnanci ve 39 prodejních a 17 výrobních společnostech a prostřednictvím 100 obchodních zastoupení se jako jeden z předních dodavatelů kabelů, vodičů, kabelového příslušenství, průmyslových konektorů a komunikačních technologií vůbec jako již mnohokrát postavila také svým vývojem a výrobou ucelené řady produktů pro fotovoltaiku na špici dodavatelů i v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Posuďte sami, jak se k vám dá s jistotou za použití výrobků od společností Lapp Group přivést slunce: ucelený systém solárních kabelů a k nim jednoduše připojitelných konektorů doplňují kabelové vývodky, smršťovací hadice, vázací pásky a celá řada dalšího příslušenství a kabelů a vodičů potřebných pro přenos dat a energie.

Kompletní kabeláž solárních zařízení bez ohledu na to, zda se jedná o propojení jednotlivých solárních panelů navzájem nebo o jejich spojení se svorkovnicí a měničem, začíná u kabelů ÖLFLEX® SOLAR.

Novinkou a zároveň "jedničkou" ve výrobním programu solárních kabelů skupiny LAPP se stal v letošním roce ÖLFLEX® SOLAR XL multi. Kabel, který byl již dříve dodáván, ale pouze v černé barvě vnějšího pláště, je dnes k dispozici i s vnějším pláštěm modrým a červeným. Standardně dodávané průřezy jsou od 2,5 mm2 do 16 mm2. V rámci individuálního řešení je možné dodat i jiné průřezy tohoto kabelu. ÖLFLEX® SOLAR XL multi představuje cenově dostupnou alternativu k dříve dodávaným solárním kabelům ÖLFLEX® SOLAR PLUS, přičemž dosahuje nejen dobrých vlastností svých předchůdců, ale v mnohém je dokonce překonává. Kabel ÖLFLEX® SOLAR XL multi ve všech variantách odpovídá evropské nízkonapěťové směrnici (CE), má aprobaci UL/CSA a certifikát zkušebny TÜV podle nejnovějšího zkušebního standardu 2PfG 1169/08.2007 platného od 1.8.2008. Kombinace dobrých vlastností kabelu a příznivé ceny z něj dělá špičku na trhu solárních kabelů, o čemž svědčí první stovky kilometrů tohoto kabelu dodaných na nejrůznější projekty nejen v České republice, ale i v celém světě. Jedna z největších aplikací kabelů ÖLFLEX® SOLAR je ve španělské LaSolaně, další jsou v Koreji, Singapuru atd.

Jaké parametry splňuje dnešní moderní kabel pro solární aplikace? Uveďme tyto vlastnosti na příkladu kabelu ÖLFLEX® SOLAR XL multi.

V první řadě je to odolnost vůči povětrnostním vlivům, UV záření a ozónu. Materiál vnějšího pláště (zesítěný kopolymer polyolefinu) je bezhalogenový a odolný vůči působení plamene podle IEC 60332-1-2. Mezi další neméně důležité vlastnosti patří odolnost vůči hydrolýze (např. vodou na střeše), odolnost vůči čpavku, kalovým plynům a dalším agresivním látkám, které se často vyskytují v oblastech využívaných k získávání solární energie.

Rozšířený teplotní rozsah od -40 °C do +120 °C umožňuje použití tohoto kabelu v extrémních klimatických podmínkách. Kabel mimořádně odolává také teplotním účinkům stárnutí.

Dalším typem z řady kabelů Lapp Group pro fotovoltaiku je ÖLFLEX® SOLAR SR , který díky své tvrdosti a vynikající odolnosti proti oděru umožňuje optimální protažení úzkými místy. Plášť ze speciálního bezhalogenového TPE a žíly z TPE odolávají teplotám do 90 °C.

Široký teplotní rozsah (-40 °C až +120 °C), vysokou teplotní odolnost při zkratu (+ 250 °C) a flexibilitu sebou přináší ÖLFLEX® SOLAR XL, jehož vnější plášť a žíly jsou vyrobeny z černého zesítěného polyolefinu. Zesítěné materiály zabraňují teplem vyvolané deformaci izolačního materiálu v případě zkratu. Varianta tohoto kabelu vhodná pro přímé uložení do země má označení ÖLFLEX® SOLAR XLv.

Ve volné přírodě, na střechách a dalších plochách se však také pohybuje spousta živočichů, kteří mohou kabely poškodit. Vzpomeňme jen kuny, hlodavce, termity a podobná zvířata. I tento problém vyřešil náš vývoj. Kabely ÖLFLEX® SOLAR plus V4A zajišťují svým nerezovým ocelovým opletem (ocel třídy V4A) dostatečnou ochranu před výše jmenovanými škůdci.

V některých aplikacích není nutné využívat kabely ÖLFLEX® SOLAR, ale tam, kde je to možné, lze pro pevné uložení použít např. kabel NYY-O s vnějším pláštěm z PVC, H07RN-F s vnějším pláštěm z pryže nebo ve vnitřních prostorech ÖLFLEX® STATIC SC černý s pláštěm i žílami z PVC.

Zkušenosti s provozem fotovoltaických zařízení na výrobu elektrické energie ukazují, že ještě i v současné době se velmi často podceňuje volba konektorů pro propojování fotovoltaických systémů, ačkoliv správná volba může výrazně ovlivnit ekonomický efekt a životnost celého zařízení. Konektory EPIC® SOLAR pro solární aplikace byly vyhodnoceny časopisem Proton jako jednička na trhu volně prodejných konektorů pro fotovoltaická zařízení, a to v obou základních provedeních, tzn. volně konfekcionovaném i zastříknutém. Více se můžete dočíst v časopise ELEKTRO 4/2008.

Nedovolte nepřízni počasí proniknout do vašeho zařízení a poškodit ho. Použijte kabelové vývodky SKINTOP ST-M z polyamidu s metrickým závitem pro rychlou a jednoduchou montáž. Jedním otočením kabel upevníte, vycentrujete, utěsníte s krytím IP68 a optimálně odlehčíte v tahu. Při teplotách -40 °C až +100 °C je tato kabelová vývodka optimálním partnerem kabelů ÖLFLEX® SOLAR .

K ideální ochraně spojení solárních kabelů můžete využít smršťovací hadice. Tyto hadice s vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům, dále kvalitní vázací pásky s ocelovým jazykem, které jsou rovněž odolné vůči povětrnostním vlivům, stejně jako tisíce dalších materiálů vyráběných a dodávaných společností LAPP KABEL s.r.o. v Otrokovicích, naleznete v nejnovějším tištěném českém vydání katalogu 2008/2009 nebo na našich webových stránkách www.lappgroup.cz.

Další informace mohou zájemci získat také na adrese:

LAPP KABEL s.r.o.
Bartošova 315
765 02 Otrokovice
Tel.: +420 573 501 011
Fax.:+420 573 394 650
Email: info@lappgroup.cz

 
 
Reklama