Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gravitační shozy pro transport do technické místnosti

Přemýšlení o ekonomickém odpadovém hospodářství je stejně přirozené jako přemýšlení o energetickém řešení budovy. Odpady roztříděné v odpadkových koších se pomocí shozů dostanou jednoduše k lisům v technické místnosti.

Současnost se vyznačuje maximálním důrazem na ekonomické a "odpovědné" řešení široké řady otázek, které před námi vyvstávají společně s neustále rostoucí populací a životním stylem i z něho vyplývajícími návyky. Je holou skutečností, že s rostoucí populací roste i množství výrobků a rozličného "spotřebního" materiálu. Proto nejde jinak, než souhlasit se sílícími trendy, vedoucími k třídění a následnému recyklování celé řady materiálů, které nám zůstávají doma i na pracovištích ve formě odpadu. Z komerčních i bytových budov se tak stávají pro celý proces recyklace "primární zdroje" odpadu, které dříve nebo později naše svědomí nebo legislativa přinutí k procesům, vedoucím k odpovědnému nakládání s odpady. Už nyní není žádnou utopickou vizí, že se odpady třídí již v odpadkových koších na tříděný odpad, ze kterých se tento tříděný odpad co nejjednodušeji dostane do technické místnosti, ze které se nakonec odváží slisovaný odpad přímo ke zpracovatelům. Přemýšlení o ekonomickém odpadovém hospodářství budovy je stejně přirozené jako přemýšlení o energetickém řešení budovy.

Řešení je vhodné například pro:

  • shozy odpadů (administrativní budovy, nemocnice, rodinné domy, apod.)
  • shozy špinavého prádla (nemocnice, rodinné domy, apod.)

Argumenty pro gravitační shozy oproti ostatním způsobům transportu odpadu v budovách

  • výrazně nižší pořizovací náklady oproti instalaci výtahu
  • úspory provozních nákladů budovy
  • hygienické řešení odpadového hospodářství budovy
  • bezpečný provoz
  • snadná a rychlá instalace - vysoká variabilita
  • neomezená životnost

Páteří důsledné logistiky v budovách jsou gravitační shozy. Ty jsou principielně stejné jak pro nakládání s odpady, tak s prádlem. Liší se pouze v detailech (především v průměru tubusu shozu, prostupnosti vhazovacích dvířek a řešení vyústění), které usnadňují nakládání s tím kterým materiálem.

I. Shozy odpadů:

Především pro úřady, administrativní budovy, banky, hotely, nemocnice, pečovatelské domy, bytové jednotky apod.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Shozy na odpad uložený v pytlích je moderní způsob na odstraňování odpadů z objektu. Odpad se sbírá do pytlů a pak se transportuje potrubím shozu přímo do suterénu budovy (ve kterém bývají technické místnosti). Vyústění shozu může být upraveno dle konkrétních podmínek buď přímo do sběrných kontejnerů nebo se odpad přetřídí a slisuje.

Shozy jsou dodávány v různých průměrech. Nejpoužívanější průměr shozu pro tento účel je 500 a 600 mm. Shozy pro větší objekty je možno vybavit odvětráním, desinfekčním, mycím nebo hasícím zařízením. Dvířka je možné vybavit mechanickými nebo elektromagnetickými zámky.

Třídění odpadů začíná již u každého pracoviště nebo v každé místnosti. K důslednému třídění výrazně napomáhají přímo k tomuto účelu uzpůsobené odpadkové koše. Ty mají přihrádky nebo několik samostatných boxů na jednotlivé skupiny odpadů. Většinou jsou ještě tyto přihrádky názorně opatřeny pomocnými piktogramy nebo výraznými nápisy s druhem odpadu, který se do boxů ukládá.

Na každém podlaží jsou manipulační svozové vozíky, kterými se již vytříděný odpad sváží k vhazovacím dvířkům gravitačního shozu. V domech s bytovými jednotkami se manipulační vozíky nepoužívají a do gravitačního shozu se vhazují přímo jednotlivé sáčky s běžným domácím odpadem.

Gravitační shoz v optimálním případě ústí do technické místnosti, vybavené prostředky na finální zpracování odpadů. Shozem přijdou pytle s vytříděnými odpady (rozlišené např. barvou pytle, pytlem s barevnou značkou, apod.) a ty se pak lisují podle skupin odpadů. Výsledkem jsou úhledné, snadno manipulovatelné a obchodovatelné balíky odpadů. Nejčastějším výsledkem tříděných odpadů jsou balíky:

  • papíru obalového kancelářského
  • plastu PET-lahví, plastových fólií
  • komunálního odpadu
  • bioodpadu

Podle druhu lisovaného materiálu a lisovacího zařízení stlačíte tímto způsobem původní objem odpadů: 5 až 20x!

II. Shozy prádla:


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Především pro hotely, nemocnice, pečovatelské domy, rodinné domy, apod.

Shozy na prádlo jsou praktická zařízení, která dopravují prádlo rychle a hospodárně z jednotlivých podlaží do skladovací místnosti v suterénu. Obvykle se špinavé prádlo sbírá do pytlů, které se pak vhazují do shozů. Shozy musí ústit přímo do místnosti, která je vybavena vybírací vanou a která je v projektu určena pro skladování nebo praní prádla. Shozy jsou vyráběny v různých průměrech.

Nejpoužívanější průměr pro tento typ shozů je 500 mm. Shozy pro větší objekty je možno vybavit odvětráním, desinfekčním, mycím nebo hasícím zařízením. Dvířka je možné vybavit mechanickými nebo elektromagnetickými zámky.

Shozy na volně ložené prádlo se používají pouze v menších objektech - rodinných domech, penzionech (max. 3 vhozová místa).

Na jednotlivých podlažích usnadňují manipulaci s prádlem svozové manipulační vozíky, kterými se sváží prádlo k vhazovacím dvířkům gravitačního shozu. V optimálním případě ústí gravitační shoz přímo do prádelny, ve které se prádlo třídí a pere.

Technické provedení gravitačních shozů:

 
 
Reklama