Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové provedení bezdrátového systému Siemeca společnosti Siemens - dálkový odečet spotřeby tepla a vody

Průběh posledních dvou zim byl z pohledu nákladů na vytápění k našim peněženkám poměrně shovívavý a to i přesto, že poplatky za dodávku tepla dálkového vytápění nebo plynu se každým rokem výrazně zvyšují. Náklady na vytápění a odebranou vodu se v rodinných rozpočtech odrážejí ve stále větší míře. V případě, že letošní zima bude podobná jako v dřívějších letech, bude pro mnohé domácnosti nutností pečlivě sledovat reálnou spotřebu, aby předešly případným problémům s nedostatkem peněz na vysoké doplatky.

K poměrně značnému navýšení cen primárních energií dochází již třetím rokem a v letošním roce byla do ceny nově zahrnuta i ekologická daň. Recept jak předejít případným problémům a mít přehled o vlastní spotřebě vždy k dispozici byl již v časopisu Družstevní bydlení v minulosti představen v článku s názvem "Bezdrátový systém Siemeca - dálkový odečet spotřeby energie s přehledem o vlastní spotřebě". Společnost Siemens již několik let úspěšně nabízí bezdrátový systém pro dálkový odečet spotřeby tepla a vody pod obchodním názvem Siemeca.

Představení nové verze radiového systému

V letošním roce přichází společnost Siemens s novou verzí bezdrátového systému dálkového odečtu spotřeby tepla a vody v bytových domech. Hlavním rozdílem, který odlišuje nový systém od stávajícího je absence komunikačních uzlů WTT16.., které zajišťují trvalý sběr údajů o spotřebě či případných poruchách z měřičů spotřeby energií. Příkladem typického použití nového systému jsou pak vícebytové domy, kde je teplo dodáváno centrálním systémem s horizontálním rozvodem obsahujícím více stoupaček, jako jsou například panelové domy. Pro měření spotřeby tepla budou topná tělesa osazena rozdělovači topných nákladů řady WHE46.., které mají integrovaný radiový vysílač zajišťující přenos údajů o spotřebě mimo byt.

V nabídce budou dvě technická provedení, s měřicím principem jednočidlovým a dvoučidlovým. Pro měření spotřeby vody se společnost Siemens rozhodla využít bytové mechanické vodoměry jiných výrobců (např. ABB), které jsou na českém trhu zastoupeny. Tyto vodoměry se pak doplní pouze o klip s radiomodulem. Důvodem tohoto kroku je vyjít vstříc majitelům bytů, kteří již tyto vodoměry mají osazeny - přechod z místního odečtu spotřeby na dálkový je pak velice jednoduchý. Dalším důvodem je postupné rozložení nákladů na vybudování dálkového bezdrátového systému, - zákazník si nejprve zakoupí příslušné vodoměry, které bude provozovat pouze s místním odečtem, v dalším kroku je může následně osadit klipy s radiomodulem, a začít tak provozovat dálkový odečet.

Vlastní dálkový sběr dat se provádí pochůzkou po chodbě či schodišti v dosahu radiového vysílače měřičů spotřeby, soukromí uživatelů bytů tak není narušováno. Pracovník odečtové firmy přes radiopřijímač získává údaje o spotřebě do kapesního počítače PDA. Software v kapesním počítači jej průběžně informuje i o kvalitě radiového signálu odečítaného měřiče, což umožňuje nalézt si vhodnou pozici pro odečet. Důkladnost provedení se odráží i v softwaru pro odečet, v němž má pracovník odečtové firmy podrobné údaje o umístění každého měřiče a v případě jakýchkoliv problémů může situaci operativně řešit.

Revoluční řešení

To co tento nový radiový systém zcela odlišuje od obdobných konkurenčních bezdrátových systémů je možnost jeho povýšení na standardní radiový systém Siemeca, který bude i nadále součástí výrobního programu společnosti Siemens. O co se vlastně jedná? Nový systém je určen převážně pro ty, kteří mají zájem o výhody bezdrátového systému (dálkový odečet spotřeby tepla či vody bez nutnosti vstupu odečtové firmy do bytu), ale buď nemají dostatek financí na realizaci standardního radiového systému nebo nepožadují vyšší komfort. V každém případě mají tito zákazníci do budoucna možnost systém kdykoli povýšit, kdy se pouze softwarově na rozdělovačích topných nákladů typu WHE46.. nebo na klipech radiových modulů vodoměrů nastaví denní vysílání údajů o spotřebě a budova se doplní o komunikační uzly WTT16... Po této změně bezdrátový systém Siemeca nabízí další výhody:

  • permanentní dohled na měřiče spotřeb energií, a to i se záznamem případných poruch, včetně času jejich výskytu
  • automatické archivování údajů o spotřebě z každého měřiče vždy ke konci kalendářního měsíce, a to za posledních 18 měsíců zpětně
  • možnost monitorovat údaje o spotřebě či případných poruchách z celého domu ve vzdáleném dispečinku odečtové firmy prostřednictvím mobilní telefonní sítě GSM nebo přes internet po ethernetové síti s periodou automatického odečtu jedenkrát měsíčně, týdně nebo denně.

Standardní bezdrátový systém Siemeca

Nabídka jednotlivých komponent standardního systému Siemeca je širší a tvoří ji následující měřiče spotřeb energií:

  • rozdělovače topných nákladů řady WHE46..
  • kombinované měřiče tepla a chladu typu WFN26.. Megatron 2
  • elektronické vodoměry typu WFC36.. /WFH36.. Volutron 3
  • pulsní radioadaptéry typu AWE36.2 pro integraci vodoměrů, elektroměrů atd.

Velkou předností je nadstavba, která automaticky spáruje uživatele bytu s údaji o spotřebě, výstupem je pak velice přehledná forma (tabulka nebo graf), která je srozumitelná i laické veřejnosti.

Provozovatel systému tak dostává nástroj, který mu umožňuje v podstatě kdykoliv a s minimálními náklady připravit požadované údaje o spotřebě libovolnému uživateli bytu. Automatické a průběžné získávání údajů o spotřebě také umožňuje snadné řešení případných reklamací nebo rozporů či možnost odhalení nepoctivých spolubydlících, kteří se snaží ovlivnit měření spotřeby energií.

Obě provedení radiového systému Simeca jsou velice flexibilní, nabízejí řešení šitá na míru, a to jak technicky, tak finančně. Systém Siemeca s dálkovým odečtem spotřeby tepla je například možné bez problémů následně doplnit o měření spotřeby vody.

Kontakt:
Ing. Daniel Drlík
Siemens, s.r.o.
Tel.: 233 033 615
e-mail: daniel.drlik@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...