Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaická elektrárna 2,1 MW – Dubňany

Dalším pokračováním aktivit firmy SLUNETA s.r.o. v oblasti obnovitelných zdrojů, konkrétně výstaveb fotovoltaických elektráren, je zařízení o výkonu 2,1 MW, které je v těchto dnech uváděno do provozu a slavnostně bude otevřeno pro širokou veřejnost dne 30.10.2008 ve 13.00 hod.

Zařízení zcela pracuje na principu přímé přeměny slunečního záření na elektrický proud, s tím že tento ekologický projekt vyprodukuje elektrickou energii o plánovité velikosti 2.244 MWh/rok, čímž pokryje spotřebu 410 průměrných rodinných domů, je zcela napojen na síť vysokého napětí naší distribuční soustavy ve vazbě na E.ON Distribuce a.s.

Celková hrubá návratnost této stavby je 7,2 roku, v kombinaci s financováním od bank je to 11 let.

Oblastí tohoto největšího energetického zdroje v ČR ze slunečního záření je opět průmyslová oblast města Dubňany - Horní Huť, nedaleko od již realizované stavby z minulého roku, FVE SLUNETA - 660 kWp. Celkově je osazení vhodně navázáno na starší průmyslové areály v okolí a přispívá k oživení výroby a růstu pracovních příležitostí v donedávna chátrajícím území. Tato lokalita dle sluneční mapy ČR vykazuje dlouhodobě nejvyšší podíl intenzity slunečního záření podpořená i praktickým měřením stávající elektrárny.

Firma SLUNETA s.r.o. využila při projektování díla již zkušenosti z předchozí poměrně významné elektrárny a pozemek o velikosti 7 ha osadila pevnými řadami solárních panelů v souladu s měniči napětí. Toto rozhodnutí vyplynulo z konfigurace pozemku, kde dochází ke křížení dvou větví vysokého napětí a kde by umístění polohovacích jednotek, tzv. trakerů bylo neefektivní. Jako novinka zde byly nasazeny nové měniče napětí, každý o výkonu 33 kW, čímž došlo ke zmenšení počtu původních jednotlivých zdrojů a zároveň tyto bylo možno umístit do venkovního prostředí. Tímto uspořádáním klesla náročnost obsluhy na vyhodnocování dat a byla zachována jednoduchost systému. Provoz elektrárny budou zajišťovat 2 pracovníci převážně v oblasti úprav ploch pozemku, vlastní technologie nevyžaduje aktivní denní údržbu a nikterak nezasahuje do okolního prostředí. Celá elektrárna je napojena na kamerový systém a spolu s daty o výkonových parametrech (dle intenzity slunečního záření) je vše přenášeno po síti internet k dalšímu zpracování.

Vlastní stavba byla zahájena přípravnými pracemi v 06/2008, v současné době probíhají ověřovací zkoušky a elektrárna je již napojena na elektrickou síť.

Na projektu a výstavbě elektráren se kromě generálního dodavatele-firmy SLUNETA s.r.o. podílela významnou měrou i firma SCHÜCO INTERNATIONAL KG-dodavatel technologií. Právě toto spojení garantovalo investorovi jistotu dodávky a kvalitativní úrovně komponentů. Firma SCHÜCO je na trhu známa jako spolehlivý systémový dodavatel komponentů z oblasti solární techniky, tedy nejen panelů, ale i měničů SMA a SCHÜCO, konstrukcí a instalačního materiálu.

Společnost SLUNETA s.r.o. na základě svých předchozích aktivit získala vynikající renomé u finančních institucí, financování projektu proběhlo přesně podle dohod bez jediného dne zpoždění. Tento projekt byl financován společností Raiffeisen - Leasing, s.r.o.

Mezi další plánované a probíhající akce firmy SLUNETA s.r.o. patří např. vybudování polohovací instalace o výkonu 1,4 MW s částečným zprovozněním již tento rok a řada dalších instalací v řádu 10 MW s pevnými řadami.

Parametry solární elektrárny:

Celkový projektovaný výkon: 2100 kW
Plánovaná výroba energie: 2244 MWh/rok, průměrně 6,15 MWh/den
Fotovoltaické panely: 12.050 ks (125-200 Wp)
Měniče napěti: SCHÜCO SMA SMC 7000TL - 18 ks
SCHÜCO SMA SMC 8000TL - 58 ks
SCHÜCO SGI 33k - 10 ks
KACO POWADOR 25000 - 1 ks
KACO POWADOR 33000 - 30 ks
Osazení trafostanice: 2 x 1200 KVA
Doba realizace: 6/2008 - 10/2008

 
 
Reklama