Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nebojte se pustit návštěvu i do kotelny

Dnešní doba klade důraz nejen na funkčnost, ale také na design nabízených produktů. Proto dochází i v oborech čistě technických k inovacím, které zvyšují atraktivitu daných produktů a zvýhodňují jejich pozici na trhu oproti standardním řešením. Dá se ale o něčem takovém hovořit v případě systémů pro připojení kotlů? A jde jen o design, za nějž se nemusíte stydět ani před návštěvou?

I v takovém oboru jako je topenářství a instalatérství se dají najít designově a esteticky konstruované výrobky, které sice v první řadě šetří čas při montáži, jsou provozně spolehlivé (neboť už ve výrobě si dal někdo práci a přezkoušel je), ale i koncového uživatele, tedy laika, svým vzhledem neodpudí. Ano, z pohledu technického analfabeta stále mluvíme o trubkách, budících a čerpadlech. Ale už na první pohled je jasné, že v jejich uspořádání a uložení nějaký systém bude. Když majitel rodinného domku vstoupí do kotelny (moderně se tomu teď také říká technická místnost), už nemusí pohledem "rozplétat pavučinu" trubek a hledat, kde by asi mohl být ten správný přívod, u kterého potřebuje zkontrolovat teplotu vody otopného systému své zimní zahrady. Jednotlivé čerpadlové sestavy okruhu topného systému jsou přehledně uspořádané a zaberou v kotelně nesrovnatelně méně místa než klasické standardní připojení. Ale vezměme to nyní po pořádku.

Pokud se rozhodneme stavět dům nebo renovovat otopný systém, potřebujeme projekt na vytápění. Pokud se s projektantem dohodneme na použití čerpadlových skupin, ušetříme mu tím tak trochu práci a kromě toho dokážeme snížit naši první investici - náklady na projekt. Projektantovi dá totiž mnohem méně práce zapracovat do výkresu už hotovou a připravenou soustavu než když kreslí každý detail samostatně. Navíc si může s projektem "pohrát" a sestavit jej přesně na míru vašim požadavkům. Při pořizování stavebnicového čerpadlového systému sice moc neušetříte, ale i toto tvrzení je relativní. Jednoduchá sestava bez požadavku na směšování vody, která se používá například pro ohřev radiátorů, se může pohybovat okolo 5 tisíc korun. Naproti tomu se u složitějších systémů zapojení můžeme dostat až na statisíce. "Je to zkrátka hodně individuální a záleží na tom, co od otopného systému očekáváme. Můžeme totiž zákazníkům nabídnout nekonečné možnosti volby čerpadel, dimenzí a podobně," řekl ing. Pavel Nonner, obchodní ředitel českého zastoupení firmy Meibes, která tyto systémy na zdejší trh dodává. Netajil se tím, že cena takové soustavy je sice o něco málo vyšší než kdyby se sečetly ceny jednotlivých součástek, ovšem je nutné si uvědomit, že si pořizujete díl přezkoušený již z výroby. Další úspora se projeví při montáži samotné. Namontování tohoto systému šetří totiž práci a čas montérů. Montér má už předem připravené bloky, jednotlivé topné okruhy, ze kterých sestavuje celou kotelnu. Už i proto se tyto stavebnicové systémy stále více na trhu prosazují.

Dalším hlediskem pro volbu těchto systémů je čistota práce. Není tedy potřeba, aby s sebou měla montážní firma svařovací zařízení a aby na zakázce pracovalo několik montérů. Montáž se totiž provádí pomocí šroubovacích závitových spojů a zapojení otopné soustavy s použitím sad čerpadlových systémů klidně zvládne jeden až dva řemeslníci. I toto může být pro zákazníka důležité.

A k čemu jsou vlastně čerpadlové skupiny dobré? Pokud se jedná o byt nebo malý domek, kde je použit menší kotel vytápějící pou ze jeden otopný okruh, tak nejsou čerpadlové skupiny potřeba, protože oběhové čerpadlo bývá součástí kotle, v němž bývá často také začleněna příprava teplé vody. V případě, že se jedná o větší rodinný domek nebo vilku, kde je více topných okruhů - topný okruh pro radiátory, pro podlahové vytápění, pro ohřev teplé vody, dále třeba topný okruh pro zimní zahradu, případně pro bazén, tak jsou čerpadlové skupiny potřebné pro propojení těchto okruhů se zdrojem tepla. Tím mo hou být větší závěsné či stacionární plynové kotle, kotle na tuhá paliva, tepelná čerpadla i elektrokotle. Jedna ze sestav firmy Meibes je dokonce přímo určená pro kotle na tuhá paliva. Proč? To ing. Nonner vysvětlil takto: "Když je kotel přímo napojen na radiátory nebo jiné topné okruhy, tak se snaží vytápět celý systém, i když je sám ještě chladný. Tehdy v něm kondenzuje voda a dochází k jeho korozi. Kotel by měl ale nejdřív vytopit sám sebe. Proto máme tuhle čerpadlovou sestavu v kompaktním provedení. Ta zaručuje, že když zatopíte, tak tepelně řízený směšovací ventil zajistí, aby voda neproudila dál do systému, dokud není ohřátá na nastavenou teplotu, tedy cca na 60 stupňů Celsia. Teprve pak ji pustí dál. To významně prodlužuje životnost kotle. Odborně se tomu říká ochrana proti nízkoteplotní korozi."

Životnost tepelné soustavy s čerpadlovými skupinami je stejná, jako když vám montážní firma vytvoří kotelnu ze samostatných dílů. Pohyblivé díly s pryžovými těsněními se musí po 5 nebo 8 letech vyměnit. Naopak mosazné díly jsou v podstatě v této soustavě napořád. Životnost čerpadla je otázkou 15 až 20 let, záleží na kvalitě vody. Čím tvrdší voda, tím víc se systémy zanáší, naopak velmi měkká voda zase dělá problémy vyplavováním zinku z mosazi. U drahých a složitých systémů se tedy vyplácí pořídit si i úpravnu vody.


Schéma zapojení čerpadlových skupin s maximálním využitím různých otopných okruhů.
Tato sestava nezabere v kotelně moc místa # na šířku měří jeden metr, na výšku jeden a půl metru.
Navíc je univerzální pro všechny typy kotlů a pro všechny výrobce.

Legenda:

A Zásobník teplé vody
B Radiátory
C Podlahové vytápění
D Tepelný stroj
E Kotel na pevná paliva
F Zimní zahrada (nemrznoucí směs)
1 Souprava pro regulaci konstantní teploty
2 Čerpadlová skupina
3 Čerpadlová skupina
4 Oddělovací systém
5 Servomotor
6 Rozdělovače
7 Souprava pro ochranu kotle proti nízkoteplotní korozi
8 Univerzální skupina napojovacího vedení
9 Souprava pro připojení expanzní nádoby
10 Pojistná skupina

Velkou předností sestav jsou rozhodně jejich kompaktní rozměry. Standardní sestava pro rodinný domek, obsahující dva topné okruhy, je široká půl metru a vysoká 60 centimetrů. V případě, že by montér skládal dohromady čerpadlovou soustavu z jednotlivých dílů, tak bude podstatně větší. Pro lepší představu - její výška i šířka se bude pohybovat kolem 1 metru. Navíc je celý systém díky stavebnicovému uspořádání velmi přehledný. Takže se velmi rychle a snadno hledá porucha a velmi snadno se servisuje. Díky tomuto systému mají montážní firmy velmi nízké procento reklamací, protože je menší pravděpodobnost, že montér udělá chybu a odvede nekvalitní práci.


Aalberts hydronic flow control (Flamco/Comap)
logo Aalberts hydronic flow control (Flamco/Comap)

Skupina Aalberts, Hydronic Flow Control: značky Flamco-Meibes-Simplex pokrývají široké spektrum inovativních systémů techniky zařízení budov od instalace u zdroje tepla přes jeho distribuci až po regulaci předávání. Společnost COMAP je expertem v systémech ...