Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hygiena pitné vody v závislosti na kvalitě vnitřních rozvodů

S rostoucími požadavky na celkovou ochranu veřejného zdraví úzce souvisí také zvýšené hygienické požadavky na pitnou vodu, které jsou tématem legislativních ustanovení v rámci celé Evropské unie.

V České republice je v této souvislosti platná novela č. 187/2005 Sb. vyhlášky č. 252/2004 Sb. o hygienických požadavcích na pitnou vodu, která stanovuje zejména kvalitu vody v distribuční síti a reguluje její parametry především ze zdravotnického hlediska. Pitná voda ve smyslu tohoto nařízení je tedy veškerá voda, ať už ve svém původním stavu anebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě pokrmů anebo k jiným účelům v domácnosti.

"Při důsledném provádění této rozsáhlé definice musí být dodržovány stanovené hraniční hodnoty a požadavky na mikrobiologické, chemické a chemicko-fyzikální parametry u míst odběru. Navíc má vlastník vnitřního rozvodu jak povinnost neprodleně nechat provést kontrolu a opatření k nápravě, jakmile mu jsou známy skutečnosti, na základě kterých je voda ve vnitřním rozvodu škodlivě změněna, tak i povinnost o tomto vhodnou formou informovat všechny uživatele", upřesňuje Stanislav Šeliga, obchodní ředitel společnosti Viega pro Českou republiku.

Kvalita a zdravotní nezávadnost na prvním místě

V zařízeních na pitnou vodu se mohou při vzniku specifických podmínek rozmnožit mikroorganismy, popřípadě i bakteriální původci nemocí. Kromě toho přichází pitná voda do kontaktu s rozličným množstvím látek z instalačních materiálů. Toto je na pováženou v případě, kdy se do pitné vody dostanou, z důvodu např. dlouhodobé odstávky nežádoucí materiály kvůli procesu koroze anebo vyluhování. Vedle změn kvality z důvodu zápachu, chuti a čirosti vody se mohou při používání nevhodných materiálů uvolnit zdraví škodlivá množství jejich složek a také instalační materiál sám o sobě může být silně poškozen. "Pro takové případy nabízí projektantům společnost Viega například rozvody z nerezových trubek a lisovacích tvarovek systému Sanpress Inox, které splňují podmínky Vyhlášky 409/2005 Sb., stanovující hygienické požadavky na výrobky přicházející do přímého styku s pitnou vodou", říká Stanislav Šeliga.

Povinnosti při zajištění a kontrole pitné vody

Vyhláška č. 252/2004 určuje také odpovědnost osob za veškeré činnosti, které mohou zajistit kvalitní provedení, správu, údržbu, opravy a kontrolu rozvodů vody v objektech. Odpovědný provozovatel by se měl bezpodmínečně informovat o rizikách, která by mohla vyplynout z provozu zařízení na pitnou vodu, a se zvláštním zřetelem na odpovědnost jeho organizace a povinnost zajištění bezpečnosti učinit opatření, která jsou vhodná pro vyloučení ohrožení osob anebo věcí. Je tedy zcela namístě, mít již při projektování před nákupem materiálu na zařízení pro pitnou vodu na paměti veškeré hygienické a bezpečnostní normy.

Pár slov na závěr

Hygienická rizika, způsobená vnitřními rozvody, není možné vyloučit, pokud není brán ohled na potřebné technické a hygienické požadavky anebo pokud jsou zanedbávána nutná opatření údržby zařízení na pitnou vodu. Zvláště v případě rozlehlejších budov s jejich vysokým počtem míst odběru a instalovaných součástí mohou mít tyto problémy značný nárůst. "Sama existence technicky orientované směrnice, která má v názvu pojem "hygiena", vyjadřuje naléhavou výzvu hygieny jako důležitého přínosu k preventivní ochraně zdraví a k zajištění kvality. Nyní je v rukou odpovědných zřizovatelů a provozovatelů, jestli budou prostřednictvím kvalitních zařízení pro pitnou vodu přispívat zdraví a hygieně", dodává Stanislav Šeliga, obchodní ředitel společnosti Viega, významného dodavatele materiálů a technologií, které splňují požadavky těch nejpřísnějších směrnic.


Moderní řešení rozvodu pitné a užitkové vody v systému nerezových trubek a tvarovek Sanpress Inox od společnosti Viega.
 
Výsledkem použití nerezových rozvodů je kvalitní pitná voda.

O společnosti:

Viega GmbH & Co. KG, Attendorn, Vestfálsko se od svého založení v roce 1899 vyvinula v globálně působící podnik. Dnes je Viega s okolo 2.800 spolupracovníky po celém světě jedním z předních světových výrobců systémových produktů v oblasti instalační techniky. Sortiment zahrnuje více než 16.000 druhů zboží, jež je vyráběno na pracovištích Attendorn-Ennest/Vestfálsko, Lennestadt-Elspe/Vestfálsko, Großheringen/Duryňsko, McPherson/Kansas (USA). Od února 2007 patří ke skupině Viega gabo Systemtechnik se sídlem v Niederwinklingu, Bavorsko. Kromě potrubních systémů vyrábí Viega předstěnové a odtokové systémy. Tyto výrobky jsou používány v technice budov, stejně tak jako v průmyslových podnicích a při stavbě lodí.