Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příjemné bydlení v podkroví šikmých střech - hluk sousedů nás neobtěžuje

Každý z nás dovede ocenit, když přijde domů a chce si udělat pohodlí, tak chce klid a být nerušen sousedem. Je nepříjemné, když slyšíme, co se děje u sousedů, ustavičné dupání na stropě, provoz WC a koupelny a nemluvě o pračce či hlasité televizi.

. Jak nás to vše dovede obtěžovat. Tento fenomén je všeobecně známý nejen z panelových domů ale i v nově realizovaných domech, zejména pak v podkrovních bytech. Při hodnocení hluku je třeba rozlišovat hluk vznikající chůzí po stropě a na hluk šířící se vzduchem (např. radio, televize apod.).

Zaměřme se na hluk šířící se vzduchem a jaká protihluková opatření můžeme provést, abychom tento nežádoucí a obtěžující přenos od zdroje k příjemci dokázali snížit.

Definice: vlastnost konstrukce zvukově izolovat dvě sousední místnosti z hlediska zvuku přenášeného vzduchem se nazývá vzduchová neprůzvučnost a označuje se Rw (dB)-měřeno v laboratoři nebo R´w (dB)-měřeno na stavbě.

Základní pravidlo: čím je hodnota vzduchové neprůzvučnosti Rw (R´w) vyšší, tím lépe.

Požadavky na stavební konstrukce, u kterých je vyžadováno splnění normových hodnot řeší ČSN 73 0532 "Akustika - hodnocení zvukové izolace stavebních konstrukcí a v budovách - Požadavky pro stavební neprůzvučnost stěn R´w (dB).

Jednovrstvé stěny (např.betonové,cihelné, cihelné dutinové, plynosilikát) čím budou těžší (tlustější), tím bude jejich vzduchová neprůzvučnost lepší. V praxi se dosahuje Rw 45 - 65 dB. Je třeba si uvědomit, že takové konstrukce nám budou nadměrně přitěžovat stropní konstrukce.

Není však nutné provádět vnitřní stěny abnormálně těžké a tlusté. Nechceme si ubírat z obytné plochy bytu a zbytečně zatěžovat stropní konstrukce.

Z uvedených důvodů je vhodnější staticky, ekonomicky i akusticky realizovat vícenásobné (zdvojené) akustické konstrukce.


Obr.6 Zdvojená cihelná akustická příčka se zvukovou izolací Steprock HD 50mm
 
Obr.7 Sádrokartonová příčka se zvukovou izolací Arrock ND 100 mm

Vícenásobné (zdvojené) stěny mají dvě vrstvy, které nejsou mezi s sebou pevně spojeny a jsou odděleny akustickým izolačním materiálem. Akusticky je nejvhodnější izolační materiál, který má objemovou hmotnost v rozmezí 45 - 65 kg/m3. Lehké a příliš těžké izolační materiály budou akustické vlastnosti příčky zhoršovat. Dokonale těmto požadavkům odpovídá u společnosti Rockwool materiál Airrock ND. V praxi se dosahuje u zdvojených stěn Rw 30 - 65 dB, u vícenásobných stěn až okolo 80 dB.

Zdvojené a vícenásobné stěny mají vždy při stejné tloušťce stěny a stejné plošné hmotnosti stěny vždy lepší akustické parametry než stěny jednoduché.

Vliv vyplnění zdvojených a vícenásobných stěn zvukovou izolací má velký význam pro zlepšení vzduchové neprůzvučnosti. Toto bylo prokázáno sérií měření v laboratoři.


Obr.8

Dalším velmi důležitým faktorem je požadavek na odolnost proti násilnému vniknutí, který hodnotí ČSN ENV 1627: 2000 - "Odolnost proti násilnému vniknutí. Např. stěny ze sádrokartonů, Ytong mají velmi malou odolnost proti násilnému vniknutí a proto nejsou zcela ideální konstrukci jako mezibytové stěny. Hodnocení se provádí tzv. zkouškou průlomové odolnosti v minutách. Např. tř.3 - 5 min., tř.5 - 15 min.

Pokud již v bytě bydlíme a chceme zlepšit neprůzvučnost stěn, tak máme možnost ke stávající stěně ze své strany přistavět druhou sádrokartonovou, na sobě nezávislou stěnu, oddělenou od stávající stěny akustickou izolací Airrock ND. Jakákoliv dodatečná akustická opatření jsou složitá a ne vždy splní očekávaný efekt. Doporučujeme obrátit se odborníky v této oblasti.

 
 
Reklama