Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kaskádový stavební systém s kondenzačními kotli Logamax plus GB162

V době, kdy dochází k razantnímu zdražování cen energií a přichází legislativní opatření pro splnění celkové energetické náročnosti budov, hledají majitelé bytových domů či bytová družstva možnosti k úspoře energií. Pro rekonstrukci starých, energeticky náročných kotelen v bytových domech nabízí značka Buderus kaskádové stavební systémy zapojení s úspornými kondenzačními kotli Logamax plus GB162.

Kaskádový stavební systém představuje ucelený systém pro montáž kotelen s kaskádovým způsobem zapojení kotlů. Tento systém je tvořen třemi základními prvky - kaskádovou jednotkou, plynovým kondenzačním kotlem Logamax plus GB162 o výkonu 80 a 100 kW a kaskádovým odvodem spalin. Hlavním prvkem kaskádové jednotky je montážní rám, který umožňuje zapojení až 8 kotlů vedle sebe či zády k sobě. Další nezbytné vybavení kaskádové jednotky tvoří - potrubí výstupu a zpátečky, termohydraulický rozdělovač s možností montáže vlevo či vpravo včetně tepelné izolace černé barvy, plynové potrubí a sběrné potrubí odvodu kondenzátu. Na obrázku 3 vidíte kaskádu čtyř kondenzačních kotlů Logamax plus GB162 umístěných zády k sobě a například tato sestava nabízí 400 kW na ploše 1 m2.


Obr.1 Sestavená kaskádová jednotka bez tepelné izolace

Obr.2 Kaskádová jednotka se zavěšenými kotli a čerpadlovými skupinami

Obr.3 Kaskáda čtyř kotlů Logamax plus GB162 s plně vystrojenou kaskádovou jednotkou


Obr.4 Kotelna s kompletním kaskádovým stavebním systémem a kondenzačními kotli 2 x Logamax plus GB162-100 kW

Montáž celé kaskádové jednotky s kondenzačními kotli Logamax plus GB162 a čerpadlové skupiny kotle je velice snadná. Lze ji rozdělit do pěti základních kroků. Prvním krokem je sestavení a ukotvení stojanu. V druhém kroku se na stojan upevní plynové potrubí, potrubí výstupu a zpátečky, na které se dle potřeby přišroubuje termohydraulický rozdělovač vlevo či vpravo. V dalším, tedy třetím kroku, zavěsíme na montážní rám dle potřeby výkonu kotelny plynové kondenzační kotle o výkonu 80 či 100 kW. Kotle Logamax plus GB162 mají velmi malou hmotnost díky výměníku tepla ze slitiny hliníku s malým objemem vody. Výměníky tepla jsou tvořeny žebrovanými trubkami, které vykazují díky příznivému tvarování žeber výborný přenos tepla. Uvnitř žebrovaných trubek jsou spirálové kanály, které vytváří optimální proudění otopné vody a zvětšují povrch pro maximální přestup tepla. Všechna tato konstrukční opatření výměníku tepla umožňují dosáhnout vysokého normovaného stupně využití až 110 %. U výměníku tepla je na straně spalin provedena speciální povrchová úprava žebrovaných trubek plazmovou polymerací. Vrstva polymerů chrání výměník vůči působení agresivního kondenzátu. Velmi hladký povrch polymerové vrstvy minimalizuje ulpívání prachových nečistot na žebrech, což snižuje potřebu údržby a čištění, a během provozu je zajištěn konstantní přestup tepla. Ve čtvrtém kroku se připojí čerpadlová skupina kotle, která zajistí propojení kotle s potrubím výstupu a zpátečky. Čerpadlová skupina kotle obsahuje všechny zabezpečovací prvky, jako jsou uzavírací ventily s teploměry na výstupu a zpátečce, plynový ventil, oběhové čerpadlo, 4 bar pojistný ventil, zpětnou klapku, přípojku pro připojení membránové expanzní nádoby a tlakoměr. Všechny tyto hydraulické prvky jsou zaizolovány v tepelné izolaci černé barvy. Ke kaskádovému stavebnicovému systému zapojení jsou také v rámci příslušenství nabízena kaskádová odkouření z plastu. Kaskádová odkouření s kotli Logamax plus GB162 umožňují odtah spalin s maximální možnou délkou až 50 m. Pro maximální využití kondenzační techniky, provozní spolehlivost a odzkoušenou komunikaci zařízení lze doporučit pro ovládání kaskády kotlů regulační modulový systém Logamatic řady 4000. Řízení kaskády s kotli Logamax plus GB162 je možné regulací Logamatic 4000 použitím modulů FM456 pro řízení 2 kotlů a modulu FM457 pro řízení 4 kotlů v kaskádě. Kombinace funkčních modulů FM456 a FM457 umožňuje kaskádovou regulaci nejvýše 8 kotlů. S regulačním systémem Logamatic 4000 je možné využít celou řadu modulů, kterými lze řídit další otopné okruhy (modul FM442), solární ohřev teplé vody, případně podporu vytápění (modul FM443) nebo řízení ohřevu teplé vodu s nabíjecím čerpadlem a cirkulačním čerpadlem (modul FM441), případně řízení ohřevu teplé vody přes externí deskový výměník tepla (modul FM445).

Použitím kaskádového stavebního systému s kotli Logamax plus GB162 je možné dosáhnout celkového výkonu až 800 kW při použití 8 kotlů v kaskádě. Tato kaskáda je schopna dle potřeby plynule modulovat od minimálního výkonu jednoho kotle až po celkový maximální výkon všech kotlů v kaskádě, tj. od 19 do 800 kW. Modulační rozsah kaskády kotlů s vhodným regulačním zařízením umožňuje maximálně využít kondenzační techniku, výrazně se sníží počet startů hořáku a to samozřejmě přináší výrazné úspory v podobě uspořené elektrické energie a plynu. Kaskádové stavební systémy s kaskádovým zapojením kotlů Logamax plus GB162 je vhodné řešení pro vytápění bytových domů z důvodu rychlé a bezproblémové montáže i na velmi malé ploše.

Více informací o kaskádových stavebních systémech s kondenzačními kotli Logamax plus GB162 a dalších novinkách naleznete na našich webových stránkách www.buderus.cz.


Buderus Česká republika
logo Buderus Česká republika

Výrobce a dodavatel nástěnných kondenzačních a stacionárních kotlů ve výkonech 1,9 - 1 200 kW. Palivo: zemní plyn, propan, extralehký topný olej. Zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje, solární systémy, tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, otopná ...