Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nerezové antivandalové výrobky neznamenají jen "silnější materiál"

Výrobky z bezpečnostní sekce neznamenají jen silnější materiál - jsou konstruovány tak, aby byla na nejvyšší míru omezena možnost je, nebo sebe, poškozovat.

Každý, kdo někdy uvažoval o nahrazení keramických zařizovacích předmětů výrobky z nerezi, musel uvažovat, jak jsou vlastně tyto odolné. Pro lepší orientaci by bylo vhodné nerezové zařizovací předměty rozdělovat do tříd podle celkové odolnosti výrobku. To by ale znamenalo některé další zkoušky, které by nepřinesly zásadní změnu vlastností výrobků a navíc by se projevily zvýšením cen. Proto bychom při výběru měli spíše sledovat údaje, které nám mohou o kvalitě výrobku mnohé napovědět.

Síla materiálu

Jedna ze základních veličin, kterou je dobré sledovat, je síla materiálu. Někteří výrobci ve snaze ušetřit a nabídnout "velmi nízkou cenu" používají materiály menší tloušťky (jedná se většinou o 0,8 nebo 1 mm), které jsou méně odolné - je možné je bez větší námahy promáčknout rukou. Samozřejmě jsou aplikace, kde je slabší materiál dostačující, v tom případě by ale stačila i keramika s přibližně stejnou odolností. Po dodávce zboží je pak zákazník zklamán, neboť jeho představy byly jiné. Pří výběru je tedy vhodné sílu materiálu sledovat a v nabídkách porovnávat. Opláštění odolnějších výrobků by mělo být alespoň z materiálu síly 1,5 mm, velmi odolné potom 2 a více mm.

Příklady odolných a velmi odolných umyvadel:

Odolná nerezová umyvadla tloušťky materiálu 1,5 mm s nerezovými bezdotykovými bateriemi


Nerezové umyvadlo tloušťky materiálu 1,5 mm s chromovanou bezdotykovou baterií

Bezpečnostní nerezové umyvadlo tloušťky materiálu 2 mm, s úsporným ovládáním pomocí antivandalového tlačítka

Materiál není vše

Další veličinou ke sledování je účel, ke kterému je výrobek doporučován. Výrobky z bezpečnostní sekce neznamenají jen silnější materiál - jsou konstruovány tak, aby byla na nejvyšší míru omezena možnost je, nebo sebe, poškozovat. Příkladem mohou být výše zmíněná umyvadla. BSAU 02 má ovládání odolným nerezovým tlačítkem, které reaguje na sestupnou hranu (tedy až když je tlačítko pouštěno zpět) - pokud by někdo chtěl působit škodu tím, že se je bude snažit aretovat sirkou či jiným předmětem, voda nepoteče - nedochází ke zbytečnému plýtvání. Současně je tlačítko velmi odolné proti poškození. Místo ramínka má BSAU 02 navařen nerezový výtok, nelze tedy nic demontovat či ulomit. Dále není možné se bez speciálního nářadí dostat do zad umyvadla a tedy ničit odpad či připojení vody. Tato umyvadla jsou určena do veřejných nehlídaných prostor (např. parkoviště), ale i do věznic a dalších ústavů.

Jiným příkladem může být použití nerezových klozetů. Běžné nerezové klozety AUZ 01 nebo 02 (popř. jejich invalidní prodloužené verze INV) jsou opatřeny prkýnky z tvrzeného plastu a vyrobeny z materiálu tloušťky 1,5 mm. Tyto klozety jsou dostačující pro většinu aplikací. Pro velmi namáhané prostředí jsou určeny výrobky z bezpečnostní sekce BSNZ 01 a 02 (+INV) z materiálu 2 mm. Horní hrana nemá prkýnko (není možné ho tedy ničit) a je vyrobena z 4 mm nerezu, který je zbroušen do kulata proti zranění. Dalším "vylepšením" je zakrytování vnitřní části tak, aby se uživatel nemohl sebepoškozovat (např. lámat si prsty u oplachovacích otvorů) - toto je vhodné především pro věznice, cely předběžného zadržení apod.


Nerezový klozet na postavení s invalidním prodloužením, tl. materiálu 1,5 mm

Bezpečnostní nerezový záchod na zavěšení, tloušťka materiálu 2 mm, horní hrana tloušťka 4 mm, hrany zbroušeny do kulata

Pokud potřebujeme vyřešit na malém prostoru celý systém sociálního zařízení, je vhodné se poohlédnout po tzv. kombi setech, kde je možno volit z dvoj- či trojkombinace - klozet, umyvadlo, pítko. Příkladem může být antivandalové BSK 01 či BSK 02 od firmy AZP Brno s.r.o., která mají opět správcem nastavitelná antivandalová tlačítka. Aby nedocházelo k plýtvání vodou, může správce nastavit nucenou pauzu, kdy tlačítko vodu nepustí - uživatel (např. vězeň) tedy nemá možnost splachovat stále dokola ve snaze působit provozovateli ztrátu plýtváním vody, ale po dvojím spláchnutí dochází například k dvacetiminutové nucené prodlevě.


Nerezový kombiset - klozet, umyvadlo,
pítko s antivandalovým ovládáním.

Trend, kterým se dnes nerezová vybavení pro sociální zařízení ubírají, je odolnost, úspora a trvanlivost. Je na každém z nás, zda si tato kritéria jsme schopni při výběru z nabídek uvědomit a dát jim příslušnou váhu. Cena je samozřejmě důležitá, výrobek však musí také dobře a dlouho sloužit!

 
 
Reklama