Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přídavné digitální Wilo-IF-moduly pro elektronická čerpadla

Topné, ventilační a klimatizační systémy je v současnosti možno automatizovat pomocí moderních systémů správy objektů. Je to čas, který zvyšuje ekonomičnost "inteligentních budov", přičemž všechny připojené komponenty jsou provozovány s maximální efektivitou. Do automatizovaného řízení budov je možno integrovat také čerpadla a čerpací systémy. Tím se mimo jiné zvyšuje také provozní spolehlivost, neboť aktuální provozní stav jednotlivých čerpadel je přenášen do řídící centrály. S maximální rychlostí tak lze rozpoznat a odstranit jakékoliv odchylky od zadaných požadovaných hodnot či případné poruchy.


Elektronická Wilo-čerpadla, jako např. vyobrazené "Wilo-Stratos", jsou sériově vybavena digitálním rozšiřovacím IF-rozhraním pro digitální sběrnicové Bus-systémy a řízení zdvojených čerpadel. Díky tomu jsou optimálně připraveny pro stávající a budoucí standardy domovní instalace. Standardem je také svorka souborného poruchového hlášení (SSM).

Pro komunikaci mezi čerpadlem a ostatními úrovněmi automatizovaného řízení budov vyvinul dortmundský specialista na čerpací techniku WILO AG Wilo-IF-moduly PLR a Wilo-IF-moduly LON. Pomocí těchto sériových, digitálních rozhraní je možno čerpadla bez větších nákladů integrovat do nejrůznějších systémových prostředí automatizovaného řízení budov. Společnost WILO AG přitom disponuje všeobecným modulárním konceptem propojovací sběrnice, který je určený pro jejich sortiment čerpadel. Neboť všechna elektronicky řízená čerpadla pro střední a vyšší rozsahy výkonu jsou již z výroby připravena pro instalaci Wilo-IF-modulů. V případě dovybavení domovní instalace za účelem napojení do automatizovaného řízení budov tak není nutno vyměnit kompletní čerpadlo, nýbrž pouze přidat vhodný IF-modul.

Wilo-IF-moduly PLR jsou sladěny s nejrůznějšími sběrnicovými BUS-systémy, rozhraními a protokoly, jakými jsou např. systémy RS485-Bus a Modbus. Spojení s automatizovaným řízením budov je realizováno přes digitální (RS 485) propojovací konvertory DigiCon a AnaCon Modus schopné komunikace se sběrnicí.


Wilo-IF-modul LON je možno bezprostředně integrovat do systémů správy budov nejrůznějších výrobců.

Pomocí Wilo-IF-modulu LON je možno čerpadla plynule zapojit do veřejných sítí LONWORKS® různých výrobců. Jedná se přitom o systémové prostředí, které umožňuje profesi přesahující komunikaci jak mezi jednotlivými komponenty, tak i s úrovní automatizovaného řízení.

Oba typy modulů mohou přijímat a provádět příkazy z řídící centrály. Na druhou stranu mohou do nadřízené úrovně ke statistickému zpracování přenášet elektrická a hydraulická data čerpadla, a to včetně poruchových a provozních hlášení. Wilo-IF-modul LON navíc poskytuje výhodu bezprostřední integrace do systémů správy budov nejrůznějších výrobců. Kromě toho může probíhat přímý přenos dat mezi modulem a příslušnými senzory, ventily nebo řídícími prvky tepelného zdroje. Díky tomu je schopen decentralizovaně, přímo a bez oklik přes centrální počítačovou jednotku přebírat určité regulační úkoly.

V oblasti topení a klimatizace je možno IF-moduly vybavit konstrukční řady "Wilo-Stratos", "Wilo-TOP E", "Wilo-VeroLine-IP E" a "WiloCronoLine-IL E". Tato možnost se nabízí také pro konstrukční řady "Wilo-Economy MHIE", "Wilo-Multivert MVIE" a "Wilo-Multivert MVISE" používané především ke zvyšování tlaku v oblasti zásobování pitnou vodou. Tato čerpadla disponují zásuvkou v regulační jednotce, která umožňuje rychlou instalaci a demontáž modulu. Díky tomu se nejenom urychluje instalace nových systémů, nýbrž je možno realizovat také cenově výhodné dovybavení stávajících systémů. V tomto případě se jednoduše nasadí příslušný Wilo-IF-modul, následně je pak možno čerpadlo integrovat do systému správy budov.

S IF-moduly PLR a LON se současně dodává řízení zdvojených čerpadel integrované v elektronických čerpadlech, které je automaticky aktivováno navázáním spojení mezi čerpadly Master a Slave. K tomu je k dispozici jedna dvojice svorek v IF-modulu, přes kterou mezi sebou komunikují dvě paralelně provozovaná samostatná čerpadla nebo jedno zdvojené čerpadlo. Podle stávajícího sběrnicového systému jsou vybavena buď obě čerpadla Wilo-IF-moduly PLR nebo jedno z nich LON-modulem (Master) a druhé pak PLR-modulem (Slave). Pomocí obou variant je možno realizovat všechny funkce řízení zdvojených čerpadel. Zahrnují v sobě spouštění v závislosti na základním / špičkovém zatížení s optimalizací účinnosti a hlavní / záložní provozní režim. U obou provozních režimů je chod čerpadel po 24-hodinových intervalech automaticky přepínán mezi hlavním a záložním čerpadlem resp. mezi čerpadly základního a špičkového zatížení. Tím je přes delší časové údobí zajištěno rovnoměrné vytížení obou čerpadel. Zajištěno je samozřejmě také automatické přepínání z případně porouchaného čerpadla na druhé, provozuschopné čerpadlo, takže řádný provoz a zásobování vodou je zajištěno také v případě výskytu poruchy. Pro signalizaci těchto poruch jsou všechna elektronická Wilo-čerpadla sériově vybavena beznapěťovými signálními svorkami (SSM).


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.