Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Solární sestavy (KIT IVAR SOLAR)

V letošním roce fa IVAR CS spol. s r.o. připravila nové komponenty do svého prodejního sortimentu. Oblast zdrojů energií ať pro ohřev TV (cca 360 dní v roce) nebo pro vytápění (cca 250 dní v roce), nebyla u fa IVAR CS spol. s r.o. nijak zastoupena. Proto jsme se rozhodli zařadit do prodejního sortimentu komponenty solárních systémů.

Průměrný počet hodin solárního svitu (bez oblačnosti) se v ČR pohybuje kolem 1 460 h/rok (od 1 400 do 1 700 h/rok). Mapka ukazuje globální sluneční záření dopadající na vodorovnou plochu o velikosti 1 m2 za rok a dává tak představu o množství využitelné sluneční energie. V oblastech se silně znečištěnou atmosférou je nutné počítat s poklesem globálního záření o 5 - 10 %, někdy až 15 - 20 %. Pro oblasti s nadmořskou výškou od 700 do 2000 m.n.m. lze počítat naopak s 5 % nárůstem globálního záření.

V ČR dopadá na povrch za rok průměrně 1 100 kWh/m2 energie. Pomocí kapalinových kolektorů můžeme získat 300 - 800 kWh/m2 za rok. Zisk se však v jednotlivých měsících značně liší; pro letní přebytky často není využití. Pro reálné odhady hrubé výroby energie v průměrných solárních zařízeních lze v podmínkách ČR uvažovat průměrnou roční výrobu 380 - 420 kWh/m2 kolektorové plochy za rok. Tuto hodnotu lze považovat podle dostupných naměřených údajů za obvyklou. Účinnost kolektorů závisí zejména na rozdílu teplot absorbéru (resp. teplonosné kapaliny) a okolního vzduchu. U vakuových kolektorů, kde je absorbér účinně izolován vakuem, se účinnost mění jen málo, takže uspokojivě pracují i v mrazivých dnech.


Průměrné roční sumy globálního záření v MJ/m2(zdroj:Atlas podnebí - ČHMÚ)

ZÁKLADNÍ ČÁSTI KIT IVAR SOLAR

1) Plochý solární kolektor vyráběný a velmi dobře přizpůsobený podmínkám ve střední Evropě.

1.1. Plochý solární kolektor IVAR SOLAR TS 300 - vertikální

  • plochý kolektor s přírubovými vývody, určený pro vertikální montáž v solárních systémech s oběhovým čerpadlem. Lisovaná vana kolektoru z nekorodujícího Al-Mg plechu. Krycí sklo je bezpečnostní o síle 4 mm. Vysoce selektivní vrstva ALOx.
  • půdorys 2,03 m2
  • hmotnost 37 kg
  • absorpční plocha 1,78 m2
  • rozměry 2009 mm x 1009 mm x 75 mm

1.2. Plochý solární kolektor IVAR SOLAR TS 330 - horizontální

  • plochý kolektor s přírubovými vývody, určený pro horizontální montáž v solárních systémech s oběhovým čerpadlem. Lisovaná vana kolektoru z nekorodujícího Al-Mg plechu. Krycí sklo je bezpečnostní o síle 4 mm. Vysoce selektivní vrstva ALOx.
  • půdorys 2,03 m2
  • hmotnost 35 kg
  • absorpční plocha 1,78 m2
  • rozměry 2009 mm x 1009 mm x 75 mm

1.3. Plochý vakuový solární kolektor IVAR SOLAR TS 400 - vertikální

  • plochý vakuový kolektor s přírubovými vývody, určený pro vertikální montáž v solárních systémech s oběhovým čerpadlem. Lisovaná vana kolektoru z nekorodujícího Al-Mg plechu. Krycí sklo je bezpečnostní o síle 4 mm. Vysoce selektivní vrstva ALOx.
  • půdorys 2,03 m2
  • hmotnost 45 kg
  • absorpční plocha 1,78 m2
  • rozměry 2009 mm x 1040 mm x 75 mm

2) Uchycení na veškeré typy střech, střešních krytin i rovný terén. Jednotlivé části uchycovacích modulů jsou z materiálu hliník a nerez. Střešní moduly jsou v základu pro 2ks kolektorů a rozšíření pro další jeden kolektor.

3) Šroubovací montážní sady s napojením na Cu potrubí a přírubu na kolektoru. Vše je šroubované bez nutnosti pájení.Montážní sady jsou rozdílné pro klasický nebo vakuový kolektor.

4) Čerpadlová solární jednotka dvoutrubková K 7300 obsahuje vše pro správný a vyvážený chod systému, připojení solární expanze, pojistný ventil a možnost umístění solární regulace ELIOS MIDI nebo ELIOS 25.

5) Solární regulace zobrazují vestavěná schémata možných zapojení solárních systémů, možnost ovládání bivalentního zdroje pro dohřev TV. ELIOS MIDI - 6x schéma, ELIOS 25 - 19x schéma.

6) SOLARNÍ SESTAVY KIT IVAR SOLAR

6.1. Pro ohřev TV

  • 2x klasický plochý kolektor, 300 l bivalentní zásobník, příslušenství
  • 4x klasický plochý kolektor, 500 l bivalentní zásobník, příslušenství

6.2. Pro ohřev TV a podporu vytápění

  • 5x klasický plochý kolektor, 600 l akumulace, 170 l TV, příslušenství
  • 4x vakuový plochý kolektor, 600 l akumulace, 170 l TV, příslušenství

6.3. Pro ohřev TV systém DRAIN BACK

  • 2x klasický plochý kolektor, 200 l bivalentní zásobník (základním předpokladem pro bezproblémovou funkci DRAIN BACK solárního systému je předepsaným způsobem provedená instalace pole kolektorů, solárních rozvodů a zvláště pak spád rozvodů)

Touto naší nabídkou bychom chtěli přispět ke zlepšení životního prostředí a trochu i ke snížení spotřeby vyčerpatelných zdrojů energií doposud hojně využívaných všemi spotřebiteli.


IVAR CS spol. s r.o.
logo IVAR CS spol. s r.o.

Společnost IVAR CS spol. s r.o. působí, jako reprezentant obchodně technického zastoupení řady evropských firem působících v oboru TZB dle kategorizace použití. IVARTRIO - rozvody podlahového vytápění, rozvody k otopným tělesům včetně jejich připojení, ...