Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens uvádí na trh nové přístroje řady Gamma pro venkovní použití

Společnost Siemens rozšiřuje svou nabídku techniky pro elektrické rozvody o čtyři nové přístroje řady Gamma: meteorologickou ústřednu AP 257/21, meteorologickou stanici WS1 AP 257/31, snímač síly větru AP 257/41 pro ovládání okenic, žaluzií či markýz na obytných i komerčních budovách a venkovní detektor pohybu AP 251 pro ovládání osvětlení nebo aktivaci výstražného signálu.

Meteorologická ústředna AP 257/21 nabízí integrovanou sadu snímačů síly větru, intenzity slunečního svitu, teploty a atmosférických srážek a soumrakové čidlo. Součástí ústředny je rovněž kompletní systém pro řízení ochrany až osmi fasád před sluncem. Naměřené údaje se přes vestavěné rozhraní typu KNX přenášejí do akčních členů, které aktivují prvky chránící interiéry budovy před slunečním zářením. Příslušné ovládací prvky otevírají a zavírají okenice, spouštějí a vytahují žaluzie či nastavují jejich lamely (popř. lišty) v závislosti na postavení slunce. Centrální jednotka navíc podle požadavků uživatele objektu reguluje hloubku průniku světelných paprsků do místností. Ústředna má kompaktní konstrukci uzpůsobenou pro snadnou montáž a přímé připojení snímačů. Jednodušší verzí meteorologické ústředny je meteorologická stanice typu WS1 AP 257/31, která umí řídit ochranu pouze čtyř fasád.

Snímač síly větru AP 257/41 chrání okenice a žaluzie před poškozením silným větrem. Jakmile přístroj naměří předem nastavenou hodnotu síly větru, spustí se akční členy, které zavřou, popř. zatáhnou okenice, žaluzie či markýzy na příslušné fasádě. K ústředně lze prostřednictvím sběrnice KNX připojit větší počet snímačů síly větru, takže je možné ovládat okenice, žaluzie a další ochranné prvky na celé budově. Přístroj měří rychlost větru až do stupně 12 Beaufortovy stupnice síly větru, nemá žádné mechanicky pohyblivé části, a nevyžaduje tak údržbu.

Jakmile venkovní detektor pohybu typu AP 251 zaznamená za tmy ve svém zorném poli pohyb, zapne přes vestavěné rozhraní KNX osvětlení nebo spustí výstražný signál. Přístroj může být připojen k pultu centrální ochrany, odkud jej lze také řídit. Díky širokému zornému úhlu o velikosti 290° je vhodný k montáži na nároží budov. Detektor se kalibruje pomocí infračerveného dálkového ovládání ze země, tlačítky na přístroji nebo po sběrnici KNX. V nabídce je titanově bílá nebo antracitová povrchová úprava.

Kontakt:
Ing. Zdeněk Gec
Siemens, s.r.o.
Tel.: 597 400 653
e-mail: zdenek.gec@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...