Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová technologie Siemens pro ČOV Liberec

V květnu roku 2006 byla zahájena rekonstrukce městské čistírny odpadních vod Liberec, kterou vlastní Severočeská vodárenská společnost, a. s. Tato akce nazvaná Odpadní voda je součástí velkého projektu Lužická Nisa, jehož cílem je dosažení čistoty řeky Nisy odpovídající současným evropským standardům. Rekonstrukce čistírny probíhá s maximálním využitím technologií Siemens, a to v souladu s koncepcí TIA.

Požadavky na automatizační systémy řízení technických procesů v zadávací dokumentaci k rekonstrukci čistírny odpadních vod v Liberci (ČOV Liberec) v podstatě kopírovaly původní technologickou strukturu. V souvislosti s projektem a dodávkou těchto systémů oslovil zhotovitel stavby mimo jiné ústeckou firmu Chemtec Industry, s. r. o. Ta těsně spolupracuje se společností Siemens, a proto zpracovala oponentní návrh s maximálním zastoupením techniky této značky, zejména s přihlédnutím k aktuální koncepci TIA (Totally integrated automation - plně integrovaná automatizace).

Řešením je značka Siemens

Při návrhu nového řešení bylo potřeba dosáhnout maximální úspory nákladů bez ztráty technické úrovně. Komplexní nákladová analýza a strategie firmy Chemtec Industry, spočívající v decentralizaci řídicího systému a souvisejících struktur, vyústily v řešení založené na přístrojové technice Siemens, analytice Hach Lange a decentralizovaném řídicím systému na bázi komponent stavebnice Simatic S7, komunikační platformy Profibus DP a prvků systému ET200S. Součástí návrhu byly také frekvenční měniče řady Micromaster 430 a 440 pro řízení výkonu čerpadel a dmychadel a velmi progresivní řízení velkých motorů pomocí prvků Sirius a Simocode; originálním prvkem byl i vizualizační systém na bázi velkoplošných zobrazovačů Fujitsu-Siemens. Po řadě jednání se podařilo tento koncept před zákazníkem obhájit. Celou technologii bude v konečném provedení řídit celkem deset centrál vzájemně propojených komunikační sběrnicí MPI.

Procesní instrumentace


(po kliknutí se obrázek zvětší)

Podmínkou dodržení koncepce TIA je použití maximálního množství procesní instrumentace plně kompatibilní s řídicím systémem a v ideálním případě použití přenosu informací digitální cestou. Téměř všechny instalované přístroje pro měření hladin a tlaků dodal Siemens, analytiku pak jeho partnerská firma Hach-Lange. Produkty této značky jsou v současné době plně kompatibilní se systémy Siemens, čehož bylo v ČOV Liberec v plné míře využito zejména na biologických linkách.

Zařízení elektro

Další podmínkou dodržení koncepce TIA je integrace zařízení elektro do řídicího systému, což se v ČOV Liberec zcela podařilo. Výhody koncepce distribuovaného řízení v části elektro, mezi něž patří zejména minimalizace počtu ovládacích prvků a snížení nákladů spojených s údržbou zařízení, ocenil i provozovatel - důkazem toho je, že pro nedávno zahájenou rekonstrukci ČOV Varnsdorf požaduje právě použití distribuovaného systému.

Lužická Nisa

Projekt Lužická Nisa zahrnuje tři skupiny opatření: Pitná voda (rekonstrukce úpravny pitné vody Souš), Kanalizační systém (dostavba kanalizace v aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou) a Odpadní voda (rekonstrukce a zvýšení kapacity liberecké čistírny odpadních vod). Celkový finanční objem projektu přesahuje 31 milionů eur, z toho 20 733 840 eur bude rozhodnutím Evropské komise hrazeno z Fondu soudržnosti a dalších 35 milionů korun poskytne Státní fond životního prostředí České republiky. Na zbývající části se investičně podílí Severočeská vodárenská společnost, a. s.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...