Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řešení pro vodárenství

Součástí portfolia společnosti Siemens jsou dodávky řešení pro vodárenství. Siemens disponuje celou řadou technologií jak pro zpracování odpadní vody, tak pro úpravu vody pitné. Vedle tradičních dodávek silnoproudých a slaboproudých zařízení a automatizace má dnes zázemí i ve vybraných technologických systémech vyvinutých zejména společností US Filter patřící do koncernu.

Bohaté zkušenosti v oblasti vodárenství má divize Projekty a služby pro průmysl (I&S), která se podílela na dlouhé řadě projektů v municipální i průmyslové sféře. Aktivně se ale zapojuje rovněž divize Automatizace a pohony (A&D), která disponuje řadou technických prvků pro vodárenství od polní instrumentace až po řídicí systémy a regulované pohony. Obě divize nyní úzce spolupracují na vodárenských projektech v ČR.

Široké portfolio technologií

Portfolio Siemens pro úpravu pitné a odpadní vody zahrnuje zejména technologii US Filter a Siemens Water Technologies S.p.A - Sernagiotto Products. Konkrétně můžeme jmenovat třeba Odour Control (odstraňování pachů z výparů vznikajících ve vodárenských zařízeních), technologii Canibal snižující množství produkovaného kalu, a tím i nároky a náklady na jeho likvidaci, membránové, diskové a pískové filtry a odvodňovací lisy.

Pro řízení aplikací při úpravě pitné a odpadní vody lze s úspěchem použít široké spektrum univerzálních řídicích systémů a komponent pro průmyslovou automatizaci. Základním softwarem pro konfiguraci a programování řídicích systémů Simatic je Step 7. Obsahuje výkonné nástroje a funkce pro řadu úloh spojených s automatizačními projekty. Velmi žádaným doplňkem je také možnost vzdálené správy systému přes telefonní linky - tzv. Teleservice. Ještě modernější a dokonalejší je dálková správa přes internet pomocí rozhraní ethernet.

Vzhledem k široké základně řídicích systémů, průmyslové komunikace, pohonů, přístrojového vybavení, analytiky procesů a spínací techniky je technologie Siemens přímo určená k maximálnímu možnému nasazení v souladu s koncepcí TIA (Totally integrated automation - plně integrovaná automatizace).

Příklady realizací v České republice:

  • úpravny vody Švařec, Tlumačov, Nebanice, Karolinka a Klečůvka
  • centrální vodárenský dispečink Brno, Zlín
  • čistírny odpadních vod Brno-Modřice, Prostějov, Třebíč, Znojmo, Bystřice p.H a Hatě
  • průmyslové ČOV PK Vřesová, ISPAT NH Ostrava a TŽ Třinec
  • chemické úpravny vody Dalkia-ETB Ostrava a Teplárna Zlín

Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...