Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdvihací zařízení pro největší vyhlídkové kolo na světě

V době, kdy Praha "válčí" o existenci velmi potřebné Národní knihovny se jinde ve světě věnují více zábavě, která je však velmi drahá, totiž její pořízení. Nás však zajímá nejvíce dopravní zařízení pro obsluhu tohoto obřího kola.

Firma Alimak Scando nabídla řešení pro dopravu ke středu největšího vyhlídkového kola na světě., 165 m vysokého vyhlídkového kola v Singapuru. Pro stavbu tohoto vyhlídkového kola v Singapuru (které bylo dokončeno v říjnu 2007) subdodavatel UTOC požádal o dodávku upraveného zdvihacího zařízení firmy Alimak k zajištění bezpečného přístupu ke středu kola pro instalaci důležitých kabelů a vodičů.

 

Kolo má 28 klimatizovaných kabin, každá má nosnost 30 cestujících, které zastavují ve výšce odpovídající 42patrové věži. Kompletní oběh kola má trvat přibližně 37 minut a nabízí pohled na střed města Singapur a jeho okolí do dálky 45 km. Stavební prostor 16 000 m2 byl umístěn na 33 700 m2 Marina Promenade v Singapuru a zahrnuje i divadlo ve volném prostoru inspirované řeckými divadly.

Instalace

Vyhlídkové kolo o průměru 150 m je umístěno mezi dva sloupy instalované v úhlu 2° u třípatrové základní budovy. Tato budova je určena k ubytování turistů zajímající se především o nakupování a zábavu. Při instalaci sloupu zdvihacího zařízení u jednoho ze sloupů kola se zjistilo, že střecha třípatrové budovy brání průchodu standardního zdvihacího zařízení Scando 10/20. Proto UTOC zajistil menší upravenou kabinu o ploše 1 m x 2 m o výšce 3 m. Kabina také obsahuje 1.5 m širokou a 1 m dlouhou plošinu o výšce 2,3 m pro bezpečný přístup z kabiny na střed kola, kde zákazník umístil svoji vlastní plošinu. Zařízení Alimak má nosnost 1 000 kg (přibližně 8 osob) a zdvih cca 80 m.

Deštný prales u vyhlídkového kola

Kromě třípatrové budovy jsou v okolí umístěny zastřešené zahrady a v jejich atriu obnovený deštný prales. Za budovou je umístěno parkoviště pro 40 autobusů a výškové parkovací garáže pro 300 vozidel. Očekává se, že kolo bude v provozu v březnu 2008. Odhaduje se, ho navštíví v prvním roce provozu 2,5 milionů návštěvníků.

 

Hlavním dodavatelem pro vyhlídkové kolo v Singapuru je firma Takenaka a stavební projektanti firmy Ove Arup Singapore.

Otištěno se souhlasem vydavatele časopisu Elevator World, pana R.S.Caporaleho

 
 
Reklama