Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mnichovská Allianz Arena - technologie Siemens ve službách fotbalu

Mezi skvosty z architektonického i technologického hlediska bezesporu patří moderní multifunkční sportovní stadiony. Mezi největší a nejmoderněji vybavené stadiony na světě lze zařadit také mnichovskou Allianz Arenu, o níž se právem říká, že předběhla svou dobu.

Objekt, jemuž se pro jeho vzhled přezdívá také Schlauchboot (nafukovací člun), v sobě skrývá celou řadu moderních technologií, sloužících k většímu pohodlí, přehledu i bezpečnosti fanoušků. Významným technologickým partnerem při budování stadionu byla společnost Siemens, s níž uzavřel stoprocentní vlastník arény, fotbalový klub FC Bayern Mnichov, dlouhodobé partnerství.

Obří těleso navržené švýcarskými architekty Jaquesem Herzogem a Pierrem de Meuronem pojme téměř 70.000 diváků, tedy přibližně čtyřikrát více, než česká O2 arena. Stadion se může pochlubit třeba největší membránovou střechou na světě o ploše 64 000 m2 nebo největším evropským parkovištěm. Padesát metrů vysokou budovu tvoří kromě hrací plochy a třech pater tribun také kompletní zázemí pro hráče, fanoušky, VIP hosty i média. Nechybí zde bary, restaurace, obchody, kanceláře ani konferenční místnosti.

Allianz Arena byla již od samého počátku vybavena širokou škálou řešení od společnosti Siemens a využití těchto technologií na stadionu i v jeho okolí se stále rozšiřuje. Diváci si všimnou osvětlení stadionu, systému řízení dopravy, ukazatele skóre, průmyslových kamer nebo vstupních kontrol. Technologií na stadionu je ovšem daleko více. Ty navíc musí navzájem spolupracovat, brát v potaz infrastrukturu v okolí stadionu a splňovat celou řadu dalších požadavků, například na energetickou náročnost či ochranu životního prostředí.

Chloubou Allianz Areny je netradiční svítící fasáda, která z ní činí světový unikát. Fasádní systém je tvořen 2760 samočisticími polštáři ve tvaru kosočtverce. Vyrobeny jsou z fólie EFTE a více než tisícovka z nich je osvětlena. Téměř třicet tisíc integrovaných svítidel je schopno rozsvítit 25.000 m2 vnější plochy stadionu třemi různými barvami. Při utkáních týmu FC Bayern Mnichov tak aréna září červeně, při zápasech klubu Mnichov 1860 modře a bílou barvou hostí-li německou reprezentaci. Při budování osvětlení stadionu použila společnost Siemens energeticky vysoce úsporné komponenty dceřiné společnosti Osram.

Fotbalové utkání může přímo v Allianz Areně sledovat přesně 69.901 diváků. Ti se nejprve musí na stadion dostat. Fanoušky ke stadionu proto přepravuje nová linka metra s elektronickým systémem řízení. Vlaky přijíždějí každé dvě minuty a za hodinu přepraví až 21.000 osob. Pokud se návštěvníci přesto rozhodnou použít svůj automobil, čeká na ně největší evropské parkoviště, do jehož čtyř pater se vejde až deset tisíc automobilů. Pro srovnání - všech šestnáct záchytných parkovišť v Praze disponuje celkovou kapacitou 2500 míst. Hledání volného místa v takovém labyrintu proto usnadňuje systém řízeného parkování. Řidiče vedou variabilní dopravní značky a informační tabule s elektronickými a LED matricovými displeji. Kolapsu dopravní infrastruktury v okolí stadionu pomáhá předcházet při příjezdu i odjezdu diváků systém řízení dopravy. Technologie Siemens pak provází diváky i při jejich vstupu a hledání sedadla na samotném stadionu.

Sedmdesát tisíc diváků na stadionu chce mít dokonalý přehled o hře. Slouží jim k tomu zobrazovací technologie a informační systémy. Za zmínku stojí především videostěny v severním a jižním oblouku, každá o ploše 92 m2. K fotbalu ovšem patří i občerstvení, pro diváky jsou proto o přestávkách připraveny občerstvovací zóny pokrývající 6500 m2 (přibližně stejnou plochu pro srovnání zabírá fotbalový trávník). K rychlému a bezproblémovému odbavení zde přispívá systém bezhotovostních plateb ePayment.

Klíčovou otázkou je samozřejmě zajištění bezpečnosti. Všichni účastníci proto procházejí stanovišti se vstupní kontrolou. Při významných utkáních je možné využít vstupenky s integrovaným bezkontaktním RFID čipem, které poskytují vyšší zabezpečení a rychlejší odbavení příchozích. Na stadionu nechybí ani systém zabezpečení proti neoprávněnému vniknutí a systém průmyslové televize. Devadesát kamer napojených na centrální dispečink sleduje každé zákoutí stadionu a slouží nejen bezpečnostnímu personálu, ale i policii a hasičům. V případě potřeby mohou záznamy sloužit i jako důkaz u soudu. Před požárem arénu chrání 4600 požárních detektorů a 15.000 protipožárních sprchových hlavic (tzv. springlerů).
Ve veřejně přístupných prostorách stadionu mohou návštěvníci v případě potřeby vyvolat poplach prostřednictvím více než 600 manuálních hlásičů. V nouzové situaci by diváky informovalo 6200 tlampačů o celkovém výkonu 150.000 wattů. Osvětlený systém únikových cest by pak umožnil jejich rychlou a bezpečnou evakuaci během pouhých 15 minut.

Pro případ úrazu nebo jiných zdravotních komplikací je hráčům i divákům k dispozici kvalitní zdravotnické zázemí. Uvnitř stadionu se nachází špičkově vybavené centrum pro poskytování první pomoci, ve kterém nechybí ani mobilní jednotka intenzivní péče.

V útrobách stadionu jsou však ukryty další technologie, které jsou srdcem celého složitého systému. Na provoz stadionu dohlíží dispečink řízení budovy. Ten poskytuje celkový přehled o dění v aréně, stavu jednotlivých systémů a jejich spolupráci. Data sbírá z celkem 20.000 měřicích bodů - pod neustálým dohledem jsou například topení a klimatizace, pohonné systémy nebo osvětlení.

Důsledná automatizace téměř každého procesu je zárukou optimálního využívání zdrojů. Přesto Allianz Arena pro svůj chod potřebuje velké množství energie. Tomu odpovídá i použitá elektrotechnika a rozvody elektrické energie. Na stadionu byly instalovány také bleskojisticí systémy a záložní napájení. V případě nouze dodávají elektrickou energii dva generátory o celkovém výkonu 12 megawattů, které zajišťují naprosto bezproblémový chod stadionu. Divák tak nic nepozná ani v případě výpadku dodávky elektrické energie z rozvodné sítě.

Technologie Siemens instalované v Allianz Areně

Doprava a telematika:

  • prostředky hromadné dopravy
  • systém řízení metra

Řízení davu:

  • řízení dopravy v okolí stadionu
  • technologie řízeného parkování
  • řízení davu na stadionu

Řízení akcí:

  • videostěna a zobrazovací technologie
  • systém informování diváků
  • elektronické platby ePayment
  • zázemí pro média

Řízení bezpečnosti:

  • kontrola vstupu
  • systémy požární ochrany
  • systémy zabezpečení proti vloupání
  • průmyslová televize

Medicínská technika:

  • zázemí pro poskytování první pomoci
  • diagnostika podporovaná počítačem
  • mobilní JIP

Osvětlení:

  • osvětlení fasády
  • vnější osvětlení
  • vnitřní osvětlení

Správa budov:

  • dispečink řízení budov
  • technologie měření a řízení
  • automatizace budov
  • pohonné systémy

Energetika:

  • rozvody středního a nízkého napětí
  • nouzové napájení
  • bleskojistky

Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...