Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zbytečně drahé zateplení

Stále významnějším parametrem každého rodinného domu je jeho energetická spotřeba. Nebývalý boom proto prožívá zateplování fasád rodinných domů. Nejedná se přitom pouze o rekonstrukce starších staveb. Stále častěji se zateplovací systémy používají také u novostaveb.


Vila Na Barbořině - přesné stavění z tvárnic YTONG

Mnohdy se přitom jedná o zbytečnou investici, která má za úkol pouze vylepšit nedostatečné izolační parametry nevhodně zvoleného zdiva, případně napravit běžné chyby a nepřesnosti při zdění obvodových stěn.


Přesný systém YTONG je zárukou zdění bez tepelných mostů

Většina dostupných zdicích materiálů skutečně splňuje požadavky na moderní energeticky úsporné domy pouze při dodatečném zateplení nebo při extrémních tloušťkách stěn. Zateplovací systém sice zlepší izolační schopnosti domu, ale není ještě zárukou nadstandardní kvality vnitřního prostředí. Poměrně významně navyšuje tloušťky ob vodových stěn, snižuje mechanickou odolnost fasád a hlavně přináší značné finanční náklady, návratné v řádu desítek let. Existuje ale elegantní řešení, kterým se nákladnému "zateplováku" můžete vyhnout. Je jím použití izolačních pórobetonových tvárnic Ytong Lambda.

Výjimkou je pórobeton

Ytong Lambda je prakticky jediný současný materiál, s nímž můžete dosáhnout parametrů vysoce úsporného, nebo dokonce nízkoenergetického domu i bez zateplení. A to již při minimální tloušťce stěn 37,5 cm. Finanční úspora při použití tvárnic Ytong Lambda v porovnání se zatepleným zdivem stejných parametrů dosahuje běžně 700 korun na jeden metr čtvereční stěny. To u jednoho rodinného domu představuje 100 až 150 tisíc korun. Přitom můžete počítat se stejně nízkými náklady na vytápění jako u jiného současného zdiva s kvalitní tepelně-izolační fasádou.


RD Chvalíkovice - vysoký komfort bez zateplení fasád

Za ušetřenou částku si ve svém domě můžete pořídit lepší okenní výplně, tepelné čerpadlo, komfortní podlahové či stěnové vytápění nebo systém nuceného větrání domu s rekuperací tepla. Můžete tak ještě dále snížit energetickou spotřebu domu a zlepšit úroveň vnitřního prostředí stavby.

Nadstandardní pohodlí

YTONG má kromě vysokých tepelněizolačních schopností zároveň malou tepelnou jímavost. To v plné míře oceníte nejen u obvodových stěn, ale i u příčky v koupelně nebo u stěny kolem krbu. Povrch stěn je na dotyk příjemně teplý a neodebírá tělu teplo jako jiné hmotné zdivo, ani když se o stěnu opřete v lehkém tričku. Dostatečná akumulace tepla přitom zajišťuje vysokou tepelnou pohodu i v letním období, kdy jsou zase v nevýhodě lehké stěny ze sádrokartonu nebo dřevěných panelů. Další výhoda stěn YTONG spočívá v přirozené regulaci vlhkosti vzduchu v interiéru. Prodyšný pórobeton dokáže částečně absorbovat příliš vysokou vlhkost a opět ji do vnitřního vzduchu uvolňovat. Zjednodušeně řečeno - stěny domu dýchají s vaším interiérem. Nízké účty za vytápění tedy získáte i bez zateplení fasád. Zároveň tím můžete vytvořit pohodlnější a zdravější prostředí pro spokojený život své rodiny.



Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.