Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První antibakteriální sklo (je) na světě ...

Svět skla se dočkal pozoruhodné premiéry. Společnost AGC Flat Glass Czech (dříve Glaverbel Czech) uvedla na trh nové Antibakteriální sklo®. Tento mimořádně inovativní produkt dokáže zničit 99,9 % bakterií a dokonce zabránit šíření plísní.

S ohledem na narůstající počet objevených bakterií se tak stal doslova mezníkem v boji proti infekcím všude tam, kde se do centra pozornosti dostává hygiena a její důsledné dodržování.

Nejtypičtějším prostředím, ve kterém infekce zabíjejí více než dopravní nehody, jsou nemocniční zařízení. Odhaduje se, že v Evropě na infekční onemocnění získané během hospitalizace v nemocnici z důvodu jiné nemoci každoročně zemře zhruba 50 000 lidí. Zdaleka to však nejsou jen nemocnice, kde nám hrozí setkání s odolnými bakteriemi. Veřejné lázně, bazény, sportoviště, zdravotnická a sociální zařízení, ale i vybavení laboratoří farmaceutických a výzkumných organizací - to všechno jsou prostředí s přísnými požadavky na zvýšenou hygienu.

 

Prevence je efektivnější než léčba

Protože prevence je vždy efektivnější než léčba, začali se odborníci na tuto problematiku zabývat otázkou nových prostředků, které by mohly pomoci v boji proti nosokomiálním infekcím, včetně stavebních materiálů. Dr. Jean Vanderpase z oddělení epidemiologie a nemocniční hygieny v nemocnici Brugmann v Bruselu tvrdí: "Aby došlo ke snížení infekcí, které se šíří uvedeným způsobem, musíme přejít k používání daleko přísnějších hygienických parametrů budov a jejich vybavení. Už před začátkem jejich výstavby si musíme uvědomit, že je potřeba použít materiály, které rozvoj bakterií omezují. Výzkumy ukazují, že stačí pouhých 5 vteřin dotyku a přenesete na sebe z kontaminovaného povrchu 99% přítomných bakterií. Antibakteriální sklo® ničí 99,9% všech bakterií na povrchu. Díky této významné vlastnosti se stává dokonalým výrobkem pro aplikace s přísnými hygienickými nároky."

Jak AB sklo vlastně funguje?

Antibakteriální sklo® ničí mikroorganismy, jakmile přijdou do kontaktu s povrchem skla. Účinek AB skla je, stejně tak jako u mnoha jiných velkých objevů, velice prostý. Je založen na stříbře, o jehož antibakteriálních vlastnostech svědčí důkazy už z dob starého Říma. Důstojníci římské armády se vždy těšili lepšímu zdraví než pěchota a jedním z důvodů mohla být skutečnost, že římským důstojníkům bylo servírováno na stříbrném nádobí, zatímco pěchota jedla z obyčejných plechových talířů. Rozsáhlý výzkum zabývající se vlastnostmi stříbra jeho silný antibakteriální účinek skutečně prokázal. Výrobní proces vyvinutý a patentovaný společností AGC Flat Glass Europe zahrnuje difúzi stříbrných iontů do vnějších vrstev skla: ionty reagují s bakteriemi, brání jejich metabolismu a narušují dělení buněk, čímž bakterie ničí.

 

AGC udává standard

Antibakteriální sklo® společnosti AGC Flat Glass Europe bylo testováno univerzitními laboratořemi s výsledky platnými pro evropské a japonské normy. Intenzivní testování prokázalo, že antibakteriální účinek skla se s uplynulým časem nemění, je trvalý. Sklo může být použito na všechny druhy povrchů, od běžného zasklení po zrcadla a obkládání stěn.

Pokud vás nová Antibakteriální skla® zaujala, více informací najdete na stránkách www.YourGlass.com.