Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč špatně hoří krbová kamna?

V každodenní praxi se stále častěji setkáváme s otázkami na téma špatné funkce krbových kamen nebo vložek. Kamna se špatně roztápí, kouří nebo se občas chovají nějak "divně". A to i přes to, že jsou to úplně nová moderní kamna postavená v novém moderním domě...

Kde je chyba? Na první pohled se zdá vše v nejlepším pořádku: technicky dokonalý spotřebič, správně navržený komín, dobře odvedené stavební práce. Kde tedy hledat chybu?

Problém: Vzduch pro spalování

  

Společným jmenovatelem výše popsaných situací je nedostatek vzduchu pro spalování. V současných novostavbách, ale i při rekonstrukcích jsou stále častěji navrhovány těsné obvodové konstrukce v kombinaci s těsnými výplněmi. Při takovém řešení už nelze v budově spolehlivě provozovat spotřebiče paliv závislé na vzduchu v místnosti, protože spalovací vzduch už nemůže v dostatečném množství proudit infiltrací obvodovým pláštěm budovy. Důsledkem je nedostatek spalovacího vzduchu v interiéru.

Optimálním řešením je proto použití takových spotřebičů, které jsou na vzduchu v místnostech zcela nezávislé.

Řešení

Konstrukce plynových a olejových spotřebičů nezávislých na vzduchu v místnosti je známá již dlouho. Relativně novou myšlenkou je aplikace podobného řešení i v oblasti lokálních spotřebičů na pevná paliva, jako jsou např. krbová kamna a vložky. Tento trend sleduje v současné době již řada výrobců spotřebičů (například všechny nově konstruované spotřebiče firmy Romotop jsou vybaveny tzv. centrálním přívodem vzduchu). Společnost Schiedel se myšlenkou na efektivní zabezpečení vzduchu pro spalování zabývá dlouhodobě ve vývoji svých produktů a výsledky promítá do konstrukce komínových systémů. Je totiž logické, že konstrukce komína, která je prioritně určena pro odvod spalin, zároveň zabezpečí přívod spalovacího vzduchu pro spotřebič a to jak v případě spotřebičů na plynná, tak i na pevná paliva.

Funkce

Požadavky na konstrukci komína s funkcí současného přívodu vzduchu a odvodu spalin pro všechny typy spotřebičů splňuje beze zbytku systém Schiedel ABSOLUT. Spalovací vzduch je přiváděn z komínového ústí prostorem mezi keramickou vložkou a komínovou tvárnicí nebo - právě v případě spotřebičů na pevná paliva - přidruženou šachtou. Všechny vzduchové cesty jsou zde navíc opatřeny integrovanou tepelnou izolací. Propojení šachty na spotřebič se provede tzv. LAS adaptérem.

Využití komínu Schiedel ABSOLUT s přidruženou šachtou pro současný přívod vzduchu a odvádění spalin v kombinaci s vhodnými spotřebiči představuje univerzální řešení pro většinu případů. Zjednodušuje výběr komínového systému, plánování, přípravu i realizaci a je zárukou pro spolehlivého provozu za všech podmínek.


Schiedel, s.r.o.
logo Schiedel, s.r.o.

SCHIEDEL - 75 let zkušeností vývoje, výroby a testování komínových systémů. Keramických, nerezových, vícevrstvých. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Materiály pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Krbové moduly ...