Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Samočisticí fasádní barva StoLotusan: technologie inspirována přírodou

Chystáte se rekonstruovat váš dům? Bojíte se, že vám nová fasáda již po pár letech zešedne a nemalá investice přijde nazmar a vy budete muset za pár let investovat nemalou částku do čištění nebo nového nátěru. Poté určitě budete hledat omítky, které splní vaše požadavky na kvalitu.

Splnit vysoké nároky na tuto důležitou část objektu je však obtížné. Postupem času se zpravidla na plášti budovy objeví výrazné znečištění: nevíce trpí ty strany, které jsou vystaveny povětrnostním vlivům, a které tak poskytují ideální živnou půdu mikroorganismům. Ptáte se, co s tím? Vědci z německého koncernu Sto AG přišli s řešením, využívajícím tak zvaný lotosový efekt.

Lotosový efekt

Čím je lotosový efekt ojedinělý? Právě na lotosu se vědci od přírody poučili, že nejlépe odpuzují vodu nikoliv povrchy nejhladší, ale ty s komplikovanou texturou, ne samozřejmě větší, než několik desítek nanometrů. Jak to funguje? Do skutečného kontaktu s listem se na samotné špičce papil, které jeho povrch tvoří, dostávají jen dvě až tři procenta povrchu kapky. Dík přilnavé síle by se na hladkém povrchu kapka rozlila, takhle se ale uplatní pnutí na povrchu kapky, ta vytvoří kuličku a po listu se skutálí. A sebou vezme i veškeré částice nečistoty.

Díky bionice postupuje vývoj dopředu

Bionika je vědní obor zabývající se zkoumáním konstrukcí živých systémů a jejich využitím k řešení našich technických a technologických problémů. Přestože se jedná o obor starý sotva něco málo přes čtyřicet let, právě díky němu došlo k využití nových poznatků v praxi a tak se podařilo uvést na trh nátěry, které se z přírody poučily. Právě zkoumání podstaty udivujícího jevu, jakým je specifické stékání vody po listech lotosu, stálo za vlastnostmi fasádní barvy Lotusan.

Specialisté ze Sto

Zasloužili se o něj specialisté z vývojového centra koncernu Sto AG, který má za sebou již více než 50 let výzkumů i praxe, činících z něj celosvětovou jedničkou na trhu zateplovacích systémů a materiálů pro povrchové úpravy fasád i interiérů. Svým technickým standardem a obsáhlou nabídkou barevných odstínů (celkem 800) patří barvy Sto k ideálním povrchovým úpravám. Ačkoliv je jeho nabídka dík neustálým technickým inovacím skutečně bohatá, StoLotusan Color G je svým způsobem výjimečný.

StoLotusan Color G se představuje

Stěny ošetřené tímto prostředkem jsou minimálně náchylné ke znečištění, protože Lotusan má výrazný samočisticí efekt. Z povrchu se speciální mikrostrukturou, která odpuzuje vodu, stékají kapky deště v kuličkách a odnášejí přitom i částice nečistot: výsledkem jsou čisté a pěkné fasády. Lotusan výborně chrání před povětrnostními vlivy a křídováním, způsobovaným ultrafialovým zářením, teplotou a vlhkostí. Nemají ho rády nejrůznější mikroorganismy, tedy hlavně řasy a plísně, které si dokážou na fasádě řádně pochutnat. Proto se uplatní především na stranách budov silně zatěžovaných povětrnostními vlivy. Umí toho prostě mnoho: vodu odpuzuje, ale přitom vodní páry a CO2 propouští. Pro tento produkt hovoří kromě technických parametrů také jednoduchá aplikace a široká škála barevných odstínů StoColor systému.

Jednoduchá a efektivní aplikace

Jak je to s aplikací? Pro dosažení optimálního efektu stékání nečistot s vodou je potřeba aplikovat dvě vrstvy nátěru. Druhou vrstvu můžeme nanést již po asi osmi hodinách. Úplný efekt stékání nečistot s vodou se projeví ihned po vyzrání natřeného povrchu - asi za osmadvacet dnů. A poté se již můžeme těšit ze zářivé a trvanlivé fasády, která odolává všem rozmarům počasí.

 

Dobrá zpráva nakonec. Pro ty, kteří se rozhodují pro kompletní rekonstrukci fasády, nabízí společnost Sto také fasádní omítky s Lotusanovým efektem.

Nová kvalita fasád se StoLotusanem

  • Minimální náchylnost ke znečištění, výrazný samočisticí efekt
  • Ideální ochrana stran budov, silně zatěžovaných povětrnostními vlivy
  • Obrana před možností napadení řasami a plísněmi
  • Vynikající odolnost proti křídování a stabilita vůči UV záření
  • Velmi dobrá propustnost vodních par a CO2
  • V bílé barvě nebo mnoha barevných odstínech StoColor Systému
  • Matný povrch
  • Snadné zpracování
  • Chráněno patentem

 
 
Reklama