Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přístupná Evropa v roce 2010

Odborné veřejnosti je předkládána zpráva z diskuze, která se konala na téma "Přístupnost budov pro osoby s omezenou schopností pohybu". V České republice je toto téma také velmi důležité, zvláště pak možná řešení pro takovéto osoby. Zcela jistě není vše ani v oboru výtahy v pořádku. Povšimněte si cílů, kterých by Evropa chtěla dosáhnout a časového horizontu.

Účastníci panelové diskuze "Přístupnost budov a osoby s omezenou schopností pohybu"

Panelová diskuze na Mezinárodním kongresu osob s postižením 07 organizovaném AYSAD na téma "Přístupnost budov" se konala 9.prosince 2007. Panelovou diskuzi řídil Sefa Targit, president AYSAD.

Při zahájení Targid uvedl:

"Konáme zde jedinečné zasedání inženýrů a architektů v rámci Mezinárodního kongresu postižených konaného v Istanbulu a organizovaném Fondem osob s omezenou schopností pohybu. Organizujeme toto setkání jménem AYSAD (Asociace výrobců výtahů a pohyblivých schodů v Turecku) v rámci akce "Přístupná Evropa v roce 2010". Když se uvažovala naše účast na kongresu postižených osob, navrhovali jsme, aby organizace zahrnovala oblast medicíny, specializované výchovy a práva. Domnívali jsme se, že technika by měla být součástí jednání. Důvodem bylo, že osoby s omezenou schopností pohybu, rehabilitované lékařskou vědou a mající svoje určité místo ve společnosti díky velkému úsilí výchovy a zákonným právům se setkaly s tvrdou životní skutečností, že nenacházejí okolí, které by jim umožnilo zapomenout na svoje postižení, všechno dobře míněné úsilí by mohlo být na nic a jejich vůle účastnit se života zdravých lidí by se nemusela setkat s úspěchem. S uvědoměním si této skutečnosti jsme organizátorům navrhli, že by bylo přínosem, jestliže vezmou také v úvahu stanovisko techniků."

Rivet, generální sekretář Evropské výtahové asociace (ELA), účastnící se Kongresu postižených 07 jako host, hovořil o přístupnosti a evakuaci budov pro všechny osoby a uvedl příklady vlivu obecné přístupnosti na ekonomiku. Dodal, že evakuace budov je v současné době vysoce kontroverzní téma, navrhl svoje hodnocení současné činnosti:

"V Evropě existuje obecný požadavek pro přiblížení světa lidem. V zemích Evropské unie se počítá s počtem postižených 127 milionů vlivem obecné ochablosti, ztráty zraku nebo dosažením určitého věku. Avšak okolo 70% této populace z ekonomických důvodů cestuje. Tato skutečnost ukazuje, že přibližně 89 milionů osob potřebuje přístupnost, aby mohly cestovat. V souvislosti s tím, že by cestovaly ve společnosti svých opatrovatelů a/nebo členů rodiny, znamená to 133 milionů cestující populace z turistických důvodů. Je zřejmé, že tito lidé si nevybírají hotely bez výtahů nebo pohyblivých schodů. Budou přirozeně dávat přednost místům, kde budou mít přístup do všech míst budovy, zahrady atp."

S poukazem na příklad z webových stránek uvedl skutečnost, že starší osoby si přejí žít a stárnout doma. Vysvětlil, že mnohajazykové webové stránky ukazují, jak se starším lidem může dostat péče, když mají přístup ke svému bezprostřednímu okolí. Rivet dodal, že tito lidé nechtějí být obsluhováni v nemocnicích nebo hospicích, ale přejí si žít a stárnout doma, zdůraznil, že tyto služby by měly být přístupné všem a měly by se o ně starat všechny zainteresované oblasti. Poznamenal, že správné využívání zbývající aktivní pracovní síly v Evropě se stalo velice důležitým problémem, dodal, že v roce 2003 spolupracoval na projektu s cílem poskytnout přístupnost všem lidem, a pak řekl:

"Podle záměru naší studie jsme si stanovili cíl, aby každý měl možnost přístupu do začátku roku 2010. Uvědomujeme si, že u všech existujících budov s obtížnou přístupností nebude snadné dosáhnout našeho cíle, ale cíl byl stanoven".

Rivet také řekl, že příští rok vstoupí v platnost v Evropě nová směrnice, podle které budou stanovena nová pravidla pro konstrukce nově budovaných zastávek autobusů, metra, budov nebo divadel, které budou úřady schvalovat, která také bude specifikovat metody, které budou musit dodržovat stavební firmy a bude udávat kritéria pro umožnění přístupnosti dodržovaná na veřejných místech. Dodal, že tyto specifikace budou platit pro zákonodárce, úřady a projektanty měst.

Rivet informoval publikum citací z nové směrnice, že nové budovy (i jen dvoupodlažní) by neměly být zkolaudovány a jejich stavba by neměla být dovolena, pokud v jejich plánech nebudou zakresleny výtahové šachty.

Rivet také poukázal, že se předpokládá, že výtahy bude možno použít při evakuaci v případě požáru:

"Jestliže nemůžete použít výtahy při vzniku požáru a nemáte žádnou jinou možnost dostat postižené osoby z horních pater, co budete dělat? Přirozeně musíte vymyslet pravidla pro použití výtahů pro evakuaci osob a pro snadný přístup a odchod hasičů a osob uvězněných v budově."

S tvrzením, že podstatou tohoto problému jsou evakuační systémy v budovách a kontrola přístupnosti budov každých pět let, Rivet řekl, že požadují, aby se toto stalo právním požadavkem.

Profesor Ozok, který pocítil, že toto je mířeno na něj, hovořil o "Důležitosti ergonomie pro postižené osoby ve okolním proostředí" a řekl:

"Úvodem bych chtěl podat obecný popis ergonometrie. V poslední době se stalo v naší zemi slovo ergonometrie velice populární. Slovo "ergon" znamená v řečtině "práci" a "nomus" znamená "zákon" Uvážíme-li tato slova doslovně, protože jsme prakticky stále v nějakém druhu práce po celý náš život, ergonometrie má velkou důležitost ve všech stádiích života. Dříve při zdůrazňování této důležitosti jsme obvykle říkali "s výjimkou spánku", ale právě zdůrazňováním ergonometrických postelí se to stalo v dnešní době tak obecným, jak hluboko ergonomie pronikla do našeho života.

Ergonometrie získala na důležitosti jak pro zdravé, tak pro postižené osoby. Řada problémů, které mají malý význam pro zdravé osoby, znamenají závažný problém pro postižené. Toto bych chtěl zdůraznit. Lidé by měli mít příležitost žít a pracovat v humánním prostředí lidské důstojnosti, ne pro sociální lidské cítění, ale pro každou osobu lidského druhu. V té souvislosti by mělo být našim úmyslem poskytnout každé postižené osobě pomoc na základě ergonomických zásad a umožnit ji účast ve společnosti. Jinými slovy měli bychom uspořádat podmínky prostředí pro postižené osoby tak, aby mohly dostatečně prokázat svoje mentální i fyzické chování právě tak jako zdraví lidé."

Viceprezident firmy Wittur Hizal prokázal svoje analytické myšlení a poskytl v této věci informaci:

"V určitých obdobích našeho života máme řadu postřehů, ale realizujeme pouze v poslední době, jak důkladně nás tyto postřehy ovlivňují. Dnes, když při chůzi zkoušíme táhnout těžké zavazadlo na kolečkách, i když jsme docela zdraví, bude nám nepříjemné překonávat překážky vysoké 2 nebo 3 centimetry. Horší je, když přijde nějaký schod, budeme pak rozhodně roztrpčení. Jestliže rozmnožíme takové příklady a podíváme se na prostředí z tohoto pohledu, vidíme, že se naše okolí hemží takovými překážkami."

Hizal poukázal na skutečnost, že populace v Evropě stárne a počet postižených, včetně postižených stářím, roste. Uvedl, že stálý růst postižených osob v Evropské unii dosáhl počtu 80 milionů osob a pokračoval:

"V současné době se přiměřeně nevyužívají potenciální ekonomické, sociální a kulturní kapacity postižených osob. Důležitost potřeby společnosti je tento potenciál zaměstnat v obecný ekonomický a sociální prospěch veřejnosti.

Jestliže politici, zákonodárci, majitelé budov, průmyslníci a všichni další zúčastnění v této věci zahrnou do svých záměrů kritérium přístupnosti, obecně všichni budou mít prospěch ze snadné přístupnosti výtahů, k ním můžeme počítat i osoby nesoucí těžká zavazadla, nábytek, dětské kočárky a vozíky. Snadnou přístupnost výtahů preferují všichni jejich uživatelé. To je udělá vhodným dopravním prostředkem k získání sociálního a ekonomického úspěchu. Obtížně dosažitelné výtahy jsou v pluralitní demokratické společnosti (především ve veřejných budovách) příklady diskriminace lidských práv. Volba typů snadno přístupných výtahů vyžaduje jak obchodní tak politické rozhodnutí. Důležitost přístupnosti byla zdůrazněna podepsáním standardních zásad Spojených národů na rovné možnosti postižených osob členskými zeměmi Evropské unie a řady dalších zemí. Přijetí a implementace těchto standardních zásad je etickou povinností pro všechny pracovníky výtahového průmyslu."

Panelová diskuze byla zakončena rozdáním příslušných dokumentů publikovaných Evropskou unií všem účastníkům. Během konference byly vystaveny elektromechanická zařízení, jako jsou výtahy, pohyblivé schody a plošiny a předvedeny postiženým osobám.

Uveřejněno se souhlasem vydavatele R.S. Caporaleho

 
 
Reklama