Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Z konference Renovace technických zařízení budov (TZB) bytového fondu z hlediska uživatele

Společnost pro techniku prostředí (STP) a její Územní centrum Brno STP uspořádaly ve spolupráci s Fakultou stavební VUT v Brně dne 23.4.2008 konferenci Renovace technických zařízení budov (TZB) bytového fondu z hlediska uživatele.

Tato konference se konala v rámci doprovodného programu 9. mezinárodního veletrhu technických zařízení budov SHK Brno při třináctém ročníku Stavebních veletrhů Brno 2008 a zúčastnilo se jí 60 účastníků.

STP je dlouhodobým odborným partnerem seminářů a konferencí z oblasti technických zařízení budov pořádaných na brněnském výstavišti za účasti předních odborníků z technických univerzit v České republice a na Slovensku. Územní centrum Brno STP připravuje vydání sborníku příspěvků z konference.

Úvodní slovo měl doc. Ing. Jiří Hirš, CSc., jako předseda Územního centra Brno pořádající STP. Přivítal účastníky a hosty, poděkoval sponzorům - firmám Elektrodesign, s.r.o., Uchytil, s.r.o. a Uponor, s.r.o., seznámil zúčastněné s průběhem konference a stručně představil jednotlivé přednášející a jejich příspěvky.

Jeho přednáška "Moderní koncepce systémů TZB" shrnula celkový pohled na současné potřeby při vytváření koncepce systémů TZB, zejména jejich energetickou bilanci. Byly prezentovány zákonné požadavky na energetické hodnocení budov, trendy při volbě jednotlivých systémů a nejdůležitější předpisy platné pro ČR.

Následoval blok přednášek odborníků z FAST VUT v Brně týkající se renovací TZB v bytových domech. Ing. Jakub Vrána, Ph.D. vystoupil s příspěvkem "Renovace zdravotně technických instalací", kterou rozdělil na renovaci domů stavěných před druhou světovou válkou a domů panelových. Zmínil to, že se nejedná vždy jen o pouhou výměnu potrubí, ale i nutnost posoudit také koncepci zásobování domů vodou, plynem a odvádění odpadních vod.

Dalším tématem renovací byla "Renovace vytápění" Ing. Marcely Počinkové. Její prezentace se týkala změn v systémech vytápění v bytových domech a to v návaznosti na odlišné potřeby tepla související se zateplením obvodových plášťů a výměnou výplní otvorů.

Přednášku "Renovace vzduchotechniky v bytových domech" přednesla Ing. Olga Rubinová, Ph.D. Shrnula požadavky, které jsou kladeny na moderní zařízení pro bytové větrání a ukázala aktuální větrací systémy, které lze v bytových objektech aplikovat, včetně přestavby systémů stávajících.

Zdroji tepla se zabývaly dvě přednášky zahraničních hostů ze SvF Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Doc. Ing. Ján Takács, Ph.D. ve svém příspěvku "Zdroje tepla na biomasu pri obnove bytového fondu" vyzdvihl význam intenzivnějšího využití biomasy jako jednoho z nejperspektivnějších zdrojů obnovitelné energie na Slovensku.

Doc. Ing. Otília Lulkovičová, Ph.D. se zabývala ve své přednášce "Tepelné zdroje pre bytové objekty" různými způsoby dodávky tepla do bytových objektů. Prezentovala nízkoteplotní a kondenzační kotle, jejich vysokou efektivitu a minimální provozní spotřebu energie.

Na ně navázal Ing. Petr Horák, Ph. D. (FAST VUT v Brně) s prezentací "Obnovitelné zdroje energie v bytovém fondu". Uvedl nejběžnější typy zařízení pracující s obnovitelnými zdroji, základní popis a možnosti zapojení a provozní specifika. Nastínil i možné chyby, se kterými se lze v praxi setkat jak při návrhu, tak i při montáži a provozování zařízení pracujících s obnovitelnými zdroji energie.

TZB ve střešních nástavbách a půdních vestavbách prezentoval Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. ve své přednášce "Vybrané aspekty tvorby mikroklima v půdních vestavbách v zimním období". Ukázal dopad vybraných variant úprav okolí otopného tělesa na proudění vzduchu, tepelný výkon deskového otopného tělesa a možnost eliminace klesajících chladných proudů vzduchu od okna ve střešních nástavbách.

Na závěr vystoupil Ing. Miroslav Urban ze FSv ČVUT v Praze jako spoluautor přednášky "Certifikace obytných budov", (druhý spoluautor prof. Ing. Karel Kabele, CSc.). V prezentaci popsal princip a obecný rámec stanovení energetické náročnosti budov, metodu používanou v ČR, porovnání s referenční hodnotou a na základě těchto hodnot zařazení do třídy energetické náročnosti.

 

Ze sálu:

 


V nejbližší době přineseme vybrané přednášky plnotextově.
 
 
Reklama