Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FRIALOC - revoluční uzavírací armatura z polyetylénu = chybějící člen v potrubních sítích z PE

Základní funkční princip šoupátek, klasických uzavíracích armatur v oblasti pitné vody, byl založen na stejném konstrukčním principu po mnoho desetiletí. Statistika poruch zveřejněná Německým sdružením plynárenského a vodárenského průmyslu (DVGW) ukázala, že se neustále objevují významné problémy uzavíracích armatur a jsou způsobené špatnou funkčností, korozí a nedostatečnou těsností.

Úplně novou konstrukci uzavírací mechaniky armatury FRIALOC představuje tzv. dvouklapkový systém. Geometrie klapek s obvodovým těsněním pružně reaguje na provozní podmínky. Se zvyšujícím se provozním tlakem dochází ke zvýšení těsnosti uzavření toku média. Minimální plocha těsnění pak redukuje biologické nánosy. Trubky s uzavírací armaturou tvoří po svaření jeden homogenní celek bez těsnění, bez přírub a bez šroubů. Maximální provozní tlak pro vodu je 16 barů.

Dvojitá uzavírací klapka s dynamickým utěsňováním je velmi flexibilní a ohýbá se přesně podle vnitřního profilu. Materiál klapek polyamid, osvědčený v řadě technických aplikací (např. tlakové nádoby, ozubená kola, brzdové a palivové hadičky v automobilech), zaručuje dlouhodobou funkčnost. Použitý materiál trvale zabraňuje vzniku koroze a inkrustace.

Armatura FRIALOC se lehce ovládá i za maximálního tlakového zatížení, a to pouze malým počtem otáček mezi polohami otevřeno/zavřeno. Vynikající dlouhodobé provozní vlastnosti jsou zajištěny díky malému tření navzájem se pohybujících částí.

Mezi další, neméně významné technické přednosti patří: necitlivost vůči elektrochemickým reakcím, vysoká rezistence vůči chemikáliím, dobrá odolnost proti otěru, vynikající vrubová houževnatost, bezproblémová manipulace, pevné kovové dorazy zřetelně signalizující dosažení konečné pozice otevřeno/zavřeno.

Armatura FRIALOC byla podrobena extrémně náročné zkoušce na ohyb, která simuluje jevy přesahující podmínky uložení. V průběhu zkoušky přitom byla natlakována a v plném provozu. Během zkoušky nedošlo k žádné netěsnosti ani tělesa armatury, ani v uzavírací mechanice. Dále byla armatura podrobena celé řadě zkoušek, které překračovaly požadavky norem i známé požadavky zákazníků. Odolnost pohonu proti rázům leží daleko nad podmínkami norem pro kovové uzavírací armatury. Tím bylo ověřeno, že se jedná o bezpečnou a robustní konstrukci s dlouhou životností.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...