Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Oheň začíná být horké téma

Společnost Rockwool dnes zveřejnila hodnocení semináře, který se v dubnu konal na ostravské Vysoké škole báňské – TUO pod názvem "Izolační materiály ve stavbách a jejich chování při požáru". První akce tohoto druhu v České republice se zúčastnili zástupci architektonických a projektových firem, developerů, realizačních firem, pojišťoven, hasičských jednotek i studenti univerzity.

Účastníci tak měli příležitost seznámit se s legislativními změnami v oblasti technických podmínek požární ochrany budov. Součástí semináře byly rovněž názorné simulace chování jednotlivých materiálů používaných ve fasádních a střešních systémech při požáru.

"Prevence v oblasti ochrany lidských životů a materiálních hodnot je stejně důležitá jako přínos stavebně izolačních materiálů k energetickým úsporám," uvedla vedoucí Katedry požární ochrany a ochrany obyvatelstva Isabela Bradáčová.

První předvedená simulace demonstrovala reakci vzorků izolačních materiálů a sendvičových panelů na oheň. Druhá testovala kompozitní systémy vnějšího zateplení, které připravila oprávněná firma podle platných norem a pravidel. Ředitel divize požární bezpečnosti CSI a.s. a předseda Technické normalizační komise 27/SC 2 Pavel Vaniš ocenil kvalitu přípravy i průběh simulací požárních zkoušek fasád podle ISO 13785-1, které odhalily některé požárně nebezpečné detaily systémů s plastovými izolacemi. Ukázalo se, že vliv materiálu jádra, ať z pěnových plastů či kamenné vlny, je na chování celého fasádního systému zásadní. Fasáda s izolací z kamenné vlny ani po třicetiminutovém působení hořáku oheň nešířila. Pavel Vaniš vyslovil názor, že by bylo vhodné podobné simulace a demonstrace normalizovaných zkoušek i zkoušky v akreditovaných laboratořích pro odbornou veřejnost uskutečňovat v součinnosti s výrobci lehčených plastů a zateplovacích systémů z nich zhotovených a připravit podněty pro probíhající revizi kodexu norem požární bezpečnosti staveb.

Na přípravě teoretické části semináře se po odborné stránce podíleli zástupci Vysoké školy báňské, Technické univerzity Ostrava; Ministerstva vnitra - generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR; Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje; Technického ústavu požární ochrany Praha; Centra stavebního inženýrství Praha, společnosti PAVUS Praha, a společnosti Rockwool. Společnost Rockwool má zájem se i do budoucna účastnit seminářů zaměřených na problematiku reakcí izolačních materiálů na oheň.

Kontakt:

Donath-Burson-Marsteller
Beata Bartošová
GSM: +420 602 389 161
beata.bartosova@bm.com

Příloha

První z předvedených simulací ověřovala reakci izolačních materiálů na oheň a ukázala účinek působení plamene plynového hořáku na termoplasty, termosety i kamennou vlnu a to i v případě, kdy některé z nich tvořily jádro výřezu sendvičového panelu oboustranně opláštěného ocelovým plechem. Chování termoplastů vůči hořáku o výkonu ca 3 kW bylo zcela jednoznačné, tavily se a degradovaly ve velmi krátkém čase. Termosety odolávaly podobně jako dřevo zuhelnatěním povrchu. Kamenná vlna vykazovala pouze změnu barvy po vypálení pojiva. Jinak zůstala netknutá.


Foto č. 1: působení malého plamene nemůže poskytnout dokonalý obraz o chování materiálů
při skutečném požáru

Další ukázka představovala simulaci testů šíření požáru po fasádách podle ISO 13785-1. Tato mezinárodní norma byla vyvinuta jako středněrozměrová zkouška kompletních, tedy kompozitních systémů vnějšího zateplení ETICS, dosud známějších spíše pod názvem VKZS (vnější kontaktní zateplovací systémy). I přesto, že celý systém dosahuje při použití pěnových plastů třídu reakce na oheň B, ukázala simulace některé negativní jevy systému, jako odkapávání hořících částic, značný vývoj kouře a plynů, které dále podporují hoření a mohou způsobit další síření požáru. Fasáda zhotovená na základě kamenné vlny zůstala i při 30-ti minutovém působení hořáku o výkonu 100 kW prakticky netknutá. Oba vzorky fasád byly vyrobeny materiálově i technologicky ve spolupráci s renomovanými nositeli systémů zkušenou realizační firmou.

Foto č.2 a 3 : 2 - fasáda izolovaná kamennou vlnou, 3 - fasáda izolovaná pěnovým
plastem po uhasnutí plamene hořáku

Na konferenci byli pozváni i zástupci výrobců pěnových materiálů i zástupci Cechu pro zateplování budov, na vzorcích fasád byla provedena inspekce ze strany odborníků z VŠB-TU i členů Technické normalizační komise 27.

 
 
Reklama