Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktuální informace k chystaným Ekologickým veletrhům Brno

Již za měsíc se otevřou brány brněnského výstaviště návštěvníkům Ekologických veletrhů Brno. K návštěvě láká nejen kvalitní struktura vystavovatelů, ale i odborný doprovodný program, který řeší aktuální problémy nejen v oborech vodního a odpadového hospodářství, ale pokrývá celé spektrum životního prostředí v Evropské unii. Týkat se bude jak legislativy, tak čerpání peněz na různé projekty.

VOD-KA bude řešit národní i evropské peníze na čistírny a kanalizace

Financování rozvoje infrastruktury vodovodů a kanalizací bude věnována konference, kterou organizuje Sdružení oboru vodovodů a kanalizací SOVAK ČR, které je současně pořadatelem mezinárodní výstavy VODOVODY-KANALIZACE.

V rámci těchto bloků doprovodného programu se představitelé obcí a měst dozvědí, jak mohou získat finanční prostředky pro odkanalizování a čištění odpadních vod. "Jde o to, že mohou využít různých evropských nebo národních dotačních titulů. Cena vodného a stočného bude v následném období respektovat plný nákladový tarif. To znamená, že sídla musí uhradit nejen náklady na provozování a opravy, ale musí též vytvářet zdroje na obnovu a budování nových zařízení," řekl předseda představenstva SOVAK ČR František Barák. Podle něho vzhledem ke stavu vodárenského majetku na území ČR musí do investic směřovat více než polovina vybraných prostředků za vodné a stočné.

Na Ekologických veletrzích se bude jednat o novele vodního zákona

V současnosti už Poslanecká sněmovna ČR schválila novelu vodního zákona, která mimo jiné řeší otázky vyvlastňování soukromých pozemků potřebných pro výstavbu protipovodňových opatření. Předtím se však stát bude muset pokusit o dohodu s jejich vlastníky, buď výkupem nebo výměnou pozemku. Pouze v případě neúspěchu jednání by stát mohl pozemky vyvlastnit, až poté by se mohla začít realizovat patřičná opatření. "V řadě případů se výstavba protipovodňových opatření nedaří právě kvůli majetkovým vztahům. Novela by měla umožnit v únosné politicky přijatelné míře institut vyvlastnění," řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle něho je logické, že pokud v těchto případech stát nezíská souhlas vlastníka, pak musí vyvlastnění nastat.

Novelizace zákona o odpadech přinese zásadní změny

Zásadní změny v systému nakládání s odpady v obcích a městech by měla přinést nová novela zákona o odpadech. Půjde zejména o oblast financování odpadového hospodářství. V současnosti se rozvíjejí integrované systémy nakládání s odpady v ČR, v novém zákoně má být zakotveno, že třídění odpadu začne už od domácností. Občané vyčlení zvlášť papír, sklo, plast, kartony a navíc i bioodpad. Podle odborníků se nejedná o jednoduchou záležitost.

O této ožehavé problematice se bude hovořit u Kulatého stolu v rámci doprovodného programu Ekologických veletrhů Brno. "V současnosti je totiž odpadové hospodářství velký business, firmy, které se této problematice věnují, vynakládají na nakládání s odpady, tedy jejich využití a zneškodnění miliardové částky, které musí platit původci odpadů. Nový zákon navrhuje například zvýšení poplatků za ukládání odpadu na skládky a zavádí i poplatky za spalování komunálního odpadu. Na to musí být připraveni jak občané, tak i firmy," řekl prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., předseda výstavního výboru Ekologických veletrhů Brno.

Společenský večer bezvýkopových technologiích NO-DIG

Letos poprvé se při Ekologických veletrzích koná 13. konference o bezvýkopových technologiích NO-DIG. Cílem akce je přispět k řešení problémů výměny vodovodních a kanalizačních řadů ve městech, neboť polovina inženýrských sítí v Evropě je už na pokraji své životnosti.

Společnost pro bezvýkopové technologie v rámci svého společenského večera pokřtí knihu, která se zabývá nutnými zásadami při využití bezvýkopových technologií v oboru vodovodů a kanalizací. Na této publikaci spolupracoval SOVAK ČR a CzSTT. Funkci kmotrů při křtu převezmou prof. RNDr. Miloš Karous, DrSc., Ing. Miroslava Melounová a náměstek ministra ŽP ČR.

Tradiční soutěže opět doplňují odborný doprovodný program

Mezi již tradiční soutěže, které se pořádají v rámci doprovodného programu Ekologických veletrhů Brno, patří například Vodárenská soutěž zručnosti, kterou pořádá SOVAK ČR. V jednotlivých vodárenských disciplínách spolu soutěží vždy dva týmy, kterým se čas měří samostatně. Hodnotícími parametry jsou rychlost montáže a kvalita provedení, které budou posuzovány nezávislými rozhodčími.

Další soutěží je Soutěž učňů v oboru instalatér, kterou pořádá Cech instalatérů ČR. Skládá se ze dvou částí, a to z teoretických znalostí a z praktických dovedností. Každá dvojice soutěžících dostane přesný nákres, podle kterého bude pracovat, zařizovací předměty a instalační materiál ke splnění zadaného úkolu.

Novinky z veletrhů: LentiKat´s odstraňuje i malé množství dusíku z odpadních vod

Biotechnologie LentiKat´s dokáže odstraňovat vysoké i nízké koncentrace dusíkatého znečištění z odpadních vod, a to s účinností více než 98 procent. Firma dodává tato zařízení přímo na míru na konkrétní požadavky. Mohou se využívat k odstraňování vysokých koncentrací dusíkatého znečištění a speciálních organických látek. Výhodou této technologie je navíc menší energetická náročnost, snížení odpadu a nižší produkce kalu. Biokatalyzátor má životnost až 1,5 roku. Tento systém umožňuje imobilizovat volné enzymy nebo mikroorganismy - bakterie, kvasinky, plísně - do pevného pórovitého nosiče z polyvinylalkoholu. Vlastnosti tohoto nosiče poskytují dlouhodobou mechanickou stabilitu. Navíc je biologicky obtížně odbouratelný a netoxický. "Naše firma samozřejmě poskytuje servis, pravidelně kontrolujeme parametry vstupní a výstupní vody," poznamenal Ing. Roman Matyáš.

On-line registrace

Pro usnadnění Vašeho vstupu na veletrh jsme zřídili on-line registraci odborných návštěvníků. Po vyplnění několika jednoduchých identifikačních otázek Vám bude zasláno elektronické potvrzení registrace. Po jeho předložení na kterékoliv pokladně získáte vstupenku na veletrh s 50 % slevou. Přes tento objednávkový systém si můžete také objednat nejen zaslání elektronického seznamu exponátů a novinek, ale i katalog Ekologických veletrhů Brno včetně CD ještě před zahájením veletrhu.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...